Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Vlakem jezdí jen milionáři. My chudí sedneme do auta, je o půlku levnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Rodinko, pojedeme na výlet vlakem. Jakmile jsem to dořekla, vzala jsem si do ruky kalkulačku a rychle změnila své plány. Radši sedneme do auta, je to o polovinu levnější.

Článek

Výlet vlakem. Zážitek především pro děti. A dobrý pocit pro nás, že uděláme něco pro přírodu. No jo, ale co naše peněženka? Všude slýcháme, že bychom měli preferovat veřejnou dopravu. Tak člověk logicky předpokládá, že k tomu bude motivován i finančně. Ale ouha, je to zcela jinak.

Na kolik to vyjde?

Prvotní nápad jet vlakem jsem obratem zavrhla. Nebylo těžké si spočítat, na kolik by nás to vyšlo. Cesta krátká, 20 kilometrů do krajského města, přímý spoj, zhruba půl hodinka cesty. No jo, ale kolik za to? V případě dětí naše nejoblíbenější cena – zdarma. V případě dvou dospělých už to tak zajímavě nevypadá. Jeden lístek 55 Kč, takže dohromady 110. Nic, co by nás položilo. Ale na kolik vyjde auto?

Ať jsem objektivní, hledám na mapách vzdálenost mezi oběma nádražími, překonanou autem. Doba trvání podobná, vzdálenost 22 kilometrů. A teď jednoduché počty. Benzín aktuálně stojí 36,6 Kč za litr. Naše SUV bere 8 litrů na sto. To znamená necelé 3 koruny na ujetý kilometr. Vzdálenost mezi oběma nádražími nás autem vyjde na 64 Kč. To je o 45 korun méně než v případě vlaku.

A počítám dále

Z cílového nádraží ale musíme ještě pár stanic MHD. Děti jedou zdarma, bezplatně se přepraví i jeden dospělý vedený jako doprovod dítěte do 3 let. Lístek tedy bude potřeba pouze jeden, stojí 14 Kč. Jen pro zajímavost, jde o cenu v případě bezkontaktní platby. Papírová jízdenka, nebo snad platba cash u řidiče, vyjde na 20, respektive 30 Kč.

Takže, to je cesta tam. A ty stejné náklady nás čekají ještě zpět. V případě vlaku tedy dalších 14 Kč za MHD a dalších 2×55 Kč za jízdenky. Celý výlet vlakem do krajského města vychází na 248 Kč. A jak je na tom auto? S tím dojedeme přímo na místo, což je oproti cíli na nádraží ještě o 500 metrů kratší vzdálenost. Vozem ujedeme 2×21,5 kilometru, takže nám výlet vychází na 126 Kč. Pro úplnost dodám, že v neděli odpoledne se parkovné v cílové lokalitě neplatí.

Auto je o polovinu levnější a komfortnější

Sečteno, podtrženo. Kombinace vlaku a MHD by nás vyšla na 248 Kč. Cesta autem přímo od našeho domu, do cíle cesty, na 126 Kč. Ano, počítáte správně, je to přesně polovina. Takže se ptám, dvojnásobné náklady na cestu nás mají motivovat k používání veřejné dopravy? Zapomeňte! Než vyhazovat peníze, to radši budeme s naším autem smrdět na silnicích.

A to samozřejmě mluvím jenom o číslech, ne o komfortu. Do auta naskáčeme před domem a nemusíme chodit na nádraží. Můžeme do něj vzít jakékoliv věci, bez ohledu na jejich váhu a velikost. Nejsme omezování jízdním řádem a můžeme vyrazit kdykoliv.

Anketa

V jakém dopravním prostředku najezdíte nejvíce kilometrů?
Auto
81,8 %
Vlak
10,9 %
Autobus
4,6 %
Jiný
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8408 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz