Hlavní obsah
Názory a úvahy

Oživení globálních aliancí a partnerství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vladislav Klapin

V dnešním světě před námi stojí výzvy, které jen těžko zvládneme sami. Ať už si pod tím představíte klimatickou krizi, ruskou agresi na Ukrajině či dezinformace, které obrazně řečeno změnily pravidla hry.

Článek

Cílem tohoto komentáře však není strašit tím, s čím vším se budeme muset v budoucnosti vypořádat, ale vyzdvihnout potřebu české účasti v globálních aliancích a vzájemných partnerstvích.

Je třeba, abychom hledali partnery a spojence, kteří sdílí stejné hodnoty a jsou ochotni za ně bojovat a společně je chránit. Evropa musí hrát v tomto úsilí mnohem významnější roli, než tomu tak doposud je. Domnívám se, že jednou z důležitých a naprosto klíčových iniciativ je například hledání nových partnerů v Indopacifiku, protože je nezbytné stále se snažit o diverzifikaci dostupných zdrojů a podporovat ekonomickou diplomacii i v rámci tohoto regionu. Dnes sice otevřeně čelíme Rusku, ale je třeba být připraven i na to čelit Číně. Mimo náš zájem by také neměl zůstat celý region Afriky, protože jednoznačně není v evropském zájmu, aby na africkém území sílil vliv nedemokratických a nepřátelských zemí.

Myšlenka, že pouhé prohlubování obchodu a vzájemné ekonomické závislosti povede nutně k vyšší bezpečnosti, je iluzorní. Opak je pravdou. Zvýší se riziko vydírání ze strany režimů, které nesdílí stejné hodnoty, díky čemuž budeme zranitelnější.

Události minulých let několikrát odhalily naši nepřipravenost a slabiny, zejména pak nedostatečnou flexibilitu a neochotu uplatňovat „tvrdou“ mocenskou politiku.

Jsem toho názoru, že naše zájmy ochráníme mnohem lépe, když budeme více prohlubovat partnerství se zeměmi, které sdílí stejné demokratické hodnoty a budeme uplatňovat naši ekonomickou sílu případech, kdy bude zapotřebí, a ne ji bezmyšlenkovitě vystavovat riziku závislosti a vydírání nedemokratických režimů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám