Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dva roky války na Ukrajině: Fakta o Ukrajincích v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dnes je to druhý rok od započetí ruské agrese na Ukrajině. Na území Ukrajiny umírají za svobodu nevinní lidé a je i v našem vlastním bezpečnostním zájmu nepolevit v pomoci bránící se zemi. Jaká jsou fakta o Ukrajincích v Česku?

Článek

Často především od anonymů na sítích čteme, že Ukrajinci drancují náš sociální systém a podobné nesmysly. Bohužel se však i na základě takových lží nejeden z nich stal obětí verbálního či fyzického útoku. Dle dat od organizace In IUSTITIA jsou Ukrajinci nejohroženější skupinou, co se předsudečného násilí týče.

Připomeňme si proto zásadní související čísla, která zmiňoval také Vít Rakušan na své poslední Debatě bez cenzury.

Na humanitárních dávkách bylo dosud vyplaceno asi 47 miliard korun, 35 miliard se už teď vrátilo zpět do rozpočtu na odvodech a daních od u nás zaměstnaných Ukrajinců, tento rok se očekává ještě větší nárůst. Práci u nás má nyní přibližně 120 tisíc ukrajinských občanů.

Vojenská pomoc poskytnutá Ukrajině nám byla kompenzována našimi spojenci ve vyšší hodnotě, než kolik jsme my darovali.

Hodnota svobody a demokracie se vyčíslit nedá, ale ani argument, že nemyslíme na české občany, zatímco Ukrajincům štědře platíme, neobstojí. Pomoc Ukrajině je i v našem vlastním zájmu.

SLAVA UKRAINI!

Lukáš Vlček je poslancem Parlamentu České republiky a 1. místopředsedou Starostů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám