Hlavní obsah
Rodina a děti

Nehrajte si na dokonalou matku. Vrazte mu do ruky mobil a bude konečně klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Není nic horšího než uřvané dítě, které ruší ostatní. Řešení? Mobil do ruky a bude ticho za pár vteřin.

Článek

Není nic horšího, než když si chcete odpočinout od vlastních dětí a ono se to nepovede. Ne proto, že by ty vlastní babička nebo chůva nezvládla pohlídat. Ale jednoduše proto, že i ostatní lidé mají děti. A jako naschvál se rozhodnou vzít je tam, kde jste vy. Třeba do restaurace nebo kavárny. Z klidného posezení a povídání nebo příjemné večeře je noční můra.

Jako doma

V tu chvíli ty ostatní rodiče začnete proklínat. Začnete je nesnášet. Chtěli jste si konečně na pár hodin odpočnout od svého potomstva, ale musíte snášet chování cizích dětí. A ty se od těch vašich nijak neliší. Pořád někde běhají, lezou, křičí, výskají, volají, skáčou, hází věci po zemi. Všechno, co je na denním pořádku u vás doma, se teď opakuje. Jediným kladem na tom všem je to, že to nejsou vaše děti a nejste tím člověkem, co je musí umravnit.

Děti jsou děti

Je úplně jedno, jestli použijete násilí a sesekáte jim zadek. Pár minut bude klid a potom to začne nanovo. Stejně tak se bude situace opakovat, pokud jste pokrokovější rodič a budete vychovávat vlídným slovem. I za této situace dítě vydrží v klidu sotva pár minut a potom se začne nudit. Můžete křičet, šeptat, použít fyzické násilí, zákazy, vyhrožování, vyčítání… Cokoliv, ale to vše zabere jen na pár minut. Děti jsou prostě děti a chtějí se bavit. A je to v pořádku. Jen škoda, že u toho musíme být také.

Řešení je v kapse

Je úplně jedno, jak to bude působit. Řešení vašeho problému s nezbednými dětmi se skrývá u vás v kapse. Ano, je to mobilní telefon. Vrazte jim ho konečně do ruky a bude klid. Ony se přišpendlí k obrazovce chytrého zařízení a zmlknou, zklidní se a budou poslušně sedět na svých místech. A dokonce i snědí celou večeři, i když na ni před tím neměli chuť.

Tonoucí se stébla chytá

Nechápu, proč tolik rodičů nechává tuhle možnost až jako úplně poslední. Nikoliv jako plán B, ale spíše jako plán Z. Až když selže úplně vše, tak dojde k naprosté rezignaci a vyndání mobilního přístroje. Přitom moc dobře vědí, že to stejně budou muset udělat. Děti jistě nemají první den. Mají je roky a moc dobře vědí, že je normálními metodami málokdy uklidní.

Když já přijdu do restaurace a vidím tam rodiče, kteří hned svému dítěti nacpou mobil do ruky, gestem zdviženého palce jím vyjádřím podporu. Ostatní návštěvníci se tam přišli najíst, odreagovat, ne se rozptylovat řvoucími infanty. A rozhodně jim přijde lepší výchovná metoda uklidnit dítě mobilem než se snažit o něco, co stejně nikdy nezabere. Takže nezapomeňte, až půjdete se svými dětmi do společnosti, nabijte si telefony. Budete je potřebovat. V zájmu své pohody i ohleduplnosti k ostatním.

Anketa

Dáváte svým potomkům mobilní telefon?
Ano, dávám
44,6 %
Ne, nedávám
55,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 65 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz