Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pavel Bláha, elegán v červeném, oslaví 60 let. Jak žije v chráněném bydlení Společnosti DUHA?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Margita Losová

Pavla charakterizují jako muže se smyslem pro humor. Muže, který má rád rituály, červenou barvu na sobě i ve svých obrazech, které maluje pro charitativní projekt DUHY Novoročenky pomáhají. Pavel i díky DUZE žije hezký život v Chráněném bydlení.

Článek

Pavel je pamětník DUHY

Pavel vyrůstal s rodinou, chodil do školy a krátký čas, již v dospělém věku, strávil v ústavu. Tam se mu nelíbilo. I proto pro něj rodina hledala nové možnosti pro co nejsamostatnější způsob života. A seznámila se Společností DUHA. „V ústavu to nebylo dobrý, a tak jsem šel na byt,“ říká Pavel.

Pan Pavel Bláha je doslova pamětníkem DUHY, do které se dostal brzy po jejím založení, už v roce 1994 (pozn. Společnost DUHA byla založena v roce 1992). Pavlova rodina se o činnost DUHY aktivně zajímala, jeho maminka byla mnoho let členkou správní rady.

K povídání s jubilantem Pavlem jsme se posadili k jeho oblíbenému kafíčku a sušenkám v kanceláři Společnosti DUHA, tak si to Pavel přál. Povídáme si i s jeho osobní asistentkou Kateřinou Kabelkovou a Kateřinou Rozkopalovou, vedoucí Chráněného bydlení.

Foto: Margita Losová

Pavel s osobní asistentkou Katkou K. a vedoucí Chráněného bydlení Kateřinou R.

Pavel miluje sladké, tak jsem se sušenkami trefila, ale Pavel prozrazuje, že nejoblíbenější je stejně žemlovka. „Vařím, protože Milan (spolubydlící) nechce vařit,“ potutelně se usmívá Pavel. Asistentka Katka Kabelková upřesňuje, že vařit mu pomáhají vždy asistenti.

Pavel se hned na začátku rozhovoru brání se smíchem tomu, že je oslavencem. „To se někdo spletl, že mi bude 60,“ vtipkuje Pavel.

Má břitký smysl pro humor, zároveň je citlivý a umí se o druhé zajímat, zeptat se, jak se mají, a říct jim, že je rád vidí. I o nás se stará. „Berte si,“ myslí na nás Pavel a pobízí nás, ať si společně s ním dáme sušenky.

Pavel je celý den s DUHOU, ale podporující je i jeho rodina

Pavel využívá dvě služby Společnosti DUHA, Chráněné bydlení a Centrum denních služeb (CDS). Obě jsou pro něj důležité. Pavel potřebuje být v kontaktu s někým celý den. Jeho život ale může být naplněn i jeho přáními a zohledňuje jeho rituály, které tvoří pevnou a potřebnou část jeho dne. DUHA se je s respektem k Pavlově osobnosti snaží zařadit do jeho denních plánů.

„V chráněném bytě Pavel bydlí rád, už by se nechtěl vrátit do ústavu, o tom mluví často,“ prozrazuje osobní asistentka Kateřina Kabelková, která je pro Pavla důležitým kontaktem z DUHY, který s ním řeší jeho radosti i starosti.

Pavel žije svůj samostatný život v chráněném bydlení, ale zároveň má důležitou podporu rodiny. Jsou spolu v kontaktu a mají řadu společných aktivit. Pavel se rád účastní všech rodinných sešlostí a oslav. Společně oslaví i nadcházející narozeniny, i když Pavel říká, že půjde do cukrárny… „Oslavíme je v cukrárně, dáme si tam štrúdl“.

I díky rodině žil Pavel v mládí velmi aktivním životem, jezdil s rodinou do lázní, do hor, často chodil na procházky… „Jezdili jsme všude možně,“ říká Pavel. V červenci se těší do Jizerských hor na dovolenou.

Pavel má rád řád a pořádek a seriál „Kamarádi“

Pavel potřebuje mít svůj pravidelný režim. Ráno jde s asistentem noční služby do CDS, které navštěvuje každý den. Když jdou odpoledne z CDS, tak má Pavel další pravidelný rituál, jde si koupit s asistentem oříškové Tatranky a jablíčko, a procházkou dojdou domů. „Když přijdu na byt, tak si dám šlofíčka, já se natáhnu,“ prozrazuje Pavel. Odpočinek je už potřebný, i když kondici si Pavel udržuje pravidelným pátečním cvičením (organizuje SPMP). Rád se dívá během odpočinku na starší seriál „Kamarádi“. Pak se zapojuje do domácích prací, občas pomůže vyndat myčku, připravuje jídlo. Dnes Pavel mluví hodně o praní. Zítra ho totiž čeká velké prádlo. K rituálům patří i to, že rád zajde do McDonalda na hranolky, do restaurace poblíž bydliště na oblíbenou malinovku.

„Pavel strašně rád myje okna nebo přesněji, je rád u určitých činností a má nad nimi dohled,“ dodává Kateřina Kabelková. „Třeba při vaření Pavel potřebuje, aby všichni měli zástěru,“ směje se Katka K. „Pavel nám pak s některými činnostmi pomůže. Rozkrojí housky na žemlovku, a tak podobně“. Pavel potvrzuje svoji lásku k pořádku a rovnou nám doporučuje: „Měli byste tady vymalovat a umejt okna“. Pavel je upřímný.

Co všechno Pavel rád dělá v Centru denních služeb

V CDS „Maluju tam obrázky“ a jednou za čas tam dělá oblíbenou žemlovku, a „píšu tam písmenka“. Pavel se s podporou asistenta učí psát, a můžete hádat, jakou barvu má tužka, kterou píše, červenou.

Pavel miluje červenou barvu, rád se jí obklopuje, rád ji používá při psaní, při malování svých obrazů. Jeho obrazy jsou abstraktní, dávají prostor fantazii. Rád maluje na obě strany obrazu, tedy nejen zepředu, ale také na zadní straně můžete najít tahy štětcem nebo Pavlův podpis velkými písmeny. Do své tvorby vkládá svou citlivou duši, i když navenek občas působí jako „drsňák“. Všechna Pavlova díla najdete na webových stránkách projektu Novoročenky pomáhají. Tento charitativní projekt podporuje poslání Společnosti DUHA a všechny její klienty, dospělé lidi s mentálním znevýhodněním.

Foto: Margita Losová

Pavel Bláha, malíř v projektu Novoročenky pomáhají (dospělým lidem s mentálním znevýhodněním)

Kateřina Rozkopalová vzpomíná, že v rámci CDS navštěvoval odpolední klub „V Praze je blaze“, v jehož rámci s asistentkou procestoval celou Prahu. Rád i v Praze jezdí vlakem nebo autobusem.

Gentleman a elegantní muž, to je Pavel celý svůj život

A ještě jednu hezkou věc jsem se dozvěděla o Pavlovi. Když se sejde více lidí pohromadě a začne hrát hudba, Pavel je první, kdo vyzve ženu k tanci. Jak všichni říkají, je to gentleman. A také elegantní muž. Pavel miluje košile, málokdy ho potkáte v tričku. A pokud ano, tak má červenou barvu a rád ho doplní kšiltovkou. „Pavel je opravdu gentleman,“ říká jeho osobní asistentka, „a já jsem s ním moc ráda, když spolu někde jsme,“ uzavírá povídání s Pavlem a o Pavlovi.

Foto: Margita Losová

Jak zazní hudba, vyzve Pavel ženu k tanci

V čem Pavlovi DUHA nejvíc pomohla?

„Rodina oceňuje spolupráci s DUHOU, vidí, že Pavel je tu spokojený. Nemusí být v ústavu, to je pro Pavla nejdůležitější,“ říká Kateřina Rozkopalová. A dodává: „Pavel měl a má možnost tady prožívat to, co potřebuje, zažít si svoje rituály, což by mu jinde pravděpodobně neumožnili“.

Pavel je v bytě, ve kterém Společnost DUHA poskytuje službu dvacet čtyři hodin, tedy i s noční službou. Díky tomu je Pavel v kontaktu s asistenty nebo spolubydlícími, ale stále má dostatek prostoru pro vlastní utváření svého života.

Co plánuje Pavel dál

„Chci zůstat v DUZE,“ říká Pavel. A my jsme za to rádi. Pavel k DUZE prostě neodmyslitelně patří. V DUZE jsou rádi, že tento muž prožil i díky podpoře Společnosti DUHA aktivní a naplněný život.

Foto: Margita Losová

Chci zůstat v DUZE. Pavel, to je gentleman z DUHY.

Co Pavlovi přejeme do dalších let

Kateřina Kabelková, osobní asistentka: „Já bych Pavlovi přála, aby vydržel co nejdéle v kondici, ve které je teď. Protože to je to nejdůležitější, aby si mohl užívat tak, jako si užíval doteď“.

„Pavle, přeju Vám, abyste si mohl udělat ještě spousty žemlovek, spousty svíčkových a abyste najezdil spousty kilometrů v oblíbených dopravních prostředcích,“ přeje Kateřina Rozkopalová, vedoucí Chráněného bydlení.

Náš rozhovor pomalu končí. Pavel se prý těší, až bude oholený a také na svíčkovou, na kterou míří po dokončení našeho rozhovoru se svojí asistentkou Katkou. „Napište to tam, že mám rád svíčkovou, tak to tam napište,“ říká Pavel. A tak to píšu, že Pavel se má každý den na co těšit.

A než se rozloučíme, jsem ráda, že Pavel ještě schvaluje fotografie, na kterých je s oběma Katkami „Jó, je to dobrý“. A já uzavírám, že dobré jsou fotky, na kterých to Pavlovi, i dvěma pro Pavla důležitým dámám ze Společnosti DUHA, sluší, a že je dobré, že tu DUHA pro dospělé lidi s mentálním znevýhodněním je a pomáhá jim žít co nejsamostatnějším životem.

Foto: Margita Losová

Děkuji za příjemné povídání s jubilantem Pavlem

Děkuji za milé povídání jubilantovi Pavlovi Bláhovi, Kateřině Rozkopalové - vedoucí Chráněného bydlení a Kateřině Kabelkové - osobní asistentce Pavla Bláhy.

Pavle, ať jste zdravý a stále rozdáváte svůj humor a těšíte nás i veřejnost svými obrazy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz