Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nekorektně o válce a válečni(í)cích.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Synkopy 61 : Napsal si někdo na starej kůl prostinkej nápis: Válka je vůl! Před kůlem stojím, čepici smekám, v očích mám slzy a pak si klekám, modlím se za ty, kteří ten kůl nevidí a nečtou, že válka je vůl.

Článek

Nekorektně o válce a válečni(í)cích.

Tak čtu o válce na Ukrajině, což rozhodně není jen speciální operace. Ani nemůže být, protože dnes, včera, bohužel i zítra budou umírat lidé. A to i lidé, kteří si žádný konflikt nepřáli, lidé , kteří chtěli jen (JEN!!!) žít, milovat se, vychovávat děti, těšit se s vnuky, cestovat, budovat….

Vůbec nechci kritizovat NGŠ, který má v popisu práce připravit armádu na to, co by nás mohlo čekat, připravit v mezích, které mu politici umožní a uloží. Jen evidentně není jeho úlohou řešit otázky politické za dobře honorované, někdy i hodně namistrované politiky.

Než budu pokračovat, něco prozradím. Přes VŠ diplom a bydliště ve velkoměstě (nutná kladná podmínka proti odmítnutí od některých rádoby intelektuálů), ale s černým puntíkem důchodového věku si z minulosti vybavuji zkušenosti z 2leté prezenční služby a 2× vojenského cvičení. Zkušenosti dobré, ale i nedobré i tragické, Ale jako otec dcer se mohu uklidnit, že tyto nejsou (alespoň doufám) v hledáčku služby v armádě….

Prozrazení mého já není samoúčelné je přímo záludné. Myslím, že každá bojechtivá persona by se mohla podobně představit a doplnit. Co?

Jak na tom je sama - např. ..jsem připraven (a) k bojovému nasazení; stejně i mí potomci, příbuzní, přátelé a druzi a všichni mají mou plnou podporu k zasazení do bojů, a navíc souhlasí a budou se sami hlásit a já jsem připraven(a) obětovat vše (?) ve prospěch bojového nasazení. Prostě na válečné pole slávy se těším a doporučuji apod. apod.

A nebo rád(a) já a moji blízcí bych se zapojil(a), ale mám „modrou“, tedy nevoják, mám věk, horší zdraví apod. apod., důvodů jsou tisíc /a jedna noc…/. Nejhorším důvodem pro ALE je to, že vlast mne potřebuje, abych vedl statečné projevy z klidu kanceláří, příp. s poznáním určeného krytu či záložního pobytu a nechat si nadávat do gaučových válečníků.

Mezi důvody neuvádím, ale asi bych měl, 100leté pomníčky ve stovkách obcí v naší zemi, jako stoletou připomínku první ze světových válek. Alespoň pro mne je to ovšem jeden z důvodů, proč se fanaticky nehlásit jen k jedinému a to vojenskému řešení. Na omluvu, i když jsem snad schopen pochopit historické (často tragické) milníky vztahu Ukrajiny a Ruska vč. jejich úskalí, nejsem schopen a ochoten bezmyšlenkovitě přijmout válku, její vznik a dopady.

Nedávno byla připomenuta díla E. M. Remarqua. Tento nezapomenutelný autor v konkrétních zážitcích i svých (ve světové válce byl zraněn) ukazuje hrůzy válečných dob, dopady do domovů a to jak je ve válce všudypřítomná smrt. Nebyl slepým pacifistou (viz i román „Jiskra života“) a nebyl sám. Hlava XXII Josepha Hellera jen jiným stylem neříká nic jiného. To pomíjím naše autory i další protiválečné, zmíním jen jednoho, kterého si Heller vážil i a citoval - Jaroslava Haška. Byť se nyní někteří bojovníci snaží ukázat, že Švejk je pokřivené zrcadlo statečných českých a moravských bojovníků. (Raději nepřipomínat Žižku ani Bělohorské obránce Prahy a po 4o letech mlčení o zápaďácích ve 2. světové válce čeká na ty Svobodovy východňárce ještě pětiletka ticha).

A tak si vyslechneme např. jednoho politika (ministra ?), že on může o tomto tématu klidně hovořit neb má tzv. modrou knížku a jak označil exprezident jednu dámu (nebo více) jako válečnici, tak bych jí upřel srovnávat podmínky supervybavené střelnice s milovanými pistolemi a předváděčku s útočnou puško AR 15 (mimo jiné vražedná zbraň ze školy v Parklandu) s podmínkami ve skutečné válce. Ty skutečné podmínky jsou jiné a po „výkonu“ na střelnici či ve studiu se vojáci nevracejí odpočívat do pohodlných bytů.


Pouhá hra na statečnost neplatí na frontě. Přes modernu ve zbraních, masové používání dronů a dalších bezpilotních vymožeností se realita na zemi blíží zákopové válce, kterou popisuje právě Remarque. Se vší bídou v zásobování, zimou, špínou, krví, službami a trvalým ohrožením a dále to nechci rozepisovat.

Proto chápejme i to, že tolik lidí volá po a vyjadřuje se pro ukončení střílení a válčení, které neznamená, že útočník to co dobyl, si ponechá. Ani to neznamená zatracení hrdinství bránících se vojáků i hrdinství rodin a lidí válkou zasažených. Případné příměří znamená jen zastavení přímých bojů a možnost (jen možnost) jednání. Podmínkou je ale zastavení válečných akcí s cílem zastavení umírání a ničení.

Války končí jednáním a dohodami, ať se nám to líbí nebo ne a dohody mohou vznikat jen při jednání…. Ale usilujeme o to? A s reálnými předpoklady ? Nejen papež, už i náš prezident připomenul, že války konči nejen bojem, ale i na poli diplomacie. My ovšem možná počkáme, až nám někdo zavelí, nemusíme namáhat vlastní rozum. Ale třeba pak budeme papežštější než ten skutečný, což jsme už nejednou dokázali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz