Hlavní obsah
Knihy a literatura

Anna O. – thriller o spánku a zločinu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením nakladatelství Grada

Anna O. je zajímavým psychologickým thrillerem anglického spisovatele Matthewa Blakea. Rozhodně ovšem není pro každého. Pokud vám nicméně kniha sedne, můžete se z ní posadit na zadek.

Článek

Jednou z ústředních postav je Anna Ogilvyová. Mladá žena, kterou jednoho dne najdou zakrvácenou s nožem v ruce u dvou mrtvých těl. Ona ovšem spí a neprobudí se ani během několika let. Stála za vraždou skutečně tato Šípková Růženka nebo je za celou věcí něco jiného? Může být náměsíčný člověk zodpovědná za svoje činy?

Druhým zásadním jedincem je potom doktor Benedict Prince, forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku. Právě on dostane za úkol pokusit se o probuzení dlouho spící domnělé vražedkyně. Pro něj to navíc může být životní příležitost, jak posunout svou kariéru do vyšších pater. Zároveň je ovšem stejně jako mnozí další samotným případem fascinovaný.

Spánek jako námět číslo 1

Samozřejmě je v knize několik dalších více či méně důležitých postav. Pro zápletku tohoto titulu je ovšem daleko důležitější samotný námět. Ten se týká právě poruch spaní, náměsíčnosti a dalších podobných věc. Tvůrce si o tom nějaké věci jednoznačně nastudoval, protože na textu je znát poměrně velká odbornost.

To je ostatně jeden z problémů, který jsem s ním měl. Někdy se pro mě soustředil až moc na samotné detaily a vědecké popisy na úkor nějaké větší akce. Mnohým to třeba bude sedět, všechno je díky tomu hodně propracované. Já bych se ovšem klidně uspokojil s menším počtem podrobností.

Za život prospíme 33 let

Autorova myšlenka na tento román ostatně vznikla poté co se dozvěděl, že člověk stráví přibližně 33 let života právě spánkem. Vlastně je to až skoro smutná skutečnost. Kdyby ho potřeboval méně, mohli bychom si více užívat svých bližních či dalších věcí. Ale takto to prostě matka příroda nastavila.

Začal zkoumat téma „spánek a zločin“ a také záhadný syndrom rezignace, což ho vedlo k dalším otázkám a nápadům. Nakonec z toho tedy vznikl thriller, jehož hlavní součástí je právě spánek. Pro mnohé lidi jedna z nejkrásnější věcí, v knize ovšem ukazována jako určité zlo.

Parádní konec s wow efektem

Postupem času tu máte možnost sledovat různé scénáře, nabízejí se vám falešné stopy, ale odhalit podstatu celého zločinu je za mě skoro nemožné. Věřte mi, že konec drtivou většinu z vás překvapí. Mnozí ho hodnotí jako překombinovaný. Mně se na tom líbil asi nejvíce. Nabídne přesně onen wow efekt, který mám prostě rád.

Anna O rozhodně má velkou atraktivitu, i když je to v některých pasážích s ní i trochu těžké. Neustále musíte udržovat pozornost, přestože se vás možná bude snažit trochu ukolébat ke spánku. Rozhodně se jedná o originální záležitost, moc podobných věcí jste asi ještě nečetli. V konečném důsledku nad ní budete přemýšlet a určitě vám nějakým způsobem zůstane v paměti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz