Hlavní obsah
Sport

Mistrovství světa v hokeji U20: Koho sledovat v českém týmu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Steven Ellis/The Hockey News

Začíná finální přípravná fáze na hokejové mistrovství světa juniorů. Trenérský štáb zveřejnil předběžnou nominaci, z níž jsem vybral několik hráčů, kteří stojí za detailní pohled. Kdo bude patřit k tahounům, kdo se může ukázat a kdo překvapit?

Článek

Letošní hokejové mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Halifaxu a Monctonu se kvapem blíží. Tentokrát již odstartuje v tradičním vánočním termínu, tedy 26. prosince. Hráči tak nastoupí plně rozehraní ze svých soutěží, což je největší změna oproti minulému šampionátu. Ten se musel kvůli pandemii Covid-19 přeložit na léto. Kromě standardního termínu se také konečně vrací diváci na tribuny. Kdo se ale ještě nějakou dobu nevrátí jsou Rusové a Bělorusové, kteří jsou nadále nahrazeni týmy z Rakouska a Lotyšska.

Mezi favority patří nepřekvapivě domácí Kanada. Jako každý rok je kanadský celek poskládaný z těch největších hokejových talentů. V nominaci figurují útočné hvězdy jako Shane Wright, čtyřka letošního draftu, nebo mladíci Connor Bedard a Adam Fantilli, které draft čeká příští rok. Pozadu nezůstávají ani Američané, jejichž převážně univerzitní výběr také obsahuje vysoko draftované hráče. Namátkou třeba Logan Cooley a Cutter Gauthier, trojka a pětka letošního draftu.

Za zmínku také stojí slovenský výběr. Slovensko má k dispozici jedny z nejlepších hráčů za poslední dobu, konkrétně obránce Šimona Nemce, dvojku letošního draftu, a útočníka Filipa Mešára, kterého ke konci prvního kola bral na letošním draftu Montreal. Nicméně jednička letošního draftu a hvězda Canadiens Juraj Slafkovský bude s největší pravděpodobností na letošním juniorském mistrovství chybět.

Jádro českého výběru ze zámořských soutěží

Pojďme se ale blíž zaměřit na český výběr trenéra Radima Rulíka. V předběžné nominaci figurují tři brankáři, devět obránců a patnáct útočníků. Trenéři na závěrečnou turnajovou soupisku mohou zapsat dvacet hráčů do pole, čtyři hráči tedy budou z předběžné nominace vyřazeni. Většina hráčů má již zkušenosti z minulých mistrovství, tým se opírá především o hráče ročníku 2003. Ročník 2004 zastupuje sedm hokejistů a Eduard Šalé je jediným zástupcem ročníku 2005. Drtivá většina vybraných hokejistů nastupuje v kanadských juniorských soutěžích. Naproti tomu v domácí extralize pravidelně nastupuje pouze kladenský obránce Jiří Ticháček.

V brance by měl pozici jedničky zastat Tomáš Suchánek, kterému se podařilo minulé mistrovství a letos by měl být jednou z opor týmu. Češi disponují kvalitou především v obraně, což v minulých letech nebylo zvykem. Největší obrannou hvězdou by měl být plzeňský odchovanec David Jiříček, kterého si letos vybral na draftu Columbus jako šestého celkově. Útok není špatný, ale postrádá rozdílové hráče, jakými byly v minulosti např. Filip Zadina nebo Martin Nečas. Útočným tahounem by tak měl být především Jiří Kulich, kterého si na letošním draftu vybralo v prvním kole Buffalo.

Koho se v českém týmu vyplatí sledovat?

Z české nominace jsem zvolil jednoho brankáře, tři obránce a tři útočníky, které se z různých důvodů vyplatí sledovat a kteří mají potenciál se na šampionátu předvést. Zároveň se zaměřím na několik dalších hráčů, kteří nejsou na první pohled tak výjimeční, ale rozhodně stojí za zmínku (tzv. honorable mentions).

Brankář:

Tomáš Suchánek

Tomáš Suchánek aktuálně nastupuje v kanadské WHL za tým Tri-City Americans. Spolu s ním v týmu působí také jeho reprezentační kolega Adam Měchura. Suchánek na sebe upozornil především svými výkony na minulém mistrovství světa dvacetiletých, kdy deptal hvězdné soupeře svými neskutečnými zákroky. Měl lví podíl na překvapivém vítězství českého týmu nad USA ve čtvrtfinále. Přestože nebyl původně zamýšlen na pozici jedničky, postupně se do ní vypracoval a nahradil tak Jana Bednáře. Svými výkony si dokonce vysloužil pozvánku na nováčkovský kemp Buffala Sabres před letošní sezonou. Na letošní šampionát tak nebylo o pozici jedničky pochyb. Suchánek v týmu Americans tuto sezonu pravidelně chytá, je brankářem číslo jedna a drží si slušnou 90% úspěšnost zákroků.

Obránci:

David Jiříček

David Jiříček je asi největší českou hvězdou na šampionátu. Už v extralize prokázal, že má skvělé vidění hry, dokáže si poradit i ve složitých situacích a nebojí se podpořit útok svou tvrdou střelou. Navíc díky svým fyzickým proporcím (191 cm/95 kg) má velký dosah a nebojí se fyzických soubojů. Pravděpodobně dostane kapitánské céčko a měl by vévodit dobře postavené české obraně. Urostlý bek se po letošním draftu přesunul z domovské Plzně za moře, kde absolvoval předsezónní kemp v Columbusu, se kterým následně podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu. V letošní sezoně si již odbyl první dva starty v NHL. Nicméně bylo vidět, že pro osmnáctiletého obránce je nejlepší hokejová liga světa zatím moc a vedení ho přesunulo do AHL na farmu. Tam se postupně seznamuje se severoamerickým stylem hokeje, za 15 zápasů si připsal 13 bodů (4+9). Jiříček má také cenné zkušenosti ze seniorského mistrovství, odkud si odvezl bronzovou medaili.

Foto: Steven Ellis/The Hockey News

David Jiříček bráněn Daliborem Dvorským

Tomáš Hamara

Tomáš Hamara je komplexní obránce, který by měl do hry přispívat jak zodpovědným bráněním, tak podporou útoku. Na letošním draftu si ho ve třetím kole vybrala Ottawa jako 87. celkově, se kterou podepsal nováčkovský kontrakt. Hamara již ve 14 letech odešel do Finska, kde působil v organizaci Tappara Tampere. Po draftu se přesunul do kanadské juniorské soutěže OHL, kde působí v týmu Kitchener Rangers. Zde si zvyká na nový kanadský styl, za 24 zápasů nasbíral 11 bodů (2+9). Mírným hendikepem můžou být jeho fyzické parametry, kdy se svými 182 cm a 87 kg nepatří k nejurostlejším bekům na turnaji. Na minulém mistrovství světa juniorů si sedl s Alešem Čechem, který má také zkušenosti z finského hokeje. Tato spolupráce se nabízí i pro letošní mistrovství, jelikož oba obránce má trenér Rulík k dispozici.

Stanislav Svozil

Stanislav Svozil je jedním z mála zástupců ročníku 2003 v českém výběru. Jedná se o útočně laděného obránce, který si rozumí s pukem, má skvělý přehled a výbornou přihrávku. Zároveň se ale nebojí hrát do těla. Na draftu v roce 2021 si ho vybral Columbus ve třetím kole jako 69. celkově. Ve stejném roce pak podepsal s Blue Jackets nováčkovskou smlouvu. Obecně se očekávalo, že půjde na řadu dříve, ale covidové roky 2020 a 2021 poměrně narušily jeho přirozený hráčský vývoj vzhledem k omezené možnosti získávat herní praxi. Toto narušení bohužel nejspíše brzdí jeho kariéru i nadále. V sezoně 2020/21 nastupoval za áčko brněnské Komety, odkud se po draftu přesunul do kanadské juniorky WHL. Ve své první sezoně v týmu Regina Pats zaznamenal slušných 41 bodů (10+31) v 59 zápasech a rychle se aklimatizoval na kanadský styl. Před touto sezonou byl pozván na předsezónní kemp Blue Jackets, kde se mu nevedlo špatně, nicméně na první tým to nestačilo. Nyní již druhou sezonu působí v Regině po boku pravděpodobné jedničky draftu 2023 Connora Bedarda. Aktuálně má na svém kontě za 28 zápasů již 37 bodů (5+32) a je druhý za spoluhráčem Bedardem v počtu asistencí v celé WHL. Svozil by si zasloužil okusit seniorský hokej, aby mohl svou kariéru posouvat dopředu. Pokud by se mu šampionát podařil, mohlo by to zapůsobit jako signál pro vedení Columbusu, že je na seniorský hokej připravený. Na letošním mistrovství se od něj očekává především podpora útoku a tvorba hry.

Útočníci:

Jiří Kulich

Jiří Kulich by měl být útočným tahounem českého výběru. Kulichovou největší předností je schopnost skórovat téměř z jakékoliv pozice a vysoká variabilita zakončení. Dokáže zakončovat přesnou střelou na přesilovce, zároveň má šikovné ruce a je rychlý bruslař. Prokazuje přitom vysokou herní inteligenci a obránci s ním často mají mnoho starostí, především díky jeho útočné všestrannosti. Zároveň je však schopný fungovat i směrem dozadu a má tak potenciál stát se komplexním centrem, který funguje na obou koncích kluziště. Svůj střelecký um ukázal na mistrovství světa U18 v sezoně 2021/22, kdy v šesti utkáních nasázel devět branek a vyhrál trofej pro nejlepšího střelce turnaje. V letošním draftu na něj ukázalo Buffalo jako na 28. hráče celkově. Minulou sezonu odehrál v dresu extraligových Karlových Varů, odkud po draftu odešel do Severní Ameriky a podepsal nováčkovskou smlouvu. Jeho postup tak do určité míry kopíruje cestu Davida Jiříčka. Letošní sezonu hraje v AHL za farmářský tým Sabres, Rochester Americans. Zde po boku Lukáše Rouska vstřebává zámořský styl hokeje a v dosavadních 22 zápasech zaznamenal 14 bodů (5+9). Český hokej má dlouhodobě velký problém se zakončením, a tak se mnoho střelců Kulichova kalibru v české nominaci nevyskytuje. Proto bude Kulichovým hlavním úkolem dávat góly. Důležitá bude jeho role na přesilovce, která může pomoci českému týmu proti silnějším soupeřům.

Foto: Steven Ellis/The Hockey News

Jiří Kulich na letním MSJ

Jakub Brabenec

Jakub Brabenec je skvělý bruslař, který má velmi vysoké herní IQ. Díky tomu je schopný dobře číst hru a být před soupeřem o krok napřed. V posledních letech zlepšil svou práci s pukem a vyhodnocování složitých situací. Zároveň v minulé a současné sezoně potvrzuje, že dokáže být bodově produktivní. Jeho tvrdá práce se mu před několika dny vyplatila, kdy podepsal nováčkovský kontrakt s Vegas Golden Knights, kteří ho draftovali v roce 2021 ve čtvrtém kole jako 102. celkově. Jeho draftová sezona 2020/21 pro něj byla těžká, stejně jako pro ostatní hráče. Měl odcházet do kanadské juniorky QMJHL, ale kvůli nejisté covidové situaci setrval v Česku a nastupoval za extraligovou Kometu Brno. Nabral tak cenné zkušenosti v zápasech v seniorském hokeji a za moře se vypravil před sezonou 2021/22, konkrétně do týmu Charlottetown Islanders. Ta pro něj byla velmi úspěšná, v 58 zápasech zapsal 64 bodů (17+47) a vyhrál cenu pro nováčka soutěže. Další smůla se na Brabence nalepila s loňským mistrovstvím. Také figuroval v nominaci, nicméně šampionát byl v původním termínu zrušen a před letním mistrovstvím léčil zranění. Letošní turnaj ho zastihl ve velké formě, po 28 zápasech má už 25 bodů (8+17) a vede klubové bodování. Díky dobře rozjeté sezoně a podpisu nováčkovského kontraktu mu sebevědomí určitě nechybí a mohl by na turnaji překvapit. Vzhledem k jeho skvělému bruslení, inteligenci a dobré přihrávce se nabízí spolupráce s Jiřím Kulichem.

Eduard Šalé

Eduard Šalé je benjamínek českého výběru. Zastupuje ročník 2005, je mu tedy pouhých 17 let. Jedná se tak pravděpodobně o největší talent českého hokeje pro příští draft do NHL. Na různých předpokládaných draftových žebříčcích se objevuje velmi vysoko, často v první desítce. Šalé v této sezoně nastupuje za Kometu Brno v české extralize. Start sezony se mu vydařil, nicméně postupně se jeho výkon svezl se špatnou hrou celého týmu a už není tolik produktivní. Doposud odehrál 26 zápasů a zaznamenal 6 bodů (3+3), což stále není na sedmnáctiletého borce špatný výsledek. Jeho současná situace ale není úplně ideální, protože v Kometě nedostává tolik prostoru, kolik by potřeboval a juniorka je mu už malá (v minulé sezoně zapsal za 44 zápasů úctyhodných 100 bodů (47+53)). Nabízí se tak odchod za moře do kanadské juniorky, případně do Finska nebo Švédska, kde by dostal prostor a mohl by se připravovat na světový hokej. Toto mistrovství je tak pro Šalého ideální příležitost, jak dostat z hlavy špatné klubové výsledky a dokázat skautům, že se skutečně jedná o budoucí hvězdu NHL. Vzhledem k tomu, že se Šalé dokázal prosadit i mezi seniory, lze předpokládat, že se prosadí i na letošním mistrovství. Otázkou ale je, jak velký vliv budou mít na jeho hru špatné výkony Komety v posledních týdnech.

Honorable mentions:

David Špaček (obránce)

David Špaček hrál výborně na minulém mistrovství. Prokázal, že se v kanadské QMJHL vypracoval v komplexního beka, který je platný, jak dopředu, tak dozadu. Je silný zejména v rozehrávce a v soubojích jeden na jednoho. V minulé sezoně vyhrál cenu pro nováčka-obránce a se svým týmem Sherbrooke Phoenix doputoval až do semifinále v boji o slavný Calder cup. Na letošním draftu si ho vybrala Minnesota v pátém kole jako 153. celkově.

Marek Alscher (obránce)

Marek Alscher je jedním z mála obránců v současné nominaci, kteří nehráli na minulém šampionátu. I přesto ho však můžeme řadit k nejvýraznějším obráncům ve svém ročníku. Na první pohled upoutá svými 190 cm a 90 kg. Mezi jeho hlavní přednosti patří zejména tvrdá hra a pohyb v předbrankovém prostoru. Na svou výšku kupodivu velmi dobře bruslí. Na letošním draftu byl první volbou Floridy, která na něj ukázala ve třetím kole jako 93. celkově. V současnosti hraje v kanadské WHL v týmu Portland Winterhawks, se kterým vede západní konferenci.

Matyáš Šapovaliv (útočník)

Matyáš Šapovaliv je všestranný útočník, který má skvělou techniku na vhazování (ve své nováčkovské sezoně v kanadské OHL si udržel více než 50% úspěšnost). Se svou výškou 190 cm dobře pracuje před brankou soupeře, zároveň má velký dosah a dobře čte hru. Přestože má dobrou střelu, při útoku dává přednost přihrávkám. Je zodpovědný i směrem dozadu, což ho dělá platným i na hru v oslabení. Jeho největším problémem je technika bruslení. Šapovaliv byl letos draftován ve druhém kole týmem Vegas Golden Knights jako 48. celkově. Aktuálně působí v kanadské juniorce OHL v týmu Saginaw Spirit a v dosavadní sezoně si drží bilanci bodu na zápas.

Závěrem

Český tým má slušné defenzivní jádro hráčů, kteří již mají zkušenosti z minulého mistrovství. V obraně vyčnívá především David Jiříček, ale ostatní beci vypadají také velmi solidně. Tato generace obránců je důležitý příslib do budoucna v situaci, kdy českému hokeji rapidně ubývají beci v NHL. Zároveň se celý tým může spolehnout na Tomáše Suchánka v brance, který snad předvede podobné výkony, jako minulý rok. Problematický je útok, kde skutečně kromě Jiřího Kulicha nenajdeme čistokrevného střelce, který by byl tak produktivní. Dvorním nahrávačem pro Kulicha by mohl být Jakub Brabenec, který má slušnou formu.

Jako každý rok, i letos bude mistrovství především o tom nechvalně známém čtvrtfinálovém zápase. O zápase, který rozhodne o úspěchu, či neúspěchu. Jak jsme viděli v létě, český tým může v této fázi turnaje porazit i takové týmy jako je USA a postoupit dál. Na to se ale musí sejít řada faktorů. V první řadě musí podat brankář nadstandardní výkon, jelikož týmy jako Kanada nebo USA mají sílu především v útoku. Dalším klíčovým faktorem je dobře fungující a nefaulující obrana. Třetím faktorem je schopnost využít minimum šancí, které týmy světové špičky nabídnou. To je vzhledem k absenci většího množství produktivních útočníků v českém hokeji poměrně velkým problémem. Tyto tři faktory pak rámuje nutná disciplína, tedy vyvarování se jakýchkoliv zbytečných útočných faulů, případně disciplinárních přestupků a větších trestů.

Jak jsme viděli v letním čtvrtfinále proti USA, všechny tyto podmínky je schopen český tým splnit. Předpoklady pro úspěch tedy tým má, jádro českého výběru zůstalo až na pár výjimek stejné. Nicméně, pokud chce český tým pomýšlet na úspěch, či dokonce na medaili, musí ve vyřazovací fázi porazit minimálně jednoho soupeře, který je v hokejovém vývoji o několik úrovní dál než český výběr. Ve zkratce, v takových zápasech, kde se rozhoduje o úspěchu nebo neúspěchu v turnaji, nemají čeští mladíci prostor pro chybu. Těch je ale v juniorském hokeji nepřeberné množství a zpravidla vyhrává ten, kdo jich udělá méně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám