Hlavní obsah
Umění a zábava

Výstava v Museu Kampa mimo jiné připomíná, jak Železný zadupal do země Křetínského

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VitVit / Creative Commons Licence 4.0 International

Nádvoří Musea Kampa na snímku z roku 2015

Galerie Zlatá husa, tedy Vladimír Železný, v Praze až do září odhaluje část své sbírky. Povstala z aukčních bitev s jinými miliardáři. Je to i vizitka jeho „cherchez la femme“ manželky Konstancie.

Článek

Z jeho jména jde strach. Vladimír Železný (79), v kontextu jeho místa narození (ruská Samara) vskutku „Vladimír Hrozný“. Alespoň takovou pověst má mezi tuzemskými sběrateli umění. Vědí, že když v aukčním sále draží jeho zástupce, je jakkoli vysoký příhoz marný. Němým svědkem těchto šarvátek je i výstava Husa na Kampě/sběratel Vladimír Železný, která probíhá do 8. září v pražském Museu Kampa. Z názvu je zřejmé, že se jedná o akci Galerie Zlatá husa, která letos slaví 25. výročí od svého založení a vlastní ji tento byvší mediální magnát.

Které známé jméno se muselo sklonit před zakladatelem TV Nova? Pět let zpátky to byl například Daniel Křetínský (48), štika v rybníku nové vlny českých podnikatelů. Do své sbírky se pokoušel získat surrealistický obraz Akce I (Vajíčko) malíře Mikuláše Medka (1926-1974). Podle serveru artplus.cz od částky 15 milionů korun přihazoval po půl milionech proti Železnému už jen on, ale před psychologickou hranicí 50 milionů korun si uvědomil marnost svého úsilí. Soupeř tak malbu vydražil za 46 milionů plus aukční přirážka - celkem 57 milionů korun. Předchozí Medkův rekord byl přitom pětkrát nižší. Když se střetnou dvě umíněná predátorská ega, finanční krev teče proudem…

Obraz Akce I (Vajíčko) vznikl v polovině 50. minulého století. Je prvním z pouhých dvou obrazů (oba teď patří Železnému), na nichž Medek namaloval figuru v modré barvě. Jinak jsou postavy na jeho obrazech červené. Do Prahy se tehdy Vajíčko vrátilo po 17 letech ze Spojených států, kde zdobilo obývací pokoj jednoho newyorského bytu.

Jeho kvality můžete posoudit na výstavě v Museu Kampa nebo jen instagramovém odkazu níže.

Ale krátce ještě k souboji obou miliardářů. „Snažíme se kupovat hluboko pod touto hodnotou,“ řekl letos v lednu Křetínský. O čem to mluvil? Měl na mysli ukazatel tzv. reprodukční hodnoty. Zjednodušeně řečeno: zda se firma dá koupit levněji, než by stálo ji znovu vybudovat na zelené louce. A právě reprodukční hodnota spediční Zásilkovny mu „opravdu hodně neseděla“, když o ni loni soupeřil s jinými kupci (nakonec boj vzdal a prodala se za osm miliard korun konkurentům).

To nepřímo ilustruje i Křetínského přístup ke sběratelství. On ještě v aukční síni rozumuje, počítá vklady a výnosy, zatímco „stará garda“ Železný kupuje s vášní. „Co chci, to také dostanu,“ běží mu v mysli, když se rozhlíží po dalších objektech touhy. Za jednu z těch osudových akvizicí lze nepochybně považovat i jeho druhou manželku Konstancii Železnou (47).

Přes překážky ke hvězdám

Začínala v Železného sekretariátu na TV Nova, ale svou stopu zanechala i na uvedené bilanční výstavě. V Galerii Zlatá husa totiž působí jako administrátor sbírky a zodpovídá za fungování jejích účtů na sociálních sítích. Když před třemi roky došlo na 150. výročí od narození jednoho ze zakladatelů abstraktního malířství Františka Kupky, tak mu na onen svět hlásila, že „máme deset vašich skvostných děl“. Ten přitom okupuje polovinu žebříčku TOP 10 nejdražších výtvarných děl prodaných v českých aukcích. A s částkou 126 milionů korun za obraz Početí/Danae drží i první pozici.

Současnou podobu Konstancie Železné lze dohledat na instagramovém odkazu níže (pomocí bílého tlačítka na úvodním snímku vyhledejte šestou fotografii souboru, stojí tam po pravé ruce V. Železného).

Nositel jména Konstancie podle některých výkladů zosobňuje „oddanost a vytrvalost bez ohledu na překážky, kterým čelí.“ Ve vinařství svého manžela Tanzberg Mikulov mu to dokazuje jako statutární ředitelka, tutéž funkci zastává i ve firmě Piaristé, která spravuje mikulovský Hotel Tanzberg. Rovněž obstarává provoz realitní akciovky Anser Aureus (latinsky „zlatá husa“, transformovaný název Železného galerie). Pan bývalý ředitel má tedy díky své manželce i v obchodní říši takříkajíc vždy uklizeno, vypráno a navařeno…

„Co nemám ráda? Klepy, drby, pomluvy. Prostě jedovaté šípy, které proti Vám někdo vypustí a vy se jim jen těžko můžete bránit,“ píše Železná na svém linkedinovém účtu. Před čtyřmi lety se na jedné výstavě v soukromé galerii zastala svého manžela, když ho tam měl pomlouvat kunsthistorik Karel Srp. Podle Železného tam prý tento odborník tvrdil, že obraz Akce I (Vajíčko) je dost možná padělek, a pokud ne, tak ho nekoupil Železný. „Dobrý den, jen jsem se vám, pane Srpe, chtěla představit. Jsem Konstancie Železná, manželka toho Železného, o kterém právě hovoříte,“ ozvala se znenadání vernisáže přítomná dáma. „Kunsthistorik zrudnul jako kluk přichycený na švestkách a celý brunátný vyběhl ven z galerie,“ uzavřel svou historku z uměleckého polosvěta Vladimír Železný.

Seznam zdrojů:

https://archiv.hn.cz/c1-66745250-kupka-kokoschka-medek-trh-s-umenim-rocenka

https://www.iumeni.cz/clanky-recenze/aukcni-zpravodajstvi/2019-dalsi-aukcni-rekord-pro-mikulase-medka-jeho-obraz-vajicko-ceska-mona-lisa-20-stoleti-byl-vydrazen-za-57-milionu-korun/

https://cc.cz/kretinsky-popsal-jak-investuje-ceho-se-boji-i-proc-si-mysli-ze-poklice-ma-zasadni-roli-v-dejinach

https://www.linkedin.com/in/konstancie-%C5%BEelezn%C3%A1-73592918a/?originalSubdomain=cz

https://artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/proc-jsme-stahli-nase-medky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz