Hlavní obsah
Sport

Případ Freddy Adu: Jak dopadl talent, který měl být lepší než Pelé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Damonify/pixabay

Freddy Adu v rozhovoru se CBS Sports Golazo Network z dubna letošního roku.

Když byl teenagerem, přezdívalo se mu nový Pelé a média se předháněla v tom, kdo mu předpoví úspěšnější kariéru. Dnes v jeho 34 letech ale už víme, že velká očekávání nenaplnil a jen paběrkoval. Proč a co za tím i podle něj stálo?

Článek

Ve 14 letech se stal nejmladším fotbalistou, který podepsal profesionální kontrakt v zámořské MLS a měl se z něj stát nový Pelé. Většina dnešních třicátníků a čtyřicátníků alespoň začátek jeho příběhu zná, málokdo už se však zajímá o to, jak celým jménem Fredua Koranteng Adu dopadl, jaká byla jeho kariéra a co dělá dnes.

Reprezentoval USA, ale do Ameriky se přestěhoval až v 8 letech z rodné Ghany. A brzy bylo jasné, že je to pro fotbal v Americe výhra – už ve 12 letech totiž jeho rodiče odmítli nabídku Interu Milán, aby se připojil do jeho akademie. Následně ve 14 letech po tzv. SuperDraftu, jehož se stal nepřekvapivě jedničkou, podepsal smlouvu s DC United, stal se nejmladším hráčem, jenž podepsal profesionální smlouvu v MLS, a začal se psát jeho neuvěřitelný příběh. Neuvěřitelný ale bohužel v tom negativním smyslu slova.

Brzy přišly první peníze, když přispěchal Nike s milionem dolarů a navíc nabídl, aby si Adu zahrál v reklamě (kterou můžete vidět níže) s Pelém… V té době se mu ale ještě dařilo i na hřišti. Během prvních tří sezón odehrál dohromady v dresu DC United sídlícím v hlavním městě USA 87 zápasů, vstřelil 11 gólů + připsal 17 asistencí a byl dvakrát jmenován do All-Star týmu MLS. Pak přišla nečekaná výměna do Utahu, kde se ale mladý Adu příliš neohřál, když se mu rychle ozvala portugalská Benfica. Ano, ta Benfica, která je v Evropě proslavená jako líheň špičkových fotbalistů, zejména těch z Jižní Ameriky.

Evropské dobrodružství nedopadlo dobře

Jenomže zde se příběh nepříjemně láme. Aduovi se ani trochu nedařilo, papírově v Benfice sice strávil asi čtyři roky, ale za samotnou Benficu neodehrál i přes slušný start téměř nic a paběrkoval po hostováních v Monaku, Soluni, Rizesporu či Belenenses. Stihl ovšem odehrát dva zápasy v Lize Mistrů, což se při zpětném pohledu na jeho kariéru zdá spolu se 17 starty za reprezentační áčko USA jako nejvyšší meta, které dosáhl. O tom samozřejmě spousta začínajících mladých fotbalistů sní, ale na kluka, kterému se ve 14 letech přezdívalo nový Pelé a účinkoval v reklamách za miliony dolarů, je to setsakra málo…

„Kdybych to mohl zopakovat, do Monaka bych nešel.“

Jediné rozhodnutí, které bych udělal jinak, když se nad tím zamyslím, bylo, že bych po prvním roce v Benfice neodešel do Monaka. Pro mě to bylo jediné rozhodnutí, které spustilo lavinu, kdy jsem následně musel jít na hostování z týmu do týmu, protože jsem nebyl dost trpělivý, abych zůstal v Benfice. Kdybych to mohl zopakovat, do Monaka bych nešel,“ říká v rozhovoru výše k evropskému angažmá Adu.

Současný pohled Freddyho Adua

Stal se z něj fotbalový tulák, který nikde nevydržel dlouho a celkově vystřídal 15 klubů (mimochodem hrál i ve Finsku, Srbsku nebo v Brazílii)! Jak prozrazuje v rozhovoru výše, aktuálně pomáhá mladým hráčům s tím, aby nedopadli jako on. Mimo jiné se svěřuje s tím, že jej sláva v tak brzkém věku poznamenala: „Dokázal jsem se dostat na místa, kam by se teenager neměl dostat. Měl jsem spoustu kamarádů, kteří byli starší, protože jsem hrál se staršími, když jsem byl mladší. Byli jsme schopni jet do College Parku v Marylandu a dostat se do všech barů a tak dále. Jen takové drobnosti, že? A tak jsem si všechny tyto věci spíš užíval, než abych se soustředil na… řekněme drobnosti, jako je odpočinek, který potřebujete, stravu, protahování a prostě na péči o tělo.“ Že na tom bude něco pravdy potvrzuje i to, že jej během kariéry omezovala i častá zranění.

„Někdy máte všechen talent světa, ale nestačí to.“

Někdy máte všechen talent světa, ale nestačí to. Musíte na sobě pracovat, abyste ten talent maximálně využili, a kluci, kteří nejsou tak talentovaní jako vy, pokud na sobě budou pracovat, vás překonají,“ dodává smířlivě Adu. Pro další příklady bychom nemuseli chodit daleko – krásně to mohou ilustrovat i příběhy z českých luhů a hájů viz Jan Šimák a další bohémové.

Odstrašující případ

Příběh o promarněném talentu je smutný, na druhou stranu může být poučný pro budoucí generace fotbalistů a sportovců obecně. V médiích se tak často setkáte s titulky typu „Pozor na případ Freddy Adu“ atp. Trošku paradoxem ale je, že právě média, která nyní upozorňují na „Případ Freddy Adu“, přiživovala slávu tehdy 14letého kluka, který obrovský tlak a očekávání nepřekvapivě neustál, což se projevilo zejména v následujících letech.

USA přitom aktuálně roste vcelku zajímavý tým s hráči, kteří se prosazují již i v elitních evropských ligách a mají ambici se předvést na MS 2026, jež se bude konat právě v USA, Kanadě a Mexiku. A třeba opět zahlédneme i Freddyho jako hosta některého ze studií. Těm, kdo vládnou angličtinou, určitě doporučuji zhlédnout rozhovor výše. Zajímavý bude zejména pro generace současných třicátníků a čtyřicátníků, mezi něž se také řadím, neboť mohli objevení nového Pelého i jeho následný pád sledovat v přímém přenosu a například jej s oblibou kupovat ve Football Manageru jako já.

Zdroje:

https://www.cbssports.com/soccer/news/freddy-adu-reflects-on-challenges-of-his-career-you-have-all-the-talent-in-the-world-and-its-not-enough/

https://www.transfermarkt.com/freddy-adu/profil/spieler/8518

https://bleacherreport.com/articles/2070622-what-happened-to-americas-pele-the-rise-and-fall-of-freddy-adu

https://edition.cnn.com/2003/fyi/news/05/29/adu.nike/

https://www.washingtonpost.com/archive/politics/2001/08/25/a-12-year-olds-amazing-feat/9923da6b-4f3d-4f9a-bd31-bb67449c437f/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám