Hlavní obsah

Zdroje jsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

S Karlem nám letitě nešlo na rozum, co stálo za předlistopadovými úspěchy socialistické výstavby u nás. Plnily a překračovaly se pětileté plány, snižovaly se ceny, trvale rostla životní úroveň

Článek

S Karlem nám letitě nešlo na rozum, co stálo za předlistopadovými úspěchy socialistické výstavby u nás. Plnily a překračovaly se pětileté plány, snižovaly se ceny, trvale rostla životní úroveň. Komunisté úspěšně řešili bytový problém, mladým dávali bezúročné půjčky, seniorům budovali výstavné domovy důchodců. Přitom republika neměla v zahraničí žádné dluhy a naopak nám pokrokový svět, včetně Sovětského Svazu dlužil slušné miliardy. A to jsme ještě podporovali různá mírová hnutí, díky čemu jsme do listopadu 1989 žili v trvalém míru. I mimo KSČM je dnes řada občanů přesvědčena, že za socialismu nebylo všechno tak špatné. Hezky se nedávno o komunistech vyjádřil i papež František.

Nebudu to protahovat, Karel je kreativnější a s přelomem roku se vytasil s bombou. Bezprecedentně porušil v době nejtvrdšího covidu veškerou opatrnost a navštívil mě dokonce po dvacáté třetí hodině osobně doma. „Mám to“, zvolal, člověče ti komunisti to na sebe práskli sami“! Vytáhl balík prohlášení funkcionářů KSČM, velebící někdejší úspěchy. A všechny začínaly úplně stejně: Za socialismu sice nebyly banány, ale ….

Už jsem byl jednou nohou v posteli a vůbec jsem nechápal, jak s takovou banalitou mohl Karel riskovat, že ho na ulicí vyfotí reportéři Blesku. To jsme přece slyšeli od komunistů tisíckrát. Ale Karel vytáhl kalkulačku a začali jsme počítat, kolik banánů komunisté nedovezli od Února 1948. A to je nyní mimo sezónu kilo až za 40 Kč! V tom okamžiku i mě zapálilo. Za úspěchy budování socialismu byl nedovoz banánů! Hned jak komunisti nedovoz rozvolnili, šlo to s nimi s kopce. Zvláštní, že si toho nevšimly ani velké postavy naší ekonomické transformace Václav Klaus, Dušan Tříska a Augustin Marian Húska.

Komunisté to měli dobře vymyšlené. Vybudování socialismu něco stálo. A to už u nás zvítězil na 2. celostátní spartakiádě v roce 1960. Až do vítězství socialismu v lidové a socialistické džamahirii v Lýbii jsme byli jediná socialistická země na světě! (Sovětský Svaz už tenkrát byl na prahu komunismu). Na tom Karel, erudovaný ekonom, přesvědčivě argumentoval, že makroekonomická stimulace nedovozu banánů byla v praxi ekvivalentní těžbě ropy v Lýbii!

Jako v tranzu jsme s Karlem do rána počítali, co by dalo zastavit dovoz banánů. Jen namátkou, do pěti let bychom vyrovnaly všechny naše zahraniční dluhy, postavili sociální byty, ztrojnásobili sociální dávky, odstartovali důchodovou reformu nebo alternativně zavedli základní nepodmíněný příjem 100.000 Kč měsíčně, od kojenců po důchodce. Také zachránili autodrom a Velkou cenu GP v Brně a ještě by zbylo na rychlobruslařský ovál pro Martinu Sáblíkovou. Špidla měl pravdu, zdroje jsou. Ne, že ne, jak nedávno zaznělo i z Hradu.

Jenomže, co dál. Karel si letitě dopisuje s předními politiky, ale je zvláštní situace po tom viru a válce na Ukrajině.. Zatrhnout lidem před volbami banány? Konstruktivní je pouze Tomio Okamura: „Bruselské banány nemusím! Ale pokud občané v obecném referendu schválí jejich nedovoz, SPD to v  souladu se svým programem přímé demokracie podpoří“.

Do banánů se prostě do prezidentských voleb nikomu nechtělo. 92 % jejich dovozu kontroloval Agrofert a ještě s miliardovou evropskou dotací. Fiala, Pekarová, Jurečka, Rakušan i piráti si raději počkají do března, co na to generál Pavel.

I Miroslav Kalousek je na Barrandově opatrný. Samozřejmě, konzumace banánů je základním lidským právem! Komunisti lidská práva ignorovali, ale dnes je tu jasný signál Ústavního soudu: Další porušování lidských práv přes Pavla Rychetského neprojde!

Ministr financí Zbyněk Stanjura by banánové miliardy přivítal. Nemusel by se zabývat margináliemi, jako je příspěvek na stavební spoření, nějaká procenta DPH, či jinými fantasmagoriemi Národní ekonomické rady vlády (NERV). Po odchodu Miroslava Kalouska z politiky byl v utrápené sněmovně poslední veselou kopou, ale v roli ministra ho legrace přešla.

Banánům se vyhnuly i marketéři prezidentských kandidátů. Zapadly někam mezi zdravotnické poplatky, Benešovy dekrety, návraty sudeťáků, vítání migrantů a jiná, dříve osvědčená předvolební témata. Všechno přebila válka. Ze záhrobí to vytáhli jen komunisté. Za naší vlády jsme nikdy nebyli banánovou republikou, ale dneska se parazitování na programech KSČM stalo normou.

Po prezidentské volbě Karel vidí, že by se toho formou profesionálně vedené kampaně mohla ujmout ekonomická sféra.. Ale i ta je zatím k banánům zdrženlivá. I špičkoví národohospodáři Miroslav Kalousek, Lukáš Kovanda a Jiří Paroubek vyčkávají, co na to ekonomické tragédky Markéta Šichtářová a Ilona Švihlíková.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám