Hlavní obsah
Zdraví

Nejlepší tipy na zbavení se každoroční rýmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Novak

Rýma

Rýma je poměrně běžným onemocněním, které postihuje většinu lidí alespoň několikrát ročně. V následujícím článku si ukážeme, jak ji léčit či předcházet.

Článek

Co je tedy příčina běžné rýmy? Je to způsobeno virovou nebo bakteriální infekcí, která způsobuje zánět v nosní dutině a vylučování hlenu. I když rýma sama o sobě není závažným onemocněním, může být velmi frustrující a narušovat váš každodenní život. Naštěstí existuje několik způsobů, jak léčit rýmu a ulevit si od příznaků.

  1. Pijte dostatek tekutin. Udržování dobré hydratace je důležité při léčbě rýmy, protože tekutiny pomáhají zředit hlen a umožňují jeho snadnější vykašlávání nebo vyplivnutí. Doporučuje se pít alespoň 8 sklenic tekutin denně, což může být voda, ovocné šťávy nebo teplý čaj.
  2. Vdechujte páry. Inhalování pár zahřáté vody nebo eukalyptového oleje může pomoci uvolnit hlen a zmírnit ucpaný nos. Můžete použít inhalátor nebo si připravit páru nad hrnkem horké vody a vdechovat páry přes ručník překrytý nad hrnkem.
  3. Používejte nosní kapky nebo sprej. Nosní kapky nebo sprej mohou pomoci zmírnit otoky v nosní dutině a ulehčit dýchání. Existují různé druhy nosních kapek a sprejů dostupných bez lékařského předpisu, včetně kapek s mořskou vodou nebo kapek s oxymetazolinem. Je důležité dodržovat pokyny na obalu a nepoužívat tyto přípravky déle než je doporučeno.

Od rýmy by mohl pomoct také dnes již známý rýmovník. To je rostlina, která se někdy používá jako přírodní léčba rýmy nebo nachlazení. Rostlina rýmovník (latinsky Pelargonium sidoides) pochází z jižní Afriky a její listy a kořeny se používají v tradičním léčitelství jako prostředek proti nachlazení a rýmě. Rýmovník se obvykle prodává ve formě sirupu nebo kapslí a může být užíván jako doplněk stravy.

I když se rýmovník používá jako přírodní léčba nachlazení a rýmy, je důležité mít na paměti, že neexistují žádné klinické důkazy, které by podporovaly jeho účinnost. Rýmovník by se neměl používat jako náhrada za léčbu předepsanou lékařem nebo jako náhrada za standardní léčbu onemocnění. Pokud máte problémy s rýmou nebo nachlazením, měli byste se poradit s lékařem nebo lékařkou o nejvhodnější léčbě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz