Hlavní obsah
Finance

Jak zbohatl Rockefeller?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Mabus

Foto J.D.Rockefellera na archivním snímku za života.

Postup a metoda jakou Rockefeller likvidoval konkurenci.

Článek

Rockefeller se věnoval rafinování ropy, jejímu zpracování a následnému obchodu. Vymyslel takový petrolej, který nevybuchoval a byl bezpečný. Obchody mu šly tak dobře, že měl dost prostředků na nákup dalších rafinerií, které mu v té době konkurovaly. Když jich už měl dost a nechtěl provozovat další, tak je i  nadále kupoval, ale tentokrát je už neprovozoval, ale zavíral je, aby mu nekonkurovaly. Když začínala elektrifikace a ustupovalo se od používání petroleje, zaplatil Rockefeller vynálezcům, aby vymysleli spalovací motor. Do spalovacího motoru se jako palivo používal odpad při výrobě petroleje, který byl vysoce vznětlivý. Ten odpad se jmenoval benzín.

Stále kupoval rafinerie, zavíral je a na zvyšování cen kvalitního a bezpečného petroleje bohatl. Později bohatl i na rozvoji automobilového průmyslu, pro který vyráběl paliva – benzín. Když likvidoval konkurenční rafinerie, rostla jeho moc, v podstatě byl všemocným pánem petrolejářského, později naftařského průmyslu. Nikdo se mu nezmohl na odpor, všechny malé rafinerie zavřel. Když mu došly malé rafinerie, zjistil, že nemá žádnou konkurenci, ale má monopol!

Konkurenci je potřeba bez milosti, bez lítosti zlikvidovat. Likvidovaná konkurence je bezmocná. Nemůže škodit podnikání pana Rockefellera. Rockefeller pochopil, že bohatství ropného průmyslu nespočívá v hledání nalezišť ropy, tu hledají hráči, ale obchodníci ropu kupují, rafinují, obchodují s jejími produkty. Taky přeprava ropy je zisková záležitost. Rockefeller přišel s nápadem, že když je možné ropu přepravovat trubkami v rámci rafinerie, je to možné většími trubkami i na velké vzdálenosti.

Metody Rockefellera ho dovedly k prvnímu místu nejbohatšího muže planety. Díky svým kapitálovým možnostem se mohl věnovat filantropii. Zakládal nadace a  univerzity. Podporoval svoji církev a financoval výzkum léků na tehdejší nemoci, některé vymýtil. Metoda obchodní válkou k likvidaci konkurence v podání Rockefellera byla úspěšně použitá. Rockefellerova pružnost a přizpůsobivost změnila svět. Od výrobce petroleje, používaného na svícení, se rozrostlo impérium napříč světem. Přechodem k benzínu dostalo odvětví ropného průmyslu novou možnost, kterou mohlo nekontrolovatelně růst. Rockefeller tento růst kontroloval.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám