Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Zcela naivní,“ řekla o sobě Terezie Kovalová, když přišla o všechny úspory

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ri_Ya / Pixabay

Po 12 letech „dohrála“ na základní umělecké škole. Violoncellistka Kovalová se teď chce soustředit víc na sebe

Hudebnice Terezie Kovalová zprvu nenáviděla svůj nástroj a jako modelka se trápila anorexií. Zažila i vyhoření. A na vydání první sólové desky uspořádala sbírku, své peníze totiž špatně investovala.

Článek

„Prošla jsem si třemi příšernými lety, kdy jsem si užila svoje s anorexií, zkoušela i bulimii, ale nešlo mi, díkybohu, zvracet,“ vzpomíná Terezie Kovalová (35) na své začátky v modelingu. Dostala se k němu v 16 letech a příležitostně se mu věnuje i v současnosti. Atraktivní vzhled pomáhá, ale Kovalovou neproslavil ani tak její charakteristický platinový přeliv, ale spíše hra na violoncello (studovala na Pražské konzervatoři). S Michalem Dvořákem ze skupiny Lucie spolupracuje na projektu Vivaldianno, s představením Orfeus zase absolvovala turné tanečníků Jiřího a Otty Bubeníčkových. V dětství tento nástroj nenáviděla, i když si dnes uvědomuje, že to bylo spíš o odporu k nutnosti cvičit doma za dozoru matky, učitelky hudební výchovy, která ji „dirigovala“ z vedlejší místnosti.

Své životní úspory zřejmě neuvidí

Svou první sólovou desku, která je ve fázi dokončování, nazvala Zinka (od zdrobněliny jejího křestního jména Terezinka). „Všechno vzniklo z akustických zvuků, takže tam najdete třeba bubnování na pupík mého psa, házení sirek na struny, křupání kroků ve sněhu, je to hodně organické. Ale také na ní zpívám, což asi spoustu lidí překvapí,“ upozorňuje Kovalová. Její dokončení však musí zaplatit z crowdfundingové sbírky, přestože prý měla víc než dost financí na to, aby desku mohla vyrobit bez jakékoliv pomoci. „Bohužel jsem zcela naivně, i přes dobrá doporučení, zvolila špatnou volbu a své peníze dala do investičního fondu, který nyní směřuje k insolvenčnímu řízení. Je tedy velmi pravděpodobné, že svoje životní úspory už nikdy neuvidím,“ povzdechla si na dárcovské platformě Donio.

Na facebookovém odkazu níže je Terezie Kovalová zachycena během jednoho z pražských koncertů.

Z vypsané částky půl milionu korun nakonec chybělo jen 50 000 kč na natáčení videoklipu. Začínalo se od stokoruny, ale například za příspěvek ve výši poloviny chybějící částky byla nabídnuta odměna v podobě soukromého bytového koncertu. Komu by stačilo si s ní popovídat u čaje nebo kávy, měl jí poslat tři tisíce korun.

Krásný, vzdělaný, z dobré rodiny, ale…

V osobním životě dosud neměla štěstí, sama mluví o „sérii naprosto tragických“ vztahů s muži. Mimo jiné absolvovala delší známost s narcistním manipulátorem. S ním se rozcházela natřikrát, vždy ji dokázal vtáhnout zpět do svých sítí. Ale v roce 2019 se vdala za sportovního manažera Milana Vodičku, jenž měl být opakem charakterových vzorců, které jí tolik vadily. Pro bulvární server extra.cz ho označila za „skvělého chlapa“ a rozchod prý měl proběhnout zcela hladce. V rozhovoru pro časopis Moje psychologie však jejich problémy upřesnila. „Když jsem svého bývalého manžela potkala, byl pro mě dokonalou odpovědí na to, co jsem po předchozích vztazích potřebovala. Byl krásný, vzdělaný, z dobré rodiny, zdálo se, že z toho vzorce, který jsem tehdy měla, naprosto vystupuje. Až pak se ukázalo, že do něj vlastně taky zapadal,“ přemítala Kovalová.

„Některá témata se neotevírala, o to víc to potom vybublalo,“ dodala s tím, že jejich vztahu rozhodně neprospěly restrikce během covidové pandemie. V té době u ní také propukl syndrom vyhoření z něhož se dostávala mimo jiné za pomoci psychedelické terapie a mikrodávkováním psilocybinem. „Princip je jednoduchý: berete tak nízkou dávku látky, že nevnímáte žádné psychedelické stavy, pouze cítíte celkově lepší náladu a motivaci,“ vysvětluje Kovalová. Na svém instagramovém účtu o tom má i odlehčenou edukativní přednášku v „profesorských“ brýlích a laboratorním plášti.

Co jiného byste čekali od mladé ženy, která v dětství místo pohádek hltala sci-fi, horory, komiksy a literaturu o metalurgii, což ji přivedlo ke sbírání samurajských mečů?

Seznam zdrojů:

https://www.extra.cz/zamilovana-terezie-kovalova-o-nove-lasce-po-rozvodu-jsem-byla-opatrna-priznala-a-prozradila-co-ji-na-muzich-nejvic-rajcuje-72848

https://www.mojepsychologie.cz/rozhovory/terezie-kovalova-kdyz-se-postaras-o-telo-muze-te-podrzet-kdyz-ti-psychicky-nebude-nejlepe-118

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-violoncellistka-terezie-kovalova-jsem-takovy-potapec-v-hlubinach-40434873

https://www.vermont.eu/blog/terezie-kovalova-ticho-neznam?category=36

https://donio.cz/zinka

https://cs.wikipedia.org/wiki/Terezie_Kovalov%C3%A1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Terezie Kovalová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz