Hlavní obsah

Když jste si našla partnera a vyklubalo se z něho dítě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

1050

Když si stěžujeme na chování svého partnera, stěžujeme si ve skutečnosti na sebe přesně tak jako na něj. Protože partnera nám nevybírá náhoda, ale my sami.

Článek

Nebo jste se svým mužem poprvé uviděla na svatbě, která byla naplánovaná bez vás a vy jste nemohla nic dělat?
Ale ve skutečnosti se nemůžete zamilovat do partnera, který je v „jiné lize.“ Vy ho totiž ani nevidíte.

O tom by mohly mluvit ženy, které jsou neustále zklamávány muži. Také nemají šanci se zamilovat do jiného muže, než do toho, který je zklame. Protože muž, který by je nezklamal, není pro ně přitažlivý a nebo je skutečně neviditelný. Protože ten je viditelný jen pro ženy, které neumí být zklamány.

Sám to vidím na svých kurzech. Kde všichni vidí jako nejúžasnějšího muže jednoho z účastníků, který dokáže i některé věci, které se od něho učím. Ale na kurzy chodí, protože každý mu něco dá. A až teď se ukázalo, že se vlastně bál mít skutečný vztah. Protože tohle téma mu nikdy nepřišlo důležité, aby ho aspoň otevřel a ani mě to nedošlo, protože na první, druhý, třetí i čtvrtý pohled je tento muž pro každou ženu dokonalý.
A v určitém okamžiku se všichni zadali. Prostě najednou nebyl muž, o kterého by nebyl zájem a nebyla žena, která by neprojevila zájem. Ale nezadali se, protože většina mužů neměla zájem o vztah. Ale úžasný byl fakt, že se ani o jednoho muže nestrhla bitva. Prostě každá žena si vybrala muže. A největší sranda byla, že muže, který jasně dával všemi prostředky najevo, že není připraven na další vztah, protože chce přimět svou ženu, aby se k němu vrátila, si vybrala žena, u které jsem si byl jistý, že také nechce žádného muže. Tedy chce vědomě. Ale podvědomě nechce. A tak si vybírá muže, kteří nikdy pro ni tady nebudou. Její poslední muž ji takto nechtěl 10 let, mezitím se několikrát spolu vyspali a ona na něj pořád čekala, aniž by jí došlo, že když se on nezmění, tak se ho nikdy nedočká. A zatímco pro mě to bylo zcela zřetelné už na prvním kurzu, tak ona mi pořád nevěřila, že je vztahu neschopná, protože se vztahů neskutečně bojí. Ale to je dáno tím, že jsem v jejím případě viděl její podvědomí, které asi vidí každý muž, který chce skutečný vztah, zatímco ona ho vůbec neviděla.

A když jsem jí řekl, že jestli chce skutečný vztah, tak musí začít tam, kde je, tak mi poprvé řekla, že v tom případě žádný vztah nechce. Zatímco předtím všem říkala, že chce ideální vztah a nejlépe ihned. A vždy když chcete mít něco ideálního a nejste schopná si užít i toho normálního, tak tím ve skutečnosti říkáte, že nechcete vlastně žádný vztah.

Protože každý z nás se musíme učit, když chceme mít něco lepšího. A tím, že se to učíme a učíme, tak nakonec najdeme ideální vztah pro nás. Mě to trvalo 30 let. A myslím si, že dnes už mohu někoho jiného naučit totéž třeba za 3 roky, protože jsem se to naučil a vím, co dělat a co nedělat. Ale třeba tuhle paní to nemůžu naučit, protože ona nejdřív musí přijít a mít vděčnost vůči tomu, co teď může mít. A nemusí jít do vztahu, ale musí si nejdřív vyřešit sebe a až pak může mít nějaký vztah a po určité době lepší a pak zase lepší, až nakonec může mít ten nejlepší vztah pro sebe.

Jestli vám stačí mít příště zase vztah s dalším dítětem, nemusíte nic dělat. Prostě se objeví muž, do kterého se zamilujete a pak po nějaké době se (s pravděpodobností 90%) z něho stane zase dítě.

Nebo dáte svému vnitřnímu dítěti ve vás to, co nikdy nedostalo

Začnete o své vnitřní dítě pečovat a dáte mu všechno, co to dítě chce. Dáte svému vnitřnímu dítěti všechnu lásku a bezpečí, kterou nedostalo. A pak se najednou objeví ve vašem životě muž, který totéž bude chtít dát vám.
Ale velmi pravděpodobně vás to bude štvát, chtít se starat o toho „parchanta“. Kterým jste ale vy sama. A dokud vás to bude štvát, tak si buď 1. najdete muže, kterého nebudete milovat, ale který bude milovat vás i vaše vnitřní dítě.

Nebo 2. budete chodit na kurzy, kde to získáte od druhých lidí. A hlavně kde si uzdravíte to, proč vám to ani vaši rodiče nedali, proč vy jste to nepřijala a místo toho se rozhodla být dospělá v době, kdy jste měla být ještě JEN dítě.

Nebo 3. uděláte to, co většina lidí. Budete si stěžovat na druhé lidi a přitom řešení bude ve vás. A promrháte svůj život, protože nebudete řešit sebe, ale budete si stěžovat na druhé.

Ale já jsem to už uměla

„Před tím mě opustil manžel po 20 letech a nebýt tohoto, tak určitě jsme spolu doteď.“
Já vím, že má odpověď se vám nebude líbit. Ale byli jste skutečně spolu? Nebo jste byli jen vedle sebe? Vzal si vás tak, že by vás ani nenapadlo chtít někoho jiného? Vy jste mu dala tolik, že chtěl každé volné odpoledne trávit s vámi? Cítili jste se natolik propojení, že i kdyby odjel na pět let na Mars, tak byste pořád byla jeho partnerkou a on vaším partnerem?

Počítám, že vy jste to tak cítila. Protože vy jste byla předospělá. Předčasně dospělí lidé vždy splní to, co se od nich čeká.
Ale váš muž si našel jinou ženu. A to znamená, že ve vašem vztahu už nějakou dobu nebyl. Nevím, jestli to bylo rok před vaším rozchodem, 5 let nebo více. Přičemž až nakonec celého procesu přišla nevěra. Protože nevěra nemůže být přítomna, když je vztah v pořádku. Protože nevěra není příčinou rozchodu, ale důsledkem toho, že vztah nefunguje.

Pořád máte stejný vzorec

Potvrzujete to svou větou: „Tady v tomto vztahu mám opět pocit, že já jsem ta dospělá, stavitel a on to dítě, co neví co chce.“

Je jedno, jestli mám pravdu nebo ne

I kdybych neměl pravdu a vy jste byla dospělá a ne předospělá, pořád tady zůstává fakt, že teď jste sama. A pokud chcete, aby váš muž vás zase vzal zpět nebo si budete přát, abyste si našla nového muže, který se nestane po čase zase dítětem, musíte si uzdravit příčinu toho, proč se vám tohle stalo.
A ačkoliv jsme všichni v tom podstatném velmi podobní, v detailech jsme každý jiný. A vy musíte najít svou vlastní příčinu a uzdravit ji. A problém je, že povídání vám asi nepomůže. Vy potřebujete jít do hloubky vašeho podvědomí, kde je ukryt skutečný problém i jeho řešení. Proto většině lidí skutečně nepomůžou povrchní (psycho)terapie. Ty maximálně pomůžou k tomu, abyste se mohla vrátit nezměněná k svému nezměněnému příteli a abyste šli cestou kompromisů. Se kterými ani jeden nebudete spokojený. Nebo abyste vy nezměněná, si našla zase dalšího podobného muže.
Ale když si uzdravíte příčinu vašeho problému, vy už budete podstatně jiná a jako jiná žena si najdete jiného muže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz