Hlavní obsah
Aktuální dění

Fabrika v Semilech se vrací do života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marouslenka

Fabrika 1861 ( foto se souhlasem Sebastiána Kuršela)

Před více jak 160 lety byla postavena v Semilech textilní továrna. Za dobu své existence si prošla obdobími prosperity, ale i pádů a skončila v konkurzním řízení, chátrající jako většina podobných staveb. V současné době se ale znovu vrací k životu.

Článek

Většina továren s textilním zaměřením chátrá, ta v Semilech dostává novou šanci

Poměrně rozsáhlý komplex průmyslových staveb, to je Fabrika 1861 ve městě Semily. Jméno Fabrika 1861 získala tato tovární industriální stavba v roce 2020, kdy se jejím jediným vlastníkem stala společnost rodiny Kuršelových Fabrika 1861 s.r.o. Tovární areál v semilských Řekách dostal nového majitele a také nový potenciál pro pokračování své funkčnosti.

Objekt je v současné době využíván několika firmami, díky nimž se sem vrátila mimo jiné i textilní výroba, ovšem oproti historii jen v nepatrném měřítku a slouží jako multifunkční areál pro veřejný, kulturní podnikatelský život.

Na rozdíl od jiných továren se kterými si často nikdo neví rady, vzhledem k jejich katastrofickému stavu, tato továrna v Semilech dostává novou podobu. Opravili se střechy, vytvořilo se nádvoří, probíhají zde zednické práce a fabrika dostává opět reprezentativní vzhled, který ale zcela respektuje historii.

Dnes můžeme říct, že Fabrika 1861 přežila svůj konec a znovu v ní začíná být živo. Tam, kde mnoho podobných staveb, díky nevyužitelnosti končí a nejspíš půjde lidově řečeno k zemi, tak tady to začíná žít. Koncerty, výstavy, Smart kvízy, Festival malých pivovarů, to je jen malý výčet akcí, které navrací život do prostor fabriky, která v historii dávala mnoha lidem práci a prosperovala.

Na Fabrice 1861 je krásně vidět, že když se chce, tak to jde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám