Hlavní obsah
Sport

Obhájí fotbalová Plzeň titul v letošním ročníku české ligy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Tip na vítěze letošního ročníku české nejvyšší fotbalové soutěže, změny v zimním přestupovém období - Plzeň, Slavia, Sparta.

Článek

Zanedlouho nám po delší pauze opět odstartuje nejvyšší fotbalová soutěž, do které nejlépe vstoupila mistrovská Plzeň, která po podzimu vévodí tabulce české ligy. Všichni příznivci fotbalu a milovníci tohoto sportu mají určitě radost. Jistě, nebude to nejspíš taková podívaná jako na nedávném mundialu v Kataru nebo jako když koukáme na anglickou premier league. Ale jsme v Česku. Je to česká liga. Taky má jistou kvalitu, padají tam pěkné góly a hlavně si člověk bude moct konečně u fotbalu zase zakřičet to kouzelný slovo „góóóól“. Navíc, když člověk kouká třeba na zápas Zlín-Teplice, tak se i zasměje. Takže fotbal v Česku je nejen hrou, ale i divadlem. Ty střely na parkoviště za stadion nebo kiksy golmanů, to prostě baví.

Já tady zkusím napsat takový tip na vítěze tohoto ročníku české nejvyšší soutěže. Tak asi budeme tedy předpokládat, že o titul bude hrát pouze trio mužstev a to Plzeň, Slavia Sparta. Já jsem o tom stoprocentně přesvědčený, bylo by zázrakem, kdyby titul získal kdokoliv jiný. Pokud si ale někdo chcete vsadit třeba na jarní jízdu Bohemky, tak prosím. Já byl vždycky srab. Ale kurz na Bohemku by byl asi krásný a Ivan Trojan by byl nadšen. Ale zpátky na zem.

Začnu u Plzně. Během zimní pauzy dorazili do Plzně tito hráči - Roman Květ, Matěj VydraRafiu Durosinmi. Pokud se nepletu, tak neodešla žádná výrazná opora. Pouze kdysi velký talent českého fotbalu Aleš Čermák zamířil do Prahy. Ale ne tam, kam by si nejspíš sám přál. Takže místo Sparty zamířil do Bohemians. Ani brankář Staněk nezměnil působiště, což je pro Plzeň důležité. Uvidíme, jak se aklimatizují noví hráči. Vydra je na české poměry nadstandartní hráč, ale je po delším zranění, v soubojové české lize. Sám jsem na něj zvědavý. Romanovi Květovi to na podzim pěkně padalo v Bohemce, tady bude mít chlapec ještě větší konkurenci, ale myslím, že má na to se prosadit. Jinak od Plzně čekám stejný fotbal jako na podzim - s výborným Staňkem v bráně, propracovanou a organizovanou defenzivou a trpělivou hrou směrem dopředu. Už nehrají poháry, což může být taktéž jejich velkou výhodou. Pokud se jim budou vyhýbat zranění a klíčoví hráči neztratí formu, tak mají velkou šanci titul obhájit. Rozhodující bude, jak zvládnou těžké zápasy právě s celky z Prahy. A tam jim moc nevěřím. Papírově lehké zápasy Plzeň nějak vždy ukope nebo vyhraje, ale intenzita, rychlost, dynamika a tlak na jejich obranu celkem platí. Vzájemné zápasy mohou být klíčové v boji o titul, stejně tak ale i to, kdyby doma Plzeň bouchla třeba se Zlínem…

Na druhém místě tabulky po podzimu, možná trošku překvapivě, je pražská Slavia. Během zimní pauzy prozatím posílila o následující čtveřici hráčů - Petr Hronek, David Pech, Babacar Sy a Igoh Ogbu. Ještě se spekuluje v médiích i mezi fanoušky SKS o příchodu Mojmíra Chytila a návratu playmakera Nico Stancia, ale to je ve hvězdách. Naopak Slavii opustili Yira Sor a Peter Olayinka. Zejména odchod Olayinky Slavii musí hodně mrzet, protože přichází o klíčového hráče, legendu, borce, který na place vždy nechal duši a strávil v Edenu skoro 5 let! Naopak hodně očekávám od Ogbua, pokud se rychle aklimatizuje, může být klíčovou posilou v boji o titul na post, kde Slavii trošku tlačila bota. Každopádně pro mě osobně je Slavia jednoznačně největší aspirant na zisk titulu a s příchodem právě Ogbua či Pecha má trenér Trpišovský další hráče, kteří dokonale zapadají do jeho konceptu. Klíčové v případě Slavie budou dva faktory - aby se jim vyhýbala zranění , na podzim těch ztrát bylo opravdu až enormně hodně a aby se ideálně do své dřívější formy rozehráli borci jako Ševčík, Provod či Holeš. Slavia má každý post kvalitně zdvojený a další velkou výhodou je univerzálnost některých hráčů. Zajímavé bude též sledovat Micka Van Burena, který prožil životní půlrok v Liberci. Jsem zvědav, jestli dostane šanci, já tohoto hráče mám velmi rád, tak uvidíme. Slavia sice senzačně nepostoupila do jarních bojů konferenční ligy, ale paradoxně pro ligové boje to bude její největší výhoda. Očekávám, že Slavia vstřelí na jaře opět nejvíc branek ze všech týmů a neustoupí od svého tzv. totálního fotbalu a vysoké intenzity hry takřka v každém zápase po celých 90 minut.

Co se týče Sparty, tak tam ta očekávání pro jarní část sezony jsou asi nejméně čitelná. Sparta byla na přestupovém trhu velmi aktivní a dorazili čtyři nové akvizice, všechny ze zahraničí - Kaan Kairinen, Qazim Laci, Dimitrije Kamenovič, Awer Mabil. Některé hráče zná kouč Priske ze svých předešlých angažmá, proto si je do Sparty přivedl. Já jsem zvědavý zejména na Mabila, který se představil i na posledním MS v Kataru v dresu Austrálie. Zajímavý životopis má i Laci. Přece jen, i ve francouzské druhé lize nemůže hrát úplně každý, navíc je mladý a perspektivní. Na papíře jsou to zajímavá jména, realita ale může být jiná. Pro Spartu je zásadnější to, že se vrací po zdravotních problémech Ladislav Krejčí mladší, to je lídr, opora a možná největší posila pro jaro. Trénovat začali i Pešek s Čelůstkou, ti to s návratem do sestavy budou mít ale těžké. Ono když to shrneme, Sparta papírově posílila asi nejlépe, ale nejsem si jistý, že tito hráči hned změní obraz hry nebo budou oporami Sparty. Přece jen, všechny posily jsou z ciziny - z různých lig i zemí a v našich specifických podmínkách si mohou zvykat trošku déle. Navíc neočekávám, že Plzeň se Slavií budou ztrácet body, jen minimálně. Takže pro Spartu bude zisk titulu letos opět velmi složitým úkolem. Dočkají se jejich fanoušci po tolika letech nebo budou muset čekat dál? A jak dlouho?!

A jak to vidíte vy, přátelé?! Sdílíte podobný názor nebo se mnou nesouhlasíte? Každopádně za necelý 3 týdny to startuje a já se těším.

Za mě tedy:

1) Slavia

2) Plzeň

3) Sparta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám