Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před 20 lety Petra Němcová přežila tsunami. Zabilo však jejího snoubence a dalších 240 000 lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Georges Briard / Creative Commons Licence 4.0 International

Šperky jí sluší hlavně na festivalu v Cannes (snímek z ročníku 2018). Spolupracuje totiž s klenotnickou firmou Chopard, která je i sponzorem této akce

Nejsmrtelnější živelní pohroma v moderních dějinách zastihla modelku Petru Němcovou na dovolené v Thajsku. Úder vlny tsunami jí rozdrtil pánev, tělo jejího partnera našli až tři měsíce poté.

Článek

Dva dny po Štědrém večeru roku 2004 život Petry Němcové (45) ještě připomíná pohádku o Popelce. Supermodelka z Karviné už zdobila obálku magazínu Sports Illustrated, což je v této branži považováno za vrchol kariéry. V thajském rekreačním resortu Khao Lak tráví zasloužený odpočinek ve společnosti svého snoubence Simona Atleeho (1971-2004). Je to etablovaný módní fotograf, seznámili se při práci na jedné společné zakázce.

O proběhlém zemětřesení u břehů ostrova Sumatry nemají ani tušení. Procházejí se po pláži před svým bungalovem, aniž by věnovali větší pozornost klesající hladině okolních vod. „Nikdy jsem ani nezaslechla slovo tsunami, myslela jsem, že moře ustoupilo, protože byl úplněk,“ řekla později Němcová britskému listu The Telegraph. Milenci už jsou zpátky v bungalovu, když to přijde - až 30 metrů vysoká přílivová vlna. Slyší výkřiky a následně vidí, jak ostatní hosté venku zběsile utíkají pryč. Vodní stěna udeří s nepředstavitelnou silou, rozbíjí okna, bortí zdi a vtáhne pár do svých dusivých vírů.

Země se chvěla až na Aljašce

Modelka se nemůže dostat na hladinu, protože po ní plave množství trosek. Když už se jí to málem podaří, moře znovu ustoupí a přijde druhá přílivová vlna. „Polykala jsem tu toxickou vodu a v jedné chvíli přijala svůj osud. A najednou jsem byla zpátky nad vodou a mohla znovu dýchat. Nikdy se nedozvím, jak se to stalo,“ líčila ten zázrak Němcová. Osm hodin se udrží na jedné palmě, i když má roztříštěnou pánev. Jejího snoubence považují za nezvěstného. Ale tři měsíce poté, 3. března 2005, naděje zmírá - naleznou a identifikují jeho tělo.

Petra Němcová v květnu tohoto roku. Na svém instagramovém profilu pózuje s manželem Benjaminem (uprostřed), který se stará o marketing festivalu v Cannes.

Atlee se stává jednou z téměř 240 000 obětí nejsmrtelnější přírodní katastrofy v moderní historii. Byl to následek nejsilnějšího zemětřesení, jaké kdy bylo v Asii a ve 21. století vůbec zaznamenáno, a třetího nejsilnějšího od začátku měření moderní seismografie v roce 1900. Zemská kůra při něm praskla v délce 1300 kilometrů a otřesy tím vzniklé zaznamenali až na vzdálené Aljašce.

Břicho plné krve, morfium nepomáhá

Z improvizované ošetřovny v hotelu ji převezou do nemocnice v Kchao Laku. Vydrží to jen s nohama přitisknutýma k hrudi, sebemenší pohyb jí působí nepředstavitelnou bolest. Dostává proto morfiové injekce, i když fungují jen pár hodin. Kvůli vnitřnímu krvácení její břicho připomíná nafouknutý míč, ale má štěstí v neštěstí - zlomeniny pánve jsou čisté a nebude nutná operace. Za dva dny na pomoc dorazí její český manažer Roman Hajabáč s jeho tehdejší partnerkou, modelkou Karolínou Bosákovou, a také sestra Olga Němcová. Světová média už zavětřila senzaci. Fotografové se snaží proniknout k Petře na pokoj, nabízejí až čtvrt milionu dolarů za ten správný snímek. „Byla jsem jen kost a kůže - v Miláně by mi ale nejspíš nařídili, abych na Týden módy ještě pár kilo zhubla,“ komentovala to ironicky Němcová po svém uzdravení.

Ještě déle se modelka zotavovala ze ztráty svého snoubence. Nevyšel jí vztah se zpěvákem Jamesem Bluntem, ani s herci Seanem Pennem a Colinem Farrellem. V roce 2016 se rozešla i s bývalým haitským premiérem Laurentem Lamothem, ale před pěti lety se vdala za francouzsko-venezuelského podnikatele Benjamina Larretche (42). Majitel marketingové agentury CometLife podniká v nemovitostech i showbyznysu a v minulosti pracoval pro společnosti jako Warner Bros, Sony nebo Bacardi Martini. Mají spolu pětiletého syna Bodhiho. V buddhismu se toto slovo vztahuje k zážitku probuzení nebo osvícení, které Petra Němcová zřejmě pocítila během svého zdárného návratu do života.

Seznam zdrojů:

https://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/thailand/11303121/2004-Tsunami-Petra-Nemcova-the-supermodel-who-survived-the-Boxing-Day-tragedy.html

https://www.idnes.cz/zpravy/revue/vztahy-a-sex/petra-nemcova-svatba-podnikatel-benjamin-larretche-tsunami-fotograf-simon-atlee.A190802_160804_sex_zar

https://zivotopis.osobnosti.cz/simon-atlee.php

https://en.wikipedia.org/wiki/2004_Indian_Ocean_earthquake_and_tsunami

Petra Němcová a Jane Scovell: Vždy s láskou, Petra (BB/art 2006)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz