Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ano, pane ministře, také nás to mrzí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Karešová, AI - chat.openai.com

Také jste se zkusili přihlásit do systému pro elektronické zadávání přihlášek na střední školy?

Článek

Ano, je teprve prvního a ze základní školy přišel pokyn, abychom se nehlásili do systému hned první den. Ale proč, když je avizováno jeho spuštění? Leda, že by se automaticky očekávalo, že nebude funkční. Po e-dokladech, Tečce, e-receptech, jsou už občané poněkud rezignovaní. A to rozhodně není v pořádku.

Když nastoupím do nového zaměstnání a řeknu jim, ať mě hned první den zas tak moc nečekají, protože špatně vstávám a nevím, kdy se mi podaří dorazit, tak asi žádné zaměstnání mít nebudu. Nikdo nad tím nemávne rukou, jako nad nefunkčními systémy, kterými se prokousáváme s tím, že je vlastně normální, když nefungují.

A tak to zkouším. Bohužel, jak je u nás už zvykem, marně. Stát neví, kolik je dětí v určitém věku a kolik se tedy dá očekávat přístupů do aplikace? Na co tedy máme pravidelné sčítání obyvatel? Už dávno si myslím, že na dvě věci. Aby statistici měli práci a neplnili úřady práce a aby nás mohl stát beztrestně šmírovat. Vzhledem k tomu, že je při sčítání potřeba vyplnit i to, jestli máte televizi a jak máte velký byt, je dost zarážející, že se údaje alespoň občas nepoužijí k něčemu smysluplnému. Třeba ke zjištění předpokládané zátěže elektronického systému.

Argumenty, že je na přihlášky času dost, jsou poněkud liché, protože na odevzdání přihlášky je 20 dní. V tuto chvíli ale nevíme, jak elektronická přihláška vypadá. Nevíme, jakým způsobem budeme vyplňovat vysvědčení ani jak doložit potvrzení od lékaře. Je na to zvláštní formulář? Je na přihlášce okénko pro razítko lékaře? Dojít k lékaři a vyžádat si potvrzení také nějaký čas zabere. Takže ne, času zase tak moc není. A tak je celkem pochopitelné, že ve chvíli, kdy je přislíben funkční systém, jednoduše očekáváte, že funkční bude.

Vzhledem k současnému stavu systému je pravděpodobné, že při nahrávání vyplněných přihlášek a příloh nebude situace lepší. A tak nezbývá než doufat, že 20. 2. 2024, kdy mají být přihlášky odevzdané, nebudou tisíce rodičů a dětí obíhat školy, aby jim přihlášky odevzdali osobně. Protože i to se může lehce stát. Pokud ovšem budou k dispozici alespoň papírové formuláře.

Uvidíme, jaké sankce za nedodání funkčního elektronického systému padnou, pokud vůbec nějaké. Když stav nefunkčního systému ministr školství dokáže okomentovat stylem:

„Mrzí mě to, byla to určitě chyba na naší straně. Ale nežijeme v dokonalém světě a není to ani první, ani poslední elektronický systém, jehož spuštění doprovázelo zpoždění,“ tak zůstává rozum stát.

Vždyť on to nejen bagatelizuje, ale ještě si připravuje půdu pro příští takto zpackaný projekt.

Asi letos na finančním úřadě řeknu, že daně platit nebudu. Holt slovy ministra nežijeme v dokonalém světě a určitě nebudu první ani poslední, kdo daně nezaplatí. Když ještě po vzoru pana ministra zmíním, že mě to mrzí, třeba mi to finanční úřad i odpustí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám