Hlavní obsah

Může editory a copywritery nahradit AI?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Polach/ChatGPT

AI vytvářející text

Vyplácí se používat AI místo „živého“ copywritera?

Článek

Dost pravděpodobně se tento článek nebude dobře číst copywriterům a tvůrcům textů. Hlavně těm, kteří tvoří obsah pro internet. Ale i ty nakonec potěším.

Tímto článkem bych chtěl ukázat pohled SEO specialisty, který má za úkol posunout webové stránky na přední pozice ve vyhledávači, zejména Google.

Se SEO jsem začal někdy okolo přelomu roku 2019/2020 a tehdy jsme pro náš startup Buildiro.com outsourcovali copywritery napříč světem, hlavně ve Velké Británii. Na texty byly různé požadavky, které nejlépe zvládl rodilý Brit, ale cenou se nepřibližoval například Malajskému copywriterovi.

Pokud tedy šlo o tvorbu tisíců popisků pro kategorie a produkty v rámci e-commerce, tak dával větší smysl najmout si copywritera z oblasti jihovýchodní Asie, ale pokud jste chtěli kvalitní a obsáhlý text například pro blog, tak jste museli sáhnout do kapsy a zaplatit rodilého mluvčího z Britských ostrovů.

Nic z toho se tak rozsáhlému projektu, jako je ten náš, nevyplácelo. SEO zkrátka trvá měsíce, než uvidíte první výsledky a nám docházel rozpočet. Udělat totiž popisky pro více než 2 miliony stránek je dost drahá sranda i s copywriterem, který je i 20× levnější, než někdo, kdo žije a kraluje v Británii.

AI nám seslalo samo nebe

Když přišla doba AI někdy na konci roku 2022, hlavně model ChatGPT, tak jsme se s tím terpve učili pracovat - a stále učíme.

Dnes nezaměstnáváme žádného „živého“ copywritera a náš nejvýkonější zaměstnanec roku je Mr. ChatGPT. A velmi nám pomáhá na každodenní bázi.

Trocha matematiky

Jak jsem zmínil výše, pro náš startup bylo klíčové vytvořit originální texty přes kategorické popisky po produktové popisky. A těch je opravdu hodně. Běžný člověk by mohl prakticky napsat jeden popisek o délce 300 slov odhaduji za 30 min.

Pokud by běžný člověk psal popisek o délce 300 slov za 30 minut, trvalo by mu napsat 2 000 000 popisků přibližně 114 let, 57 dní a 16 hodin.

Pokud bychom chtěli stihnout zmíněných 2 000 000 popisků do 3 měsíců, aby Google začal co nejdříve indexovat nové stránky, potřebovali bychom k tomu přibližně 1389 lidí, aby bylo možné dokončit 2 000 000 popisků do 3 měsíců. ​

Dále můžeme předpokládat, že bychom získali lidského copywritera za 500 Kč/hod., a každý z nich by pracoval 8 hodin denně po dobu zmíněných 3 měsíců. V tomto případě by byl nutný rozpočet pro tvorbu 2 000 000 popisků ve výši 500 000 000 Kč!

A to je opravdu hodně i pro velkou a funkční firmu, natož tak startup z Česka.

Funguje AI + SEO?

Často se potkávám s názory, že jakékoli texty vytvořené AI nemůžou fungovat co se týká SEO. Prakticky řečeno - AI text nemá šanci dostat se na první příčky Google.

Mýtus vyvrácen! AI text může rankovat na prvních příčkách Google - důkazem je mnoho případových studií na internetu, včetně té mé.

Foto: Lukáš Polach

1. místo na Google s experimentálním projektem FAB Coffee

Na obrázku vidíte přesně 8 týdnů starou produktovou stránku z mého experimentálního webu FAB Coffee, který cílí na trh ve Velké Británii. Po 8 týdnech, kdy byla zároveň spuštěna tato doména (rovněž důležitý SEO faktor), jsem dosáhl s AI textem 1. místo na britském Google.

Výhody AI pro SEO

  • Personalizace obsahu: Umožňuje vytvářet personalizovaný obsah pro různé segmenty publikum, zvyšuje angažovanost a zlepšuje konverze.
  • Automatizace úkolů: AI může automatizovat opakující se úkoly, jako je sledování umístění klíčových slov nebo analýza zpětných odkazů, což šetří čas.
  • Prediktivní analýza: Umožňuje předvídat trendy ve vyhledávání a chování uživatelů, což pomáhá přizpůsobovat strategie SEO předem.
  • Zlepšení uživatelské zkušenosti: AI může analýzovat chování uživatelů na webu a pomoci optimalizovat strukturu webu a obsah pro lepší uživatelskou zkušenost.
  • Optimalizace pro hlasové vyhledávání: S rostoucí popularitou hlasového vyhledávání AI pomáhá optimalizovat obsah pro hlasové vyhledávací dotazy.
  • Zlepšení kvality obsahu: AI může pomoci identifikovat mezery v obsahu a navrhnout zlepšení, aby byl obsah relevantnější a hodnotnější pro čtenáře.

Nevýhody AI pro SEO

  • Složitost a potřeba odborných znalostí: Efektivní využití AI v SEO vyžaduje pokročilé technické znalosti a odborné dovednosti, které nemusí být snadno dostupné.
  • Ztráta osobního přístupu: Přílišná závislost na AI může vést ke ztrátě osobního doteku v obsahu, což může snížit jeho relevanci a autentičnost pro cílovou skupinu.
  • Etické a soukromé obavy: Využití AI k analýze a predikci chování uživatelů může vyvolat otázky týkající se ochrany soukromí a etiky.
  • Riziko zneužití: Existuje obava, že AI může být využita k manipulaci vyhledávacích výsledků nebo k šíření dezinformací.
  • Závislost na technologii: Silná závislost na AI může znamenat, že když dojde k technickým chybám nebo výpadkům, mohou mít vážné dopady na SEO strategii.
  • Rychlá evoluce: AI a algoritmy vyhledávačů se vyvíjejí rychlým tempem, což vyžaduje neustálé vzdělávání a aktualizace strategií, aby byly efektivní.
  • Potenciál pro homogenizaci obsahu: Když mnoho organizací používá podobné AI nástroje pro generování nebo optimalizaci obsahu, může to vést k podobnosti a snížení jedinečnosti obsahu.

Závěrem

Vzhledem k rychlému rozvoji technologií umělé inteligence (AI) a jejich stále větší integraci do procesů tvorby obsahu, mnoho profesionálů v oblasti marketingu a SEO spekuluje o budoucnosti copywritingu. AI nabízí významné výhody v podobě efektivity, schopnosti analýzy velkého množství dat a personalizace obsahu. Nicméně, i přes tyto pokroky, existují určité aspekty a nuance tvorby obsahu, které AI zatím plně nahradit nedokáže. Emoce, empatie a hluboké pochopení lidských zkušeností zůstávají doménou lidských copywriterů.

AI může významně podporovat copywritery ve výzkumu, návrhu nápadů a dokonce ve vytváření návrhů textů, ale konečný obsah často vyžaduje lidský zásah, aby byl skutečně rezonující a autentický. To zahrnuje schopnost zachytit a vyjádřit nuance jazyka, kultury a emocí, což je něco, co AI dosud nedokáže plně replikovat. Navíc, etické a soukromé obavy spojené s používáním AI v copywritingu poukazují na potřebu zachování lidského rozhodování a odpovědnosti.

V konečném důsledku, zatímco AI se stává cenným nástrojem v arzenálu copywriterů, plně nahradit lidský dotek, kreativitu a hluboké pochopení lidské psychologie a sociálních interakcí nemůže. Spíše než nahrazení, AI by měla být považována za partnera, který zvyšuje schopnosti copywriterů, umožňuje jim pracovat efektivněji a soustředit se na nejvíce tvůrčí a strategické aspekty jejich práce.

Anketa

Může podle vás AI plně nahradit copywritera?
Ano, může plně nahradit živého copywritera
0 %
Nemůže plně nahradit copywritera, ale může mu výrazně pomoci v jeho práci jako tzv. copilot
0 %
V žádném případě AI nemůže nahradit copywritera
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám