Hlavní obsah
Umění a zábava

MFFKV: Neprávem zdiskreditovaný Geoffrey Rush vysoudil miliony. Co chystá nového?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Maximilian Bühn / Creative Commons Licence 4.0 International

Geoffrey Rush na festivalu Berlinale 2017, momentálně zasedá v porotě Hlavní soutěže MFFKV

Obvinění z obtěžování kolegyně se nepotvrdilo a Geoffrey Rush byl odškodněn necelými čtyřmi miliony dolarů. Do Karlových Varů přijel jako člen poroty a nedávno dotočil thriller „Pravidlo Jenny Pen“.

Článek

Ta plastika z masivního křišťálu a kovu má svou váhu, nejen v kilogramech. Jmenuje se Cena za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a každoročně ji dostanou minimálně dvě osobnosti z oblasti filmu. Muselo to být pro australského herce Geoffreyho Rushe (72) velké zadostiučinění, když ji před dvěma lety mohl převzít na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech (MFFKV). Zejména proto, že v roce 2018 čelil zřejmě nejtěžší výzvě svého života a hlavně kariéry - byl obviněn ze sexuálního obtěžování.

Něco podobného – řekněme v oblasti domácího násilí – se přihodilo i herci Johnnymu Deppovi (61). Přesto nebo právě proto, dorazil na karlovarský festival v tom samém roce jako Rush. „My jsme ho pozvali v době, kdy nebyl odsouzen, teprve ho čekal soud. A jak se ukázalo, ta paní se chtěla přihřát na slávě Johnnyho Deppa. Udělala prohlášení, které udělala, a v době MeToo se čekalo, že bude věřeno jí a ne argumentům, které Johnny předložil před soudem,“ uvedl tehdy Jiří Bartoška, prezident MFFKV, pro stanici CNN Prima News. Minulý týden se Rush na festival v západočeské lázeňské metropoli vrátil, ale v jiné souvislosti - jako člen poroty Hlavní soutěže. V kauze údajného „nevhodného chování“ už zcela očištěn. O co tehdy vlastně šlo?

Prosím, nedotýkat se!

Dvacet let před osudnou událostí získal Oscara za ztvárnění hlavní role v dramatu Záře. Jako kapitán Barbossa pak v roce 2003 nasedl do série Piráti z Karibiku, která vydělala miliardy dolarů. V domovské Austrálii ho vytiskli na poštovní známku a byl jmenován prezidentem Australské akademie filmových a televizních umění. Stal se národním pokladem. Jenže v listopadu 2017 vyšel v bulvárním listu The Daily Telegraph článek, že dva roky předtím měl Rush, jistěže bez vyžádání, sáhnout do rozkroku herečce Eryn J. Norvillové. Tvrdila, že se to stalo v Sydney během příprav divadelní inscenace Král Lear.

Foto: David Shankbone / GNU Free Documentation License

Renomovaný John Lithgow bude kolegu Rushe terorizovat ve filmu z prostředí domova pro seniory

Rush podal žalobu pro pomluvu a odpřisáhl, že od té doby trpí „úzkostmi, nespavostí a ztrátou chuti k jídlu“. Samozřejmě neopomněl zmínit, že jeho pověst v divadelním a filmovém průmyslu byla nenapravitelně poškozena. Zkraťme to: obvinění se neprokázalo a v roce 2019 herec vysoudil 850 000 dolarů a rok poté mu zmíněný list musel vyplatit dalších 2,87 milionu dolarů. Nelze popřít, že návrat do „světel ramp“ je pro Rushe obtížný, ne však nemožný.

Dva staříci si jdou po krku

„Dostat tento děsivý projekt na filmové plátno mě stálo deset let láskyplné dřiny,“ oznámil loni novozélandský režisér James Ashcroft. Do hlavních rolí thrilleru The Rule of Jenny Pen obsadil Rushe a známého amerického herce Johna Lithgowa. Děj se odehrává v pečovatelského zařízení pro seniory, kde Rush hraje namyšleného soudce, který utrpěl téměř smrtelnou mozkovou příhodu. Během rekonvalescence však odmítá spolupracovat s personálem zařízení a komunikovat se svým spolubydlícím. Tím je Lithgow, stárnoucí psychopat, který holduje sadistické hře známé jako Pravidlo Jenny Pen.

Snímek je momentálně ještě v postprodukční fázi, ale má zajištěnou mezinárodní distribuci díky společnosti Charades, o uvedení v USA se postará CAA Media Finance. Podle serveru imdb.com Rush participuje na dalších dvou připravovaných titulech: Raised EyebrowsVerona Spies. Zdá se, že hercova krize byla úspěšně zažehnána a čeká ho ještě hodně práce!

Seznam zdrojů:

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-mff-kv-vary-v-pohybu-na-karlovarsky-festival-dorazil-geoffrey-rush-40478176

https://www.nzfilm.co.nz/news/production-set-commence-new-kiwi-film-rule-jenny-pen

https://www.screendaily.com/news/charades-caa-break-out-thriller-the-rule-of-jenny-pen-with-geoffrey-rush-john-lithgow-exclusive/5182035.article

https://en.wikipedia.org/wiki/Geoffrey_Rush

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz