Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bez TGM by nebyla Česká televize a bez VŘSR Československo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používat historii a jen obracet znaménko umíme, inovace je dosadit na hloupou teorii podobně hloupou, to je k zamyšlení …

Článek

Bez TGM by nebyla ČT a bez VŘSR Československo?

Někdy je lépe mlčet i s podezřením, že nevím a neznám než promluvit a podezření toto potvrdit. Na tuto moudrost zapomněl poslanec Lochman při tvrzení, že bez TGM bychom tu měli rakousko-uherskou a ne českou televizi.

Používat historii a jen obracet znaménko umíme, inovace je dosadit na hloupou teorii podobně hloupou, to je k zamyšlení:

Škoda, že pana poslance neopravila lehce nachová moderátorka, že to se vznikem ČT to asi nebude, jak se pokusil fabulovat, byť mu proti opoziční poslankyni pomáhala, seč to šlo (Události, komentáře ČT 24 ze 17. dubna).
I já se projdu historií. Ovšem tvrzení, že bez VŘSR (velká říjnová socialistická revoluce – listopad 1917 Rusko) by nebylo vzniku Československa, bylo ideově hloupé i vyvrácené. Tvrzením, že bez TGM by nebylo ČT a vysílala se zde rakousko-uherská TV chce asi trumfnout sérii výroků (výronů) politických elit.
A ještě, a to mladý poslanec asi nezažil z dění před rokem 1989. Kdo měl přátele v Brně nebo v Bratislavě, většina z nich – bez ohledu na tehdejší i současné politické smýšlení – měla naladěnu rakouskou TV. Pravděpodobně totéž měla řada občanů Berlína ve východní části. Alespoň v tehdejším Československu (vzniklém bez ohledu na VŘSR) to nikdo snad ani nekontroloval.

A k naší milované a nenáviděné ČT – platíme jí dostatečně.

Na Slovensku se stává vysílání RTVS (sloučené veřejnoprávní televize a rozhlasu) předmětem sporů až vášní. Na závislost založila již předchozí vláda, když zrušila poplatky a RTVS je napojena přímo na státní rozpočet.
Navíc předtím přišla i nemilosrdná odtučňovací kůra ve výdajích i rozsahu vysílání v poměru spíše zlomku oproti ČT a ČRo. Samozřejmě je k diskusi, spíše k mnoha diskusím veřejnoprávní služba těchto institucí a naplňování této povinnosti.

ČT i ČRo se vydali cestou opačnou – neustálé snahy o rozšiřování však často nesvědčí o požadované kvalitě a další požadavky na zvýšení možností příjmů nejsou zárukou kavlitativní změny i férového informování a vyváženosti.

Nechci se pouštět do kritik či adorace jednotlivých pořadů a vystupujících person v ČT (obdobně v ČRo), ale odvolávám se na některá fakta:

· den má pouhých 24 hodin,

· vzduchem i kabelem se nám šíří tisíce hodin vysílání

· a zejména mladým nebrání ani jazyková bariéra poslouchat „cizinu“.

Fyzicky nejde zapnout hlavu na více než 24 hodin denně a kvalita soukromých medií v zábavných pořadech i ve zpravodajství je minimálně konkurence schopná veřejnoprávním. A tak zvažme, zda především ČT by si měla „uzurpovat“ celou nabídku pro všechny televizní diváky a posluchače rozhlasu.
Nechci snižovat úroveň některých pořadů (například skvělé dokumenty ČT), jen jde o to zvážit poplatek ne jen z hlediska inflačního vývoje za poslední léta.

Až sem mne dovedl jeden dubnový výrok jednoho poslance…..snad nejen mě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz