Hlavní obsah

Výborný a Fiala v myšlení Adamce a Husáka? A ještě pomýlení občané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedá se svítit, ale naše rozdělená společnost se radikalizuje. Začíná to stávkami a klidné časy Milionu chvilek s jedním nepřítelem se vzdalují. Kdo vládne má i pravdu ? Vždy ?

Článek

Samozřejmě, kdo vládne, ten rozhoduje a souhlas není potřeba demonstrovat, tak jako nesouhlas. Navíc, když vládní partě přeci jen ubývá jednoty, protože bližší košile než kabát, resp. bližší je úspěch vlastní strany před dvou, tří či pětispojením.

Nelze vždy využít postavu vládní

Nápad, že potřebu Eura pro Českou republiku bude za TOP 09 vysvětlovat paní takyMINISTRYNĚ Langšádlová naštěstí zapadl (snad definitivně), to už by byl lepší ministr zdravotnictví, ale i když není ve vládě by za to musela vzít skutečně statečná (a pevná ve víře) paní Markéta P-A. KDU má dost starostí s panem Jurečkou a nově i zemědělstvím, vedle nepříjemných volebních průzkumů. Takže to na sebe musí vzít ODS, byť se jí do toho vůbec nechce. Je sice ve vládě ještě PIRSTAN (je-li ještě), ale nečinní piráti se zmůžou pouze na tvrzení, že to už (a leccos jiného) navrhovali před x-měsíci, příp. y-roky a STANaři rozsévají tak neuvěřitelnou škálu zástupných nápadů, které se spíše jen na chvíli zatřpytí. To nezachrání ani takyministr pro cosi, pan Dvořák.

Poznámka : pro objektivitu, lze říci, že opozice taky nemá moc jasno, tedy kromě SPD, která to zřejmě vidí tak, že vystoupením z EU problém EURa prostě neexistuje.

EURO bylo jen týdenním pokušením, ale skutečným problémem jsou voliči a vůbec ti pomýlení občané

A tak nastupují osvědčení i méně osvědčení marketéři, protože se nedaří a hrozí že 83 lidí ze sta se přestalo bát čerta A-B a pětidobro nejsou schopni pochopit. Marketéři, možná přímo hlavní postavy ovšem začínají sahat do pravěku, který pamatují ti, co dnes myslí na důchod (nebo si ho užívají). Ale kdo by ještě poradil ministru jinak Výbornému o kolik přichází republika každou hodinu stávek (viz Adamec 1989 a jiní v r. 1969) ale hlavně, kdo mu radí, že na ulici se nic nevyjedná. Tady to pan ministr uchopil aktivně, protože jednat se u něj má jen s těmi, kteří jsou schopni pochopit myšlenky pana ministra, které nejsou jen přízemní, ale i vyšší (vždyť je teolog a pedagog).

Chybí mezikrok – trpělivě dosazovat ty pravé partnery do diskuse, jako v době normalizace různé svazy apod. To chce čas a tak nezbývá urychleně ještě ve stylu svého šéfa (pozemského) ukázat na ty protivící se, co je to za pakáž kacířskou…. Inkvizitor Boblig by s nima zatočil.

Kdo nejde s námi, jde proti nám… kdo nám nefandí, podporuje Putina

Joj i takové argumenty se rodí snad v hlavě samotného profesora politologie, nebo jeho okolí? Přímo šokoval i tvůrce a otce pravicové politiky a ekonomiky už jen jeho popisem nespokojených zemědělců. Premiérovy chybí ještě něco jako nějaká nová mandelinka – tentokrát jako ruský brouk.
Poznámka : v dřevních dobách socialismu americký brouk nám chtěl a měl sežrat úrodu (a zakrýt problémy v zemědělství) a kolektivy se zavazovaly bojovat proti ní… a bojovaly.

To by bylo zadání pro těch pár desítek poradců pana premiéra. Třeba, že nám, Rus-new-mandelinky, nebo jejich technologicky vyspělé klony žerou elektřinu, polykají nesporné úspěchy (i to v čem ?) a dokonce žerou procenta z volebních průzkumů….

Pan premiér si asi dobře prostudoval poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti (1969 ?). Když bude novelizovat opatření, dříve např. nemožnost studovat dětem nehodných změní na dnešní dobu, výsledky se dostaví. Třeba odstřihnout od dotací , byznysu, dehonestovat, neukazovat ve veřejných mediích, příp. i soudit. Taky lze obnovit nápad ministra vnitra na prověrku smýšlení státních úředníků – s prověřováním loajality to u nás umíme desítky let. Vůbec je potřeba něco vzít jak od tvrdých Husákovských opatření (něch odpadně, čo je shnilé….) i dokonalé nalézání nepřítele (zejména US imperialisty – dnes RUS dezoláty) a viníků (ti samí + pátá kolona, dříve přisluhovači západu) ?
Co je potřeba zdokonalit je spolupráce v rámci pětikoalice (dříve Národní fronty). Jestliže ODSkou zglajšaltované strany (marginální TOP a KDU) sdružené ve SPOLU plní aktivně i nelehké a nepopulární úkoly za ODS (zejména Jurečka a paní Markétka P-A), co s tím Pirstanem ? Piráti se dají uspokojit nějakými (desítkami i více) nesmyslných postů, ale když takový dostane STAN (např. Dvořák) uspokojení je chvilkové a vděčnost k Fialovi ve STANu neznají.

Slibem nezarmoutíš…..

Co tak premiérský post pro Vítka Rakušana. Např. jako nezlob Vítku, a já jako supermilovník Ursuly, všech kroků a opatření z Bruselu (nekomolit jako Brúser) a kvalitní nutelly se vytratím (=povýším) jako kdysi Špidla. Nakonec už ani ta ODS není co bývala a jsou i tam „zlobivé proudy“ a vlčáci, čekající na chybu. Na to by mohl Vítek slyšet a vzpomeňme, že zkousl i směšný předvolební výjezd Bartoše, který se tehdy cítil na premiéra a jel do Bruselu sondovat, jak se budou líbit dredy budoucího předsedy vlády ČR.

Primitivní plivanec k volbám ?

I normalizační komunisté se museli časem zbavit některých svých členů - odborně neschopných, ale jen skutečně či prospěchářsky věřících, často spíše škodících. A taky odpadlíků od víry v lepší budoucnost. To čeká i pětispolek.

Vůbec do toho nezapadá primitivní útok na zemědělce (agrobarona ?) Jandejska. Saša Vondra by si měl poslechnout třeba Václava Neckáře, jak to bylo s odporným pamfletem o paní Martě Kubišové. Stále se nedá uvěřit, že ten tak racionální i ve vztahu k Bruselu europoslanec, chartista se tak snížil (byl využit ?). Nepochopitelné (nebo ?).

A co na to media ?

I když opatrně, přeci jen se dozvídáme leccos. A zase se učíme číst mezi řádky a soukromá média jsou otevřenější (ale ne vždy nestranná).
Veřejnoprávní televize často, spíše vždy selektuje výběr diskutérů. A tak zmizely i postavy nejen z dob minulých, ale i uznávané osobnosti nových časů, jako např. Ivan Hoffmann. Že by nám vysvětlil něco o Ukrajině třeba Jan Schneider, jako skutečný bezpečnostní expert to už asi nelze. Ani Matěj Stropnický nemůže vysvětlit své postoje, za které je kritizován. Přesilovka v diskusích se dělá i přes správně fundované (orientované) moderátory. Vše v duchu názoru bývalého ústředního ředitele Čs. Rozhlasu Jána Riška : …. Posluchač by měl z médií slyšel ne to, co by slyšet chtěl, ale to, co by slyšet měl! Jakou radost by měl z jednoty názorů třeba ve vysílání Českého rozhlasu PLUS nebo ČT 24.

A co bude dál ?

Jako společnost jsme společně do finálového prezidentského klání vyprodukovali kandidáty, kteří by ještě před pár lety nemohli přijít vůbec v úvahu. A tak máme prezidenta hodnotového (?) byť bez názoru, který byl více podpořen a jak se ukazuje vyprodukován (kým vším ?). Senát, naděje na sdružení moudrých NEZÁVISLÝCH osobností je klonem poslanecké sněmovny s politickými kluby, zadáním od stran, kopírováním činností sněmovny. Sněmovna zase válcuje opozici a opozice blokuje činnost sněmovny a vztahy zde jsou i hrůzným příkladem pro negace ve společnosti.

A vedle toho, že hrozí, že po volbách tu bude pro jednu silně početnou skupinu občanů (voličů) nepřijatelná vláda, hrozí ještě jedno nebezpečí. Že zvolíme nějakou naději okamžiku jako Slováci již druhého (druhou) osobu na prezidenta/prezidentku, která znechucena odejde.

A poučení ?

Nevím, určitě to není o snížení demokracie, možnosti diskuse, různorodosti názorů. Ke komu se přimkneme (když víme, že i hlavního přítele v USA bychom raději vybrali sami a navíc ani ten současný v USA nás a naše představitele ani na vědomí prakticky nebere).
Končím skepticky, ale s díky, že je možno se vyjádřit. Třeba už má někdo moudřejší recept a bude lépe.

M. Červa/únor 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz