Článek
Je knedlík opravdu naše národní jídlo, které Češi vynalezli? Tak to skutečně není. Tento pokrm byl známý již ve starověku v Číně a v Římě. Byly to kuličky nebo šišky z masa a máčené housky, které se smažily na sádle. Nejstarší recept byl uveřejněn v Římě přibližně v r. 400 n.l. Teprve v 16. - 17. století se v základu pro knedlík začala používat mouka.
Český knedlík je uváděn v nejstarší české kuchařce z 15. století. Toto jídlo bylo též nazýváno šiška. Jan Hus kázal proti užívání slova knedlík, který má původ v němčině - knödel. Stěžoval si, že naši lidé nepoužívají český výraz šiška. V té době se při výrobě šišek ještě nepoužívala mouka, ale dělaly se z různého masa, ryb, hub. Někdy se vařily v polévce, jindy se smažily v másle na pánvi. Teprve v 17. století se objevuje jídlo shodné s našimi soudobými knedlíky. Říkalo se jim knedle a byly slané. Dělaly se z krájených a máčených žemlí, strouhanky, mouky a kvasnic a vařily se ve vodě. Hotové se sypaly osmaženou cibulkou nebo polévaly omáčkou. Nebyla to dnešní příloha, ale samostatné hlavní jídlo. Dnes se v uspěchané době dají uvařit houskové knedlíky v mikrovlnce i s přípravou za 10 minut a vaří se bez vody. Mají jedinou nevýhodu, že druhý den již nejsou tak dobré.
V zábavném internetovém pořadu Jak nás vidí svět vaří k večeři čeští kuchaři v Austrálii často pokrmy s knedlíky. Je zajímavé, jak chutnají strávníkům z celého světa. Nejčastěji je mají za chleba, jedí je rukama a stěžují si, že jsou mokré od omáčky. Pro ně je to buchta nebo chleba uvařený ve vodě. Já jsem sice Češka, ale připadají mně také tak. I když vařím knedlíky jen výjimečně, dávám přednost mikrovlnce, kde si snadno připravím jen jednu porci.
Zdroj informací: časopis Svět na dlani 5/2025
