Hlavní obsah
Názory a úvahy

Udržitelnost a nezávislost: dva klíče k úspěšné energetice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Každý, kdo se kdy věnoval tématu české energetiky musel v jednu chvíli propadnout skepsi. Konec uhlí sebere půlku současných zdrojů, jaderné elektrárny se staví stejně rychle jako nové byty a nevypadá to, že by někdo měl konkrétní plán.

Článek

Je pozdní letní odpoledne a ulice měst jsou plné lidí, kteří míří z práce domů. Jsou plné tramvaje, vlaková nástupiště, v bytech se začínají pomalu rozsvěcovat světla, naplno jsou puštěny televize. A pak všechno ztichne. Město zasáhne výpadek proudu, který ochromí veškerý život od obchodů po nemocnice.

Tento scénář naštěstí zatím Česko nepostihl, ale již brzy může být krutou realitou. Energetická síť se neustále napíná pod naší zvyšující se spotřebou a zároveň chtě nechtě musíme uzavírat staré uhelné elektrárny z ekologických důvodů.

Jak z toho ven v zemi, kde získat stavební povolení na dům trvá deset měsíců a oprava silnice deset let? Řešením je energetická nezávislost, decentralizace a snížení spotřeby v domácnostech.

Jádro: píseň budoucnosti

Jako podnikatel vím, že když chcete vytvořit úspěšné podnikání, nesmíte sázet vše na jednu kartu. Naopak musíte balancovat, přinášet nové inovace a plánovat dopředu. Podobně je to i s českou energetikou.

Dlouhá léta jsme se soustředili především na těžbu uhlí, a když jsme nyní zjistili, že se s fosilními palivy nedá žít na věčné časy, chybí nám rychlá náhrada. Přeci jenom nahradit téměř polovinu veškeré výroby není nic lehkého.

Samozřejmě každý, kdo se trochu orientuje v této oblasti, okamžitě vystřelí heslo „jádro“. A má naprostou pravdu. Nicméně vybudování jaderných elektráren zabere hodně plánování a ještě déle pak trvá samotná výstavba.

Dobrým příkladem jsou pochopitelně Dukovany. Jenom tendr trval přes dva roky. První kopnutí by mělo proběhnout v roce 2029, do provozu by měl nový reaktor vstoupit až po sedmi letech, tedy 2036. Když vše půjde dobře. Absurdně dlouhá doba, a to se bavíme v uvozovkách „pouze“ o dostavbě.

Chtěl bych čtenáře uklidnit, že nejsme v Evropě výjimka. Finům se spuštění jaderného reaktoru Olkiluoto 3 opozdilo o 14 let a cena se z původních tří miliard eur postupně vyšplhala na téměř čtyřnásobek. Maďaři se zase leta dohadovali s ruskou firmou Rosatom, Němci a Italové pro jistotu jaderné elektrárny raději ani nemají.

Čeká nás tedy několik let, kdy budeme přicházet o uhlí a jádro bude stále v nedohlednu. Naštěstí máme jiná rychlá a efektivní řešení. Těmi jsou masové investice do udržitelnosti českých domácností a podpora fotovoltaiky a modulárních reaktorů.

Foto: Unsplash

Udržitelnost a nezávislost

Modulární reaktor do každé rodiny

Česko má jednu velkou výhodu. Jsme energeticky nezávislá země. Produkujeme tolik energie, že ji dokonce vyvážíme do zahraničí. Zachovat si tuto zásadní výhodu bude vyžadovat mnoho úsilí, ale dá se to zvládnout.

Základním kamenem této strategie je decentralizace české energetiky, kdy každé město, dům i domácnost budou mít vlastní zdroj energie. Všichni tak získají jistou míru samostatnosti a neohrozí je černé scénáře z úvodu článku.

V ideálním případě by měly domácnosti mít dostatečně silný zdroj, aby pokryl část, ale klidně i celou spotřebu. V letních měsících bude velkou roli hrát samozřejmě fotovoltaika, zbytek roku by pak pokryly malé modulární reaktory.

Tento plán už naplno běží. Po celé republice rostou na střechách solární panely. Jenom za minulý rok ČEZ připojil 21 325 nových fotovoltaických elektráren. Podle Solární asociace pak je nárůst mezi rokem 2021 a 2022 o neuvěřitelných 262 % a výkon se zvýšil o 366 %. Fotovoltaika však není pro každého a ruku na srdce - je pořád drahá.

Proto jsou modulární reaktory, mírně řečeno, elegantní řešení. Na principu pásové výroby by mohly stát zlomek dnešní ceny. Každé větší město by mělo svůj vlastní generátor elektřiny, který by napájel budovy v centru i v okolí. Takové reaktůrky jsou zatím ve stadiu plánování, ale dobrá zpráva je, že nemusíme na stavbu jednoho čekat desítky let jako u jaderných elektráren.

Kromě budování reaktorů může pomoci i každý občan, ať už solárními panely na střeše, ale i snížením spotřeby energie v domácnosti. Třeba obyčejným zateplením, na které dnes může každý využít štědré dotace, které sahají až do výše milionu korun. Díky němu se dají ušetřit desítky tisíc na cenách energií. A nejen to. Využívání energeticky šetrných spotřebičů, výměna žárovek. To vše zásadně snižuje drahou spotřebu.

Česko musí mít co nejvíce nezávislou energetiku, která se již nebude opírat o autoritářské země. V době, kdy může jistý mužik v Kremlu otočit kohoutkem a vystřelit ceny energií raketově vzhůru, se vyplatí být energeticky samostatný. Nemluvě o tom, že lepší využití energie nebo dokonce vlastní výroba z fotovoltaiky ušetří každému velkou sumu peněz.

Uhlí se stává minulostí, i když tu bude s námi déle, než jsme zamýšleli a jádro je sladkou písní budoucnosti. Jestli si chceme uchovat komfort, který máme, musí každý z nás převzít iniciativu. Stát musí masově investovat do výstavby udržitelné energie a my, obyčejní občané, se musíme snažit také. Skoro se nabízí slova amerického prezidenta Kennedyho „Neptej se, co může udělat země pro tebe, ptej se, co můžeš udělat ty pro svoji zem.“

Foto: Lukáš Otys

Lukáš Otys

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz