Hlavní obsah

Válka gangů: noví hráči vymetli ANO v Praze a Witowski se od té doby soudí sám se sebou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Honza 55 / Wikipedia Commons - volné dílo

Tramvaj do stanice "touha po penězích"? Ne, tahle jede směr vazební Věznice Pankrác

Nové koště, které dobře mete. Tak se jevil Petr Witowski, když nastupoval do DPP a vypověděl nevýhodné reklamní smlouvy. Udělal to ale také proto, aby mohl posílat peníze novým vládcům Prahy.

Článek

Jeho statná figura a ostré rysy ve tváři před lety nezaujaly jen televizní moderátorku Světlanu Zárubovou. „Jmenuji se Witowski, Petr Witowski,“ mohl se tehdy i dnes představovat tento čtyřiapadesátiletý ekonom. Vzali se v roce 2010 a novinářka Ševčíková, později Zárubová, od té doby nosí jeho příjmení. Každopádně tím na sebe tento mezinárodně ostřílený bankéř poprvé upozornil.

A hle, osm let poté zčistajasna nastupuje do vedení Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) jako jeho ředitel a předseda představenstva. Ve skutečnosti to vůbec není náhoda. V tom samém roce totiž došlo k „defenestraci“ pražské primátorky Adriany Krnáčové (hnutí ANO) z magistrátu. Babišovská kandidátka v komunálních volbách skončila poslední a na místo náměstka primátora pro oblast dopravy usedá Adam Scheinherr, nestraník za uskupení Praha sobě. Hodně důležité: tento politický vehikl totiž ovládá zuřivý antibabišovec Jan Čižinský, starosta městské části Praha 7. A za ním stojí významná jména z jistého hodnotového, ale hlavně byznysového tábora.

Velké peníze pro velké kluky

Kdo nejde daleko pro faul v mistráku proti "FC Babiš"? Vládcovi Agrofertu se staví třeba Martin Roman, bývalý ředitel gigantu ČEZ. Kdysi za mnohé vděčil Václavu Klausovi, ale nepohodl se s jeho synem Václavem Klausem mladším. Podnikali spolu v elitním gymnáziu PORG a Roman musel svého společníka štědře vyplatit. Úroveň vztahů s klanem zakladatele ODS tím klesla na teplotu tekutého hélia - absolutní nulu. Prezident Klaus se však Babiše nijak neštítí a průběžně mu vyjadřuje shovívavou podporu. Pro nás je důležité, že Roman průběžně investuje s podnikatelem Janem Veverkou (např. do online prodejce letenek Kiwi.com), o němž už brzy bude řeč. Roman sedí v bráně, Veverka jako libero rozehrává útoky.

V obraně zastihneme veterána Bohuslava Svobodu z pražské ODS, snad už naposledy primátora naší metropole. Tak dlouho v roce 2010 sestavoval Pražskou protikorupční radu, aby ukázal, že se umí zbavit neblahého dědictví po své předchůdci, klausovském chráněnci Pavlu Bémovi, až v ní „náhodou“ usedl i miliardář Marek Dospiva z investiční skupiny Penta. Ten však bohužel ve své vile na ostrově Korfu v té době jednal i s nechvalně známými pražskými lobbisty Romanem Janouškem a Tomášem Hrdličkou. Zmatek nad zmatek!

Se Svobodou se moc dobře zná zmíněný Veverka z investiční skupiny Touzimsky Kapital. Tento muž, velký liberál a nepřítel babišovského populismu, naprostou shodou okolností drží pětinový podíl v reklamní skupině BigBoard Praha. A tady už můžeme zařadit velký převodový zpátky k Witowskému. Ředitel DPP se zkraje roku 2019 ve svém křesle ani neohřeje a už vypovídá údajně nevýhodnou smlouvu se společností Rencar Praha. Ta od roku 1997 prodává reklamní plochy v pražské MHD. Je Witowski tak skvělý hospodář? Možná, má to ale menší háček. V roce 1990 založený Rencar je totiž dceřinou firmou DPP, přes sedmdesát procent však patří firmě Europlakat ze skupiny JCDecaux ČR. Takže od chvíle, kdy vypukl soud o neplatnost výpovědi se Witowski z jedné třetiny soudí sám se sebou!

Qui bono - komu ku prospěchu

Co to má být za guláš, ptáte se? Bude hůř. Zmíněný filantrop Veverka, který se na sociální síti X prezentuje jako „vlastenec, co nesnáší české nácky“, má spoustu jiných známostí. Mnohé ho pojí s investičním mágem Janem Bartou ze skupiny Pale Fire Capital (patří mu např. dražební portál Aukro). Scházejí se třeba v zájmové Skupině D, která financuje a posílá drony bránící se Ukrajině. Bartův majetek se odhaduje na tři miliardy korun, takže pro něj nebyl problém tutéž částku v milionech věnovat v roce 2018 na podporu uskupení Praha sobě.

A je to tady, právě tomu politickému subjektu, jehož magistrátní pán přes dopravu Scheinherr spolu s Witowským plně ovládají DPP. První jako předseda dozorčí rady, druhý jako ředitel a předseda představenstva. Co dodat: Veverkou spoluvlastněný BigBoard nejprve přes pod něj spadající Railreklam vysoutěžil prodej inzerce v metru, od konce září tohoto roku už má i pětiletý kontrakt pro umístění reklamy na městský zastávkový mobiliář MHD. Happy end jako v pohádce! Dobro podle Romana, Veverky a Barty zkrátka není zadarmo, i na něj se musí odněkud brát…

Seznam zdrojů:

https://www.jcdecaux.cz/tiskove-zpravy/pozvanka-na-valnou-hromadu-spolecnosti-rencar-praha-2023

https://www.mapovani.cz/martin-roman-a-cez/prazska-lobby-martina-romana/393

https://ekonom.cz/c1-66251590-byvali-uhlobaroni-po-drahosovi-podporuji-cizinskeho-praze-sobe-poslal-miliony-i-internetovy-podnikatel-barta

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-reklamu-na-mobiliari-mhd-v-praze-bude-provozovat-spolecnost-bigboard-40489743

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/543036-investor-venoval-50-milionu-na-podporu-ukrajiny-chce-zastavit-dalsiho-hitlera

https://www.euro.cz/clanky/investor-veverka-nejen-kiwi-snasi-zlata-vejce-1451389/

https://forbes.cz/lists/miliardari-2021/jan-barta/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz