Článek
Přiznám se, že jsem o této metodě nikdy neslyšela a narazila jsem na ni náhodou. Já jsem nikdy diety nedržela a jedla, na co jsem měla chuť. Ne že bych to v některých fázích života nepotřebovala, obzvlášť po třetím porodu. Řešila jsem to běháním nebo jiným způsobem jsem zvýšila aktivitu pohybem. Při třech dětech to někdy nebylo až tak těžké.
Po čtyřicítce, když jsem měla nějaké zdravotní problémy a nesouvisely s mým stravováním, změnila se mi hodně chuť. Moje lékařka mi tenkrát poradila, ať poslouchám svoje tělo a jím, na co mám zrovna chuť. Když nemám chuť na řízek, i když ten zrovna miluju, tak ať si jej prostě nedám. Bylo to divné, trošku proti tomu, co jsem si do té doby o stravování myslela a odmítnout řízek mi přišlo nemyslitelné. Ale naučila jsem se to i přes údiv okolí. Teď, když jsem četla o této metodě, došlo mi, že se intuitivně stravuju víc než posledních dvacet let.
Metoda vznikla v 90. letech v Kalifornii, kdy změnila přístup po letech výživová poradkyně Evelyn Tribole, kterou přivedly neúspěchy jejich klientů ke změně přemýšlení o jídle jiným způsobem. Opustila práci výživové poradkyně a se svojí kolegyní dospěly na tehdejší dobu k šokující myšlence: Nejlepší přístup k jídlu je jíst zcela bez pravidel, to, na co máte chuť, v množství, které vás uspokojí. Žádné jídlo není dobré nebo špatné, zdravé nebo nezdravé. Svůj koncept nazvaly intuitivní stravování.

ilustrační foto
V rámci této metody se jídla nedělí na dobrá a špatná, povolená a zakázaná, zdravá a nezdravá. Začít jíst intuitivně znamená vzdát se dosavadních vzorců, pocitů viny spjatých s určitými potravinami, ale i vzdorování společenským tlakům, které nás někdy nutí jíst méně a někdy více, než potřebujeme, například na návštěvě u tetičky se bojíme odmítnout nabízenou bábovku, abychom neurazili.
Evelyn Tribole připouští, že prvních pár dní se může stát, čeho se začátečníci bojí, že budou jíst bez zábran do konce života zejména potraviny, kterým dosud odolávali za cenu vynaložení veškeré pevné vůle. Ale tato fáze podle ní velmi brzy pomine. „Jakmile si dáte svobodu jíst cokoli, jídlo ztratí přitažlivost zakázaného ovoce. Není důvod přecpat se těstovinami nebo koláčem, když víte, že zítra si je můžete klidně dát znovu, a nebude následovat žádný trest v podobě půstu. Jídlo pořád chutná dobře, ale ztratí nad vámi svou moc.“
Naopak při dietách nedokáže člověk paradoxně myslet na nic jiného než na jídlo, které si nesmí dát. A pokud si člověk za cenu odříkání udržuje štíhlejší postavu, než k jaké má přirozené dispozice, je možné, že trochu po této metodě přibere.
Desatero intuitivního stravování (Podle knihy Evelyn Tribole a Elyse Resch Intuitive Eating):
- 1. Odmítněte mentalitu diet
Nabízejí falešnou naději na zhubnutí, které obvykle končí neúspěchem a pocitem selhání. - 2. Poslouchejte svůj hlad
Dlouhodobě vyhladovělé tělo snadno podlehne tendenci k přejídání. - 3. Usmiřte se s jídlem
Žádné jídlo není „špatné“. Dejte si bezpodmínečné povolení jíst. - 4. Vzdorujte stravovací policii
Nenechte si namluvit, že přijímat malé množství kalorií je „správné“. - 5. Objevte uspokojení
Vnímejte jídlo jako zdroj potěšení. - 6. Vnímejte pocit nasycení
Vychutnávejte si jídlo, dávejte si pauzy a čekejte na signál, kdy má už dost. - 7. Buďte laskaví ke svým emocím
Jídlo nepomáhá proti úzkosti, osamělosti, nudě nebo hněvu. Snažte se ošetřit skutečný zdroj těchto emocí. - 8. Respektujte své tělo
Přijměte své genetické dispozice. - 9. Hýbejte se
Ale nenuťte se násilím do militantního cvičení. - 10. Pečujte o své zdraví
Vybírejte si potraviny, které potěší vaše chuťové buňky a zároveň vašemu organismu svědčí.
Zpočátku se zdála metoda, která dává každému svobodu a odpovědnost za své stravování, kacířská a výše uvedená kniha se moc neprodávala, nakladatelství ji odmítala. Od té doby se knihy Intuitivní stravování prodalo tři čtvrtě milionu výtisků a její závěry potvrdila více než stovka odborných studií. Podle nich tato metoda přináší lidem více psychické pohody, vyšší sebevědomí a lepší vztah k vlastnímu tělu. Některé studie uvádějí, že intuitivní stravování je spjato i s nižším indexem BMI a příznivějšími hodnotami cholesterolu a cukru v krvi.
Jídlo je přece jen jídlo, má nám dát energii a i potěšit.
Pokud vás metoda zajímá, více informací najdete na webu Zakázaná jídla neexistují. Zkuste intuitivní stravování | Mojepsychologie.cz.