Hlavní obsah

Mě dělá šťastnou, když jsou lidé kolem mě šťastní aneb Jak si ubližovat ve jménu dobra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

987

Do dnešního dne jsem si myslel, že tato věta nemůže být zneužita. A myslel jsem si, že je to vrcholný způsob štěstí.

Článek

Na který žádný jiný nemá a viděl jsem jako svou nedostatečnost, že vidím štěstí spíše ve svém štěstí, než ve štěstí druhých.

Ale tato věta také může znamenat, že tento člověk nemá své já

O důležitosti já jsem psal třeba už víckrát. A včera jsem psal o tom, že jsou lidé, kteří své já vůbec nemají a místo něho mají „parazita“ - já někoho jiného.

A den poté mi přišel dotaz, který nesmím zde uvést, ale je to dotaz ženy, kterou její muž podvádí a podváděl několik let, i v průběhu těhotenství. Ona mu i přesto dávala všechno, o vše se starala, dokonce ho dotovala i penězi. A on se jí odměnil tím, že jí mlátil, když se jí něco nelíbilo.

A jediné, co se v dotazu pořád a pořád opakuje, je její starost, že mu asi dost nedůvěřuje a že je chyba na její straně. Několikrát odešla a vždy se nechala ukecat a vrátila se. Muž jí slíbil i terapii, ale terapeutka se nechtěla zabývat minulostí a pomohla jejímu muži nenést za nic zodpovědnost.
„Měla jsem podmínku, že už mě nebude bít, že nebude křičet před malou, že už mi nebude nikdy lhát a že už nebude hledat ženský…Ale já mám strašný problém s důvěrou a vůbec nevím jak mu zase aspoň nějak začít věřit. Musím vypadat jak hrozný blbec, ani já to nechápu. V životě už jsem něco dokázala, mám vlastní bydlení i něco víc, nemám dluhy, pracuji mnoho let s lidma, tahám lidi z kde jakého bordelu a sama si pomoc nedokáži.“

Když chybí já, vidíte celý svět očima toho druhého

Zatímco „normální“ žena, která má problém s tím, aby mohla důvěřovat jakémukoliv muži, by už dávno daného muže opustila a všem kamarádkám i na síti by si na něho stěžovala, tato žena vidí problém v sobě a v tom, že ona mu nedokáže důvěřovat. A ptá se: „….místo aby měl sex se mnou, raději kouká na porno, že se mě sám od sebe nedotkne. Jak mám obnovit tu důvěru?

A dokonce se sama ubezpečuje, že ona za to může: Kdybych se nesnížila k tomu, že jsem mu vlezla do telefonu, nic bych nevěděla.

Na první pohled nic z celého příběhu paní nedává smysl

Proč by jakákoliv žena se měla zůstávat s mužem, který si ji neváží, mlátí ji a ani pro jednoho není sex s tím druhým k ničemu. A proč nedokáže odejít?

Ale když na to podíváme pohledem chybějícího já a jeho nahrazení jiným já, které je na straně pachatele, tak to najednou dává veliký smysl. A dává smysl i to, proč si její muž našel terapeutku, která nevidí problém a tak ho zhorší.

Každou větou, kterou se zastává svého muže, zatímco kašle na sebe, tak se to ještě zvětšuje: „Ale možná mu teď křivdím? Protože možná se fakt zrovna teď snaží, ale já nevím, jak poznat kdy ano a kdy ne. A to mě štve, že možná už můžu být šťastná a kazím to jen tím, že ho podezírám.“

Takže máme tady ženu, která trpí, ale stojí na straně toho, kvůli komu ona trpí.

Když vychováte své dítě až moc ideálně

a dítě nebude mít zkušenost s tím, že na světě jsou i zlí, sobečtí lidé, dokonce i vrazi, tak je vaše dítě pozná na vlastní kůži. Jako v tomto případě.
Když naopak dětem vštěpíte, že nikdy nemohou nikomu věřit, dopadnou taky špatně.

Řešením je ukázat vašemu dítěti celý svět. S dobrem i zlem. A že každý má možnost se změnit. Ale musí to udělat doopravdy. Nestačí o tom jen mluvit.
A že vaše dítě má hodnotu samo o sobě. Že nemusí nikoho zachránit, aby si zasloužilo lásku od vás.

A to nejlepší na závěr

Čekal jsem několik dní na souhlas paní s tím, že takto mohu článek zveřejnit. A když jsem se dočkal, dostal jsem tuto odpověď: „Ano můžete. Omlouvám se, že odpovídám až nyní, dala jsem to přečíst partnerovi a pomohlo nám to. Tak doufám, že to pomůže i jinde. Děkuji.“

Až se začínám děsit, jak může pouhý článek pomoci někomu, o kom bych neměl nic vědět. Tento týden je to už druhý případ. V obou případech mám podezření, že co skutečně pomohlo, bylo uvidět daného muže ne jako největšího zloducha, ale jako člověka, který také nedostal to, co paní a když si to oba uvědomí, muž jí už nemusí ubližovat. A jsem sám zvědav, jak se budou oba případy dál vyvíjet. Buď budu šťastný, že jsem mohl pomoct dvěma ženám, dvěma mužům a nespecifikovanému počtu dětí k tomu, aby se všichni měli dobře nebo budu šťastný, že už rozumím principu, podle kterého se chováme skoro všichni.

Připojte se na Facebooku ke skupině O zdraví a vztazích

Tam se snažíme o spolupráci klasické medicíny a vědoteriky. Vědoterika je to nejlepší a nejúčinnější z ezoteriky vybrané na základě vědeckého pozorování výsledků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz