Hlavní obsah

Nechají nás doktoři ve štychu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Zelinka/Leonardo.ai

Poslední dobou mě napadá, proč vlastně musím odvádět zdravotní pojištění. Ano, je to nadsazené a náš zdravotní systém je špičkový, péče se nám dostává. Jak je ale možné, že někdo může jet mimo pojišťovny jen za hotové?

Článek

Pamatuju si, že před dvaceti lety bylo na každém oddělení běžné nemocnice aspoň pět lékařů. Dnes jsem se setkal s tím, že na plicním zbyly už jen dva a jedna z nich je primářka. Kam se lékaři poděli?

Tatáž situace je i na kožním. Obávám se, že ani vám není cizí. Dermatologové, nebo třeba zubaři, si založí soukromou praxi, často dohromady s dalšími lékaři, a s nemocnicí už nechtějí mít nic společného.

Jaký je dopad na běžného člověka?

Termíny v nemocnici jsou na půl roku vyblokované. Pokud nechcete čekat, máte jen jednu možnost. Soukromá praxe. Doktor ve své ordinaci ale nepracuje na pojišťovnu, nýbrž jen za hotové. Pacienty navíc ani nepřijímá, protože před rokem navýšil cenu zákroků a teď se uživí polovinou pacientů než co před deseti lety.

Proč mě stát nutí platit zdravotní pojištění, když nenutí lékaře to akceptovat?

Potřebujeme více lékařů?

Z lékařských fakult ročně vyjdou asi dva tisíce lékařů. Můj odhad je, že nemocnic bude kolem dvou set. Do každé nemocnice by tedy mohlo přijít deset doktorů. Pokud pro ně ale bude vhodnější práce na sebe, nemůžeme se jim divit, je to lidské. Nedávno jsem četl, že počty absolventů se zvyšují, tak zbývá doufat, že vyjde na nás všechny aspoň jeden.

Zdroj:

https://www.seniorzone.cz/33/mzd-pocet-absolventu-lekarskych-fakult-se-od-pristiho-roku-zvysi-o-400-uniqueidgOkE4NvrWuOKaQDKuox_ZzJWO5GkKILk9TSyRHVIzi0/?uri_view_type=4

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz