Hlavní obsah

Jak jsme přešli z nevýhodného fixu u E.ON k měsíčnímu fixu u Tedomenergie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Dolina

Na energetické krizi jsme vydělali díky levnému fixu na odběr elektrické energie u E.ON a státní podpoře, nyní předpokládám, že vyděláme na měsíčním fixu u Tedomu, existuje zde pouze minimální riziko

Článek

V srpnu 2021 tzn. těsně před vypuknutím energetické krize, v době, kdy pomalu začínala narůstat cena důležitých komodit na trhu, jsme celkem 4 domácnosti uzavřeli smlouvu u společnosti E.ON na fixní cenu na 23 měsíců s cenami za silovou elektřinu v nízkém tarifu 1625,- za MWh včetně DPH a ve vysokém tarifu za 1840,- za MWh včetně DPH.

Všechny domácnosti používají k vytápění a ohřevu TUV tepelná čerpadla značky Vaillant, 2× vzduch-voda a 2× země-voda (jinak opravdu skvělá věc, tohle čerpadlo)

Všechny domácnosti mají tarif D57d a tudíž i poměrně levnou cenu za distribuci elektrické energie ve srovnání s klasickým jednotarifním D02d.

E.ON cenu dodržel celou dobu fixu a my jsme z toho profitovali díky úsporném balíčku a  odpuštění poplatku za příspěvěk na obnovitelné zdroje 600,- s DPH za MWh, což byla mimochodem pořádná zlodějina na lidech i firmách, z které mělo prospěch pár elektro baronů, kteří zastavěli mnohdy i zemědělskou půdu velkou plochou panelů o v té době vcelku malém výkonu.

Nyní (v červenci 2023) nastalo dilema, zda jít do dalšího fixu u E.ON na další 2 roky za cenu 4800,- s dph za MWh, a nebo se poohlédnout jinde…no narazil jsem na Tedomenergie, kde nabízejí měsíční fix s cenou, která je daná na každý měsíc dopředu podle vývoje cen elektřiny na burze.

Vývoj se zdá být dobrý, cena elektřiny se již několik měsíců drží kolem 140 eur tzn. nějakých 3300,-/MWh, zásobníky plynu jsou nyní plné ze skoro 95 procent, a protože cena elektřiny je přímo závislá na ceně plynu,  tak nějak tuším, že na tuhle zimu jsme připraveni lépe než dobře, a tak by ani v zimních měsících nemělo dojít k nějakému nárůstu cen na burze, spíš bude cena postupně a pomalu klesat.

Každopádně ještě jsem oslovil telefonicky přímo společnost E.ON, celou věc jim vysvětlil, říkali, že momentálně nemůžou nabídnout nic výhodnějšího a víceméně potvrdili moje tvrzení a odsouhlasili mě můj dobrý záměr přejít na tento měsíční fix, který je v této době výhodný..no neměli proti tomu argumenty. Navíc u Tedomu je měsíční výpovědní lhůta, takže prakticky kdykoliv můžete smlouvu uzavřít a přejít zpátky k EONu, který již dnes nabízí o pár korun výhodnější cenu s dlouhodobým fixem. Říkali, no rádi vás zase zpátky vezmeme. :) Takže riziko jaké? no skoro nulové.

Foto: Martin Dolina

Tedom ceníķ

Pak už se šlo jen o administrativu, která proběhla všechna on-line během pár desítek minut. (no dělal jsem 4 domácnosti) Musím vyzdvihnout obchodně-technickou podporu společnosti Tedom jak po telefonické, tak po emailovou komunikaci a taky jejich IT oddělení, že mají vše perfektně propracované.

Nyní již nabízejí i fix na topnou sezonu (cca půl roku) , který má podobné ceny jako fix u EONu na 2 roky pro někoho kdo chce jít do nulového rizika zvýšení cen na burze.

Situace v energetice se částečně urovnala, trhy se taky zklidňují, už jsou stabilnější a nereagují tak na nějaké nenadálé situaci, byla to panika způsobená politickým, energetickým a vojenským vývojem v Evropě a pevně věřím, že jak energie, tak válka na Ukrajině se vyřeší co nejdříve a lidi pochopí, že to bylo, je a bude úplně zbytečné.

Každopádně se společností E.ON jsme byli vždy nad míru spokojeni, je to velká a férová firma, ale bohužel nyní nenabízí vhodnou alternativu, ale myslím si, že časem se k ní zase vrátíme a budeme fixovat zase na delší dobu s jistotou a výhodnější cenou, tak jako dřive.

Foto: Martin Dolina

E.ON ceník

Zde odkaz na múj jiný článek:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám