Hlavní obsah
Názory a úvahy

O svobodě a zodpovědnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Před pár dny proběhl médii článek, který se jmenuje „Za komunistů se nedali a teď na to doplácí“.

Článek

Podle tohoto názvu článku jsem očekávala, že paní Jana, o kterou v článku jde, je bojovnicí proti komunismu, které se stalo nějaké příkoří.

Nebyl by to jediný případ minulé doby.

Název článku je ale poněkud zavádějící. Pojednává totiž o něčem úplně jiném. Paní Jana nemá nárok na starobní důchod. Celý život „byla v domácnosti“, jak se dříve říkávalo situaci, kdy žena nebyla zaměstnaná. Nemá tudíž odpracované potřebné roky, a jelikož si ani neplatila sociální pojištění, nemá na státní důchod ze zákona nárok.

To samo o sobě není nic zvláštního ani neobvyklého, takových lidí je u nás jistě víc.

Tvrzení syna paní Jany, který je současně starostou blízké obce, že „to je důsledek toho, že se rodiče za komunistů nedali“ a které se dostalo do názvu článku, na věci nic nemění.

Paní Jana s manželem „se nedali“ tak, že se rozhodli pracovat na vlastních pozemcích jako soukromí zemědělci. Udělali vlastní, vědomé a svobodné rozhodnutí.

Paní Jana se tedy rozhodla nebýt zaměstnaná, nebýt OSVČ a neodváděla alespoň minimální částku na sociální pojištění, což po roce 1989 bylo možné. Těžko říct, zda domýšlela důsledky a uvědomovala si, že jí z těchto důvodů nebude starobní důchod přiznán. Pokud ano, pak je vše v naprostém pořádku.

Pokud ne, pak můžeme s paní Janou sice lidsky soucítit, protože žít v dnešní době bez příjmu, pokud nejste dostatečně zajištěni jiným způsobem, vůbec není snadné, ale i tak se jedná o svobodné rozhodnutí paní Jany.

Jednala na svou zodpovědnost a nynější situace je jen důsledkem její volby.

Svoboda jde totiž vždy ruku v ruce se zodpovědností.

Tento příběh je toho velmi dobrým příkladem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám