Hlavní obsah
Lidé a společnost

Natálie Debnárová má hodně důvodů, proč se stala ambasadorkou DUHY

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Štěpán Havlín, se souhlasem

Natálie je uznávanou modelkou, redaktorkou a editorkou, která píše pro časopis VOGUE a podporuje Společnost DUHA. Letos se stala ambasadorkou projektu Tenisky a trička pomáhají dospělým lidem s mentálním znevýhodněním. Proč? Dozvíte se v rozhovoru.

Článek

Natálie, tvůj rozsah aktivit je značně široký, modeling, psaní, ve Společnosti DUHA spravuješ sociální sítě. Jsi ambasadorkou DUHY a její poslání šíříš doslova „na každém kroku“. Letos jsi ještě rozšířila naší spolupráci a stala ses ambasadorkou projektu TENISKY a TRIČKA POMÁHAJÍ DUZE. 

Proč tě DUHA tak přitahuje a proč ji podporuješ už tolik let?

Tak já jsem s DUHOU propojena přes většinu mého života. Začalo to, když moje maminka Eva Brožová do DUHY nastoupila a po nějaké době ji začala vést, takže zcela přirozeně jsem se už v pubertě začala zajímat o dobrovolnické aktivity, které přerostly do srdcových projektů jako je třeba Víno pro DUHU, které dělám od prvního ročníku a upřímně se bojím ty ročníky počítat, jak už je to dlouho:) Dceři je už letos dvanáct a s DUHOU je taktéž spojena od svého narození. DUHA podporuje samostatnost a integraci lidí s mentálním znevýhodněním do společnosti, což je velmi důležité nejen pro ně samotné, ale i pro jejich rodiny.  Není to o tom, co se nám aktuálně líbí nebo nás to dojímá. Je to o tom, žít na planetě spokojeně společně. Proto DUHU podporuji.

Foto: Margita Losová

Natálie Debnárová a Tereza Černochová na Oslavě 30 let DUHY, kterou Natálie moderovala

Projekt Tenisky a trička pomáhají DUZE, jehož jsi ambasadorkou, vstoupil do druhého ročníku. Trička a tenisky pomalovali dospělí lidé s mentálním znevýhodněním v Centrech denních služeb Společnosti DUHA. Musím říct, že je to hodně bavilo a dali do toho hodně energie a autentického vyjádření. A finance, které získá Společnost DUHA z prodeje těchto výrobků na svém e-shopu, podpoří opět kreativitu jejích klientů, která je pro ně velice důležité.

Je to bezpochyby něco, co naši umělci vyloženě potřebovali, aby se kreativně vyjádřili, což je mimochodem jejich přednost. Ale tento projekt je blízký i mně samotné, líbí se mi mít vzpomínky na léto, a přijde mi mnohem krásnější a smysluplnější magnetky a klíčenky z dovolených nahradit tričkem nebo teniskami od našich autorů. Nejen, že pomůžete lidem s mentálním znevýhodněním, ale dodáte jim i sebevědomí, že jejich výrobky se líbí a mají smysl. Vy už si jen vaši vybranou věc odvezete s sebou na dovolenou, a jejich příběh zase půjde jiným, neméně zajímavým směrem. Jsem ráda, že se mnou se ambasadorství chopily Kristýna a Irena. Obě jsou s DUHOU propojené a je to tak velmi přirozená kampaň, nic uměle nastavovaného.

Foto: Štěpán Havlín, se souhlasem

Natálie Debnárová a Kristýna Janáčková_ambasadorky projektu Tenisky a trička pomáhají

Tobě, i dalším ambasadorkám, herečce Kristýně Janáčkové a módní stylistce Ireně Vokrojové, trička neskutečně sluší. Tenisky nosila Kristýna Janáčková vloni. Doporučila bys tento módní outfit čtenářům?

Holkám ty barvy sluší podle mě víc než mně😊; ale upřímně, kdo mě zná, tak ví, že černá je moje veselá barva. Proto já sáhnu po teniskách, protože nic není lepší než celočerný model doplněný o barevné obutí. Naopak barevné triko se zase skvěle hodí s oversize černým sakem. Tento projekt prostě není jen o tom koupit nepotřebnou věc pro podporu DUHY, tento projekt vám bude i slušet. A to je ta nejlepší kombinace.

Řekni mi, na co se teď těšíš ve své práci, mohou tě čtenáři vidět na nějaké módní přehlídce? A je něco, na co se těšíš, spojené s DUHOU?

V současné době se zase o chlup víc věnuji psaní a místo přehlídek jsem za počítačem. Ale teď na podzim mě uvidíte na pár přehlídkách a také se vracím ke spolupráci s Marinou Rinaldi, kterou mám moc ráda. V souvislosti s DUHOU nás zase čeká výstava a vernisáž k projektu Novoročenky pomáhají anebo benefiční večer Víno pro DUHU. Navíc se chystá i jedna krásná akce pro DUHU spojená s jógou, tak tam rozhodně nebudu chybět a ráda tam všechny naše podporovatele uvidím.

Foto: Margita Losová

Benefiční akce Víno pro DUHU_2023_Natálie tady nemůže chybět

Jak jsi na začátku rozhovoru řekla, tebe k empatii a porozumění lidem se znevýhodněním přivedla tvoje maminka, Eva Brožová, která DUHU vedla 25 let a jistě ovlivnila i tvoji chuť se angažovat v neziskovém sektoru a vyjadřovat se k palčivým společenským tématům. Připomeňme například tvoji spolupráci na dokumentárním filmu „Tělo v mé hlavě“. Body shaming je silné téma, ty jsi průvodkyní v dokumentu. Co to pro tebe znamenalo?

Velkou zodpovědnost především. Body shaming tady byl, je a je na nás, a našem způsobu myšlení, jestli chceme, aby tady přetrvával.  Myslet si o někom že je tlustý, hubený nebo že zkrátka vypadá jinak, než by se nám líbilo se zkratka stane, ale je nesmírně důležité, aby tahle myšlenka už z naší hlavy nešla do našich úst ani do klávesnice počítače nebo mobilu. Jinakost je krásná a přitahuje. Jaká by na světe byla nuda, kdybychom všichni vypadali stejně. Jedna, byť dobře myšlená věta, může ublížit víc, než si myslíme. Projekt se mi líbil, doufám, že se mu dostane více pozornosti, už jen pro tu práci, co na něm celý tým udělal.

Když se na závěr vrátíme ještě k projektu Tenisky a trička pomáhají DUZE, řekni mi, jak sis užila společné focení s klienty, autory triček a tenisek?

Byla to zábava, pohoda a nic, co bych musela nazývat prací. S tebou, Margito, je radost pracovat, umíš lidi nadchnout pro věc. Autoři triček byli úžasní, a bavilo mě poslouchat jejich plány na léto. Doporučuji podívat se na krátké video na Seznam Streamu, poznáte autory a určitě budete mít chuť je podpořit.

Tenisky a trička si můžete pouze do konce září vybírat na charitativním e-shopu Společnosti DUHA. Článek na Medium Seznam „Jedinečné módní kousky, které pomáhají DUZE, můžete nosit i vy“ si určitě přečtěte, dozvíte se více o projektu.

Jak říká Natálie Debnárová: „Uděláte dobrý skutek, a ještě vám to bude slušet, barev se rozhodně nebojte. Ty patří k létu, ale mohou vám ho ještě v září hezky prodloužit.“

Foto: Štěpán Havlín, se souhlasem

Modelka_redaktorka a ambasadorka DUHY_to je Natálie Debnárová

Komu pomůžete? Podívejte se na video o Společnosti DUHA. Dozvíte se, komu pomáhá žít důstojný a co nejsamostatnější život. A pak už jen vybrat svoji velikost trička nebo tenisek a rozzářit DUZE den, DUHA i já děkujeme. Natálii Debnárové děkuji za rozhovor i podporu Společnosti DUHA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz