Hlavní obsah

Analýza klíčových slov: Co to je a jak si ji můžeme udělat sami?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Polach

Analýza klíčových slov zjišťuje, jaké termíny lidé hledají online, což pomáhá optimalizovat obsah pro lepší viditelnost.

Článek

V poslední době se stává čím dál tím běžnějším, že se setkávám s podivnými klíčovými analýzami. Ty jsou často dodávány majitelům webů renomovanými marketingovými agenturami ve formě, která je pro ně málo užitečná, a to i přesto, že za ně zaplatili vysoké částky. Problém tkví v tom, že tyto analýzy často představují pouze seznamy klíčových slov v csv nebo Excel formátu, které byly vygenerovány různými SEO nástroji. Pro agenturu to může znamenat jen 30 minut práce, včetně rychlého seznámení se s daným segmentem webu.

Představte si, že vám někdo pošle seznam slov a prodá za několik tisíc korun s tím, že tady máte něco, co vás vystřelí na první příčky vyhledávačů a vy tak získáte ten slibovaný organický traffic, který je ZDARMA.

Akorát že vůbec.

Co je analýza klíčových slov?

Analýza klíčových slov je proces identifikace a výzkumu slov a frází, které lidé používají v online vyhledávačích při hledání informací, produktů nebo služeb. Tento postup umožňuje tvůrcům obsahu, marketérům a majitelům webových stránek lépe porozumět, co jejich cílové publikum hledá, což jim umožňuje optimalizovat své webové stránky a obsah tak, aby lépe odpovídaly těmto dotazům. Cílem je zvýšit viditelnost v online vyhledávačích, přilákat kvalitnější provoz na svůj web a nakonec zlepšit konverzní poměry a prodej.

Jak se používá klíčová analýza?

Nechci zde nikoho podceňovat. Nicméně majitelé webů jsou často lidé, kteří vlastní a vedou nějakou firmu, která se něčím zabývá a marketingové agentury si najímá, aby jim pomohli se zviditelnit v online prostředí.

Pokud vám jako majiteli webu někdo nabídne a následně prodá analýzu klíčových slov ve formě zmíněného seznamu v Excelu, tak to by mělo být první varování, že se nejedná o profesionální přístup ať už jednotlivce nebo agenturu. Často tyto seznamy jsou pouhým exportem ze SEO nástrojů, jako jsou Collabim, Ahrefs nebo SEMrush.

Jasně, tyhle SEO nástroje jsou placené a agentury je potřebují něčím zaplatit. Chci se ale dostat k tomu, co je vůbec analýza klíčových slov, k čemu slouží a jak získat základní informace ohledně hledanosti zdarma.

V tomto článku si rovněž ukážeme, jak přistupovat k analýze klíčových slov a že seznam v Excelu vám k ničemu nepomůže a že analýza je kontinuální a konzistentní činnost při tvorbě nového nebo aktualizaci stávajího obsahu pro vaše stránky.

Proč je správná implementace klíčových slov důležitá?

Mít pouhý seznam slov v Excelu je z praktického hlediska pro tvorbu webu, v tomto případě pro copywritera, slepá ulička. Analýza klíčových slov se provádí průběžně, obzvlášť při tvorbě nového textu pro novou stránku. S tím také souvisí analýza konkurence a jejich klíčových slov. Například jaká klíčová slova se vyskytují na stránce konkurence, jak často, apod..

V žádném případě neplatí, že čím více klíčových slov na stránce, tím větší návštěvnost tím získám. Analýza klíčových slov a hlavně jejich následná implementace do obsahu je práce s daty.

Je to proces, při kterém je třeba najít správnou rovnováhu mezi relevancí a přirozeností, aby byl obsah pro uživatele atraktivní a zároveň optimalizovaný pro vyhledávače. Kvalitní implementace klíčových slov znamená, že jsou integrální součástí textu, nejen náhodně vložené do obsahu. To vyžaduje hluboké porozumění tématu, cílové skupině a způsobu, jakým lidé vyhledávají informace online.

Jak získat základní informace o klíčovém slovu?

Foto: Lukáš Polach

Ahrefs free KW generator

Získání základních informací o klíčovém slovu je klíčovým krokem pro úspěšné SEO a je možné to udělat snadno a bezplatně na Ahrefs Keyword Generator.

Stačí zvolit cílovou zemi, aby se výsledky co nejlépe shodovaly s vašimi potenciálními uživateli nebo zákazníky. Dále vám tento nástroj umožní zjistit tzv. konkurenčnost klíčového slova (keyword difficulty), což je ukazatel, jak náročné bude dosáhnout s tímto slovem vysokého umístění ve vyhledávačích. Konkurenčnost se hodnotí na stupnici od 0 do 100, kde 0 představuje nejnižší a 100 nejvyšší konkurenčnost, čímž signalizuje slova, u kterých bude nejtěžší dosáhnout předních pozic.

Obtížnost klíčového slova je ovlivněna několika faktory, jako je kvalita a relevance obsahu, stejně jako počet a kvalita zpětných odkazů. Pro ty, kteří teprve začínají s tvorbou obsahu, je vhodné zaměřit se na klíčová slova s nižší konkurenčností, aby zvýšili své šance na úspěšné umístění.

Co jsou LSI (semantická) klíčová slova a proč je použít?

Použití LSI klíčových slov v obsahu webových stránek pomáhá zlepšit jejich SEO, protože vyhledávače jako Google používají sofistikované algoritmy k analýze vztahů mezi slovy a k určení relevanci obsahu pro konkrétní vyhledávací dotazy. Integrací LSI klíčových slov do textu můžete zvýšit šance, že váš obsah bude považován za relevantní pro širší škálu dotazů, což může vést k lepšímu hodnocení ve výsledcích vyhledávání.

LSI klíčová slova tedy pomáhají vyhledávačům lépe chápat téma a kontext vašeho obsahu, což usnadňuje uživatelům nalézt vaše stránky při vyhledávání souvisejících témat nebo dotazů. Jejich efektivní využití může být klíčové pro úspěch ve vyhledávačích a pro zlepšení viditelnosti vaší webové stránky.

Foto: Lukáš Polach

sémantická slova

Závěrem

V závěru našeho článku o analýze klíčových slov je důležité si uvědomit, že tento proces není jednorázovou záležitostí, ale nepřetržitou činností, která vyžaduje pravidelné hodnocení a úpravy. Klíčová slova jsou důležitou součástí úspěchu online obsahu, protože nám umožňují lépe porozumět potřebám a zájmům našeho cílového publika a zároveň optimalizovat naše stránky pro vyhledávače.

Pamatujte, že správný výběr a implementace klíčových slov může výrazně zvýšit viditelnost vašeho obsahu, přilákat relevantní provoz na vaše stránky a nakonec podpořit konverze a prodej. Využití nástrojů pro analýzu klíčových slov, porozumění principům LSI klíčových slov a průběžné sledování výkonu vašeho obsahu jsou zásadní kroky k dosažení těchto cílů.

V dnešní době digitálního marketingu je analýza klíčových slov nezbytná pro každého, kdo chce být online úspěšný. Ačkoli se může zdát složitá, její základy jsou přístupné každému ochotnému se učit a adaptovat. Investice času a zdrojů do analýzy klíčových slov se bezesporu vyplatí díky lepšímu pochopení vašich uživatelů a zvýšení vaší online přítomnosti. Takže začněte zkoumat, testovat a optimalizovat – svět SEO čeká právě na vás!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám