Hlavní obsah
Aktuální dění

Soutěž v kraji, kde vládne STAN, vyhrály obce napojené na STAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Středočeský kraj

Výsledky středočeského krajského kola soutěže Zlatý erb 2023 připomínají víc než cokoli jiného hitparádu těch, kteří jsou členy hnutí STAN, nebo ho podporují. S lehkou nadsázkou lze říci, že bez této podmínky jste letos na vítězství neměli šanci.

Článek

„Známe vítěze krajského kola soutěže Zlatý erb - nejlepší webové stránky mají Dolní Břežany a Kolín!“

Touto větou začíná sdělení Středočeského kraje, které informuje o výsledcích krajského kola soutěže Zlatý erb 2023.

Z dalšího textu se dozvíme, že letos se konal již 25. ročník soutěže, jejímž cílem je motivovat samosprávy, aby jejich internetové stránky byly co nejkvalitnější, přehledné a uživatelsky přívětivé.

Při pohledu na výsledky v kraji, jemuž vládne hnutí STAN, se ale nelze ubránit dojmu, že další, co má soutěž probudit v účastnících, je motivace ke vstupu do tohoto hnutí. Zpráva totiž pokračuje dalšími umístěnými obcemi a nově zavedenou kategorií pro obce s rozšířenou působností.

„Dolní Břežany zvítězily v kategorii obec, na druhém místě se umístila Chýně a na třetím místě skončila obec Jílové u Prahy. Novinkou letošního ročníku je kategorie ORP (obec s rozšířenou působností), ve které zvítězilo právě Město Kolín.“

Pojďme se tedy podívat, kdo stojí včele obcí, které ovládly středočeské krajské kolo.

Vítězné Dolní Břežany asi není třeba Středočechům představovat. Každý ví, že se jedná o baštu hnutí STAN, které ještě před rokem vládl jeden z největších sponzorů hnutí STAN, jehož firmy a peníze sahaly až do daňových rájů, Věslav Michalik.

Foto: Facebook STAN

FB STAN - Dolní Břežany

Ten loni náhle zemřel a jeho místo včele obce obsadil Matěj Novák, ze stejného hnutí, za které kandidoval v minulých volbách i bývalý starosta Michalik. V předvolebním spotu ho do čela obce doporučovala i jeho kolegyně a poslankyně za STAN Barbora Urbanová.

Pokud si myslíte, že napojení na STAN je v případě vítěze Zlatého erbu náhoda, čtěte dál.

Druhé místo obsadila totiž obec Chýně. V té v minulosti starostovala další poslankyně hnutí STAN Věra Kovářová. Ale k hnutí má velmi blízko i ta současná, Anna Chvojková. Na facebokových stránkách STAN lze totiž dohledat její slova podpory kandidátům za toto hnutí a prohlášení, že ručí za to, že s lidmi ze STAN dosáhne Středočeský kraj pozitivní změny.

Foto: FB STAN

FB STAN - Chýně

To už začíná být podezřelé. Zvláště když se podíváme na místo třetí. To obsadilo Jílové u Prahy, kterému starostuje Pavel Pešek. Pro toho platí v podstatě to samé, co pro jeho kolegyni z Chýně. Na facebokových stránkách STAN lze dohledat ta samá slova podpory kandidátům za toto hnutí a prohlášení, že i Pešek ručí za to, že s lidmi ze STAN dosáhne Středočeský kraj pozitivní změny.

Foto: FB STAN

FB STAN - Jílové u Prahy

Třešničkou na dortu je pak nově zavedená kategorie pro obce s rozšířenou působností. Tu vyhrál – světe div se – Kolín. Tady je asi zbytečné dodávat, že se jedná o vlajkovou loď STAN a působiště jeho předsedy Víta Rakušana. V současné době tam ale funkci starosty plní jeho kolega Michael Kašpar, který stíhá také dělat 1. náměstka hejtmance Petře Peckové (STAN) a pracuje i jako krajský radní pro finance.

Nechci v žádném případě snižovat úsilí a tvůrčí schopnosti lidí, kteří na oceněných stránkách pracovali, nicméně být v kůži jejich kolegů, kteří bydlí tam, kde nevládne hnutí STAN a chtít uspět v soutěži, přemýšlel bych o stěhování.

To je samozřejmě vtip, protože potom, co STAN předvádí na celostátní i krajské úrovni, nebude po dalších volbách u vlády téměř nikde. Tím jsem si jistý. Takže nezbývá, než ještě chvilku vydržet…

Na závěr už jen kratičká poznámka a možná i omluva. Při posuzování zmíněných výsledků nebuďme zas tak přísní, veřejné soutěže totiž nejsou zrovna doménou stávajícího vedení. Některé jsou dokonce na hraně zákona a některé i za hranou. Zlatý erb je vlastně jen takovou perličkou. Ale o tom až jindy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz