Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč lžeme a kdy je to v pořádku?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Nejdřív si musíme ujasnit jednu věc: Schopnost lhát je naše schopnost. Když se dítě narodí, lhát neumí.

Článek

Takže když si někdo přeje, aby tady byl svět, ve kterém se nikdy nelže, tak vlastně chce, aby lidé byli bezbrannější než jakýkoliv predátor, protože aby se predátor najedl, tedy aby přežil, musí používat různé finty, přetvářet a podvádět a svým způsobem i lhát.
A když chce, aby jeho děti neuměly lhát, tak vlastně chce mít postižené děti. Které vývojově ustrnuly před 3. rokem. Takže rodiče by měli oslavovat schopnost svých dětí lhát, protože to znamená, že se vyvíjí. A pak by měl své děti naučit, že lepší je říkat pravdu. Ale to jde jen vlastním příkladem.

Lžeme, abychom přežili

Můj typický příklad je, že žijete v roce 1942 a nacista se samopalem se vám zeptá na váš vztah k Německu. A když neřeknete, že si velice vážíte, že Němci vás zachránili před Benešovým terorem, tak zemřete. Ale možná, že pravda je důležitější než život. Tak přitvrdím: A Němec vyvraždí celou vaši rodinu, když nebude spokojen s vaší odpovědí. Jak se rozhodnete pak?
Nevím, jestli si to „snílci o pravdivosti“ uvědomují, ale spojenecká vojska se mohla úspěšně vylodit v Normandii, protože „lhali“ o tom, že se chtějí vylodit jinde. Dokonce k tomu využili mrtvého vojáka a dali mu do kapes falešné informace. A tato „podvodná“ operace byla natolik úspěšná, že Hitler dal zákaz, aby se tam vydaly posily, protože si je chtěl ponechat na místo, kam povede skutečné vylodění. Ale tohle skutečné vylodění byla lež a podvod.

Lžeme, abychom vyhráli válku

Ale to má zase důsledky. Když někdo tomu nerozumí, tak si může myslet, že se až teď ukazuje, že nám Ukrajinofilové zase lhali.
Ale když věříme, že slabší si může dovolit být ještě slabší tím, že bude říkat pravdu, tak žijeme ve světě, který nemá žádnou souvislost s realitou.
A bohužel není možné říkat našim něco, co chceme skrýt před nepřáteli. Takže tehdy musíme lhát i svým, když jsme ve válce.

Ale skutečný důvod pravdy

je ten, že nám pomáhá poznat svět. Takže nejen že mi je líp, když nemusím lhát. Ale navíc mohu víc a víc poznávat svět a díky tomu se v něm víc vyznat.
Proto máme vědu. Aby nám dala přesnou mapu reality. Abychom věděli, kde je voda a tam nejít s mobilem, když není vodotěsný. A vědět, kde je silnice, abychom tam mohli bezpečně jet autem.
A přesně v tom nám ideověda škodí. Protože nám tvrdí, že tam můžeme jet bezpečně a my pak zjistíme, že jsme vjeli do rybníka. A naše auto je na odpis.

Lžeme, když věříme, že přínos pravdy bude horší, než přínos lži

Takže někteří lidé už nechtějí nic slyšet o pachateli 17 vražd. Ale když se nedozvíme, proč se mu to stalo a co můžeme udělat pro to, aby se to příště nestalo, tak nám nezbývá, než čekat na dalšího.
Ale vůbec si neuvědomujeme, že když si nevyřešíme problém, tak ten problém vybublá zase znovu. A že když uděláme to nejlehčí, aby se nám žilo lépe, tedy označíme pachatele za zmrda, úchyla, psychicky nemocného nebo když vidíme příčinu v Americe, tak nemůžeme vyřešit skutečnou příčinu.

Jsme pak jako pán, který vidí dědečka, který pod světlem něco hledá. Tak k němu přistoupí: „Co hledáte?“
„Své brýle.“ Hledají je a když prohledají vše, tak se pán zeptá: „A kde jste je ztratil?“ A dědeček ukáže daleko, kde je tma. „A proč je nehledáte tam?“
„Protože tam je tma a já se tam bojím.“
Takže hledejme příčinu tam, kde je a ne tam, kde je vidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz