Hlavní obsah
Sport

Před zápasem reprezentace s Faerskými ostrovy: mohou Faeřané zaskočit jako na klubové úrovni?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: StockSnap/pixabay.com

Čeká nás další duel reprezentace a po blamáži v Albánii veřejnost očekává jediné – dominantní výhru našeho národního týmu. Může zápas ještě něco změnit na angažmá trenéra Šilhavého a co je na Faerských ostrovech zajímavého?

Článek

Po ostudné prohře české reprezentace v Tiraně vedení českého fotbalu v čele s předsedou Petrem Fouskem svolalo mimořádný výbor, kde se řešila budoucnost trenéra. „Rezignace? Samozřejmě se to bude řešit, to je jasné. Nicméně mou povinností je teď připravit tým na neděli, což je krátká doba. S čím přijde vedení, to nevím,“ prohlásil Šilhavý krátce po utkání na tiskové konferenci. Nepřekvapivě jsme se druhý den dozvěděli, že tým povede v nedělním zápase proti Faerským ostrovům. Přeci jen výměna kouče během několika málo dnů a přímo během reprezentační pauzy byla nepravděpodobná. I přesto se v posledních dnech intenzivně skloňuje několik jmen včetně Jindřicha Trpišovského či Ivana Haška. V každém případě se zdá, že se angažmá Jaroslava Šilhavého chýlí po 5 letech u kormidla národního týmu tak či tak ke konci.

Aby měl národní tým stále šanci na postup na Euro 2024, které se bude konat v sousedním Německu, musí bezpodmínečně zvítězit. Hraje se přitom nejen o prestiž, ale také o stovky milionů korun, které by po postupu putovaly do svazové kasy.

Co čekat od českého národního týmu?

Po mizerném výkonu vlastně celého týmu těžká otázka. Jediné, co je aktuálně jisté, je fakt, že do zápasu nenastoupí Mojmír Chytil, který byl poměrně kontroverzně vyloučen po druhé žluté kartě.

Vzhledem k nedostačujícím výkonům se ale očekávají i další změny – nepřekvapilo by nasazení Tomáše Čvančary nebo Adama Hložka a dalších, kteří pro mnohé překvapivě nehráli v základu už v Tiraně.

Faerský zázrak

Reprezentace Faerských ostrovů je ve skupině jasně poslední s jediným získaným bodem za remízu v Moldávii. Země, které má jen lehce přes 50 tisíc obyvatel (asi jako Karviná) a rozkládá se na pouhých 1 399 km², ale letos žije hlavně klubovým fotbalem. Místnímu klubu KÍ Klaksvík se totiž podařilo poprvé v historii země kvalifikovat do hlavní fáze evropských pohárů a předminulý týden dokonce překvapivě obrali o bod francouzského superfavorita z Lille.

V týmu se nachází čtyři hráči právě z výše vzpomínaného KÍ Klaksvík, přičemž lze konstatovat, že v národním týmu seveřanů nenajdeme ani jediného hráče, kterého by běžný český fanoušek fotbalu měl šanci znát. Dobře to ilustruje i fakt, že na oblíbeném serveru transfermarkt je hodnota aktuální nominace odhadována na 3,1 milionu eur, což odpovídá hodnotě kádru druholigové Příbrami. V týmu je sice 10 krajánků, ovšem jsou většinou rozeseti v nižších evropských soutěžích.

Z pohledu taktiky se dá očekávat hra v hlubokém obraném bloku, jakou předvedli Faeřané například při prohře 0:2 v Polsku (střely 18:1 pro Polsko). O to více by se nabízelo nasazení Tomáše Čvančary, který s výškou 190 cm může urostlé stopery soupeře pozlobit i v tlaku. Přeci jen Faeřané dokážou potrápit zejména doma, kde kromě domácího prostředí těží i z toho, že se hraje na umělém trávníku a ve specifickém podnebí.

Zápas se odehraje v Plzni a jeho výkop je stanoven na neděli 18:00.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám