Hlavní obsah
Sport

Švancara nezná zeměpis? Dobře, ale za nedouka je někdo jiný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Herman

Fotbal

Petra Švancaru jsem měl vždycky rád. Líbil se mi jak jeho fotbalový styl, tak i jeho styl humoru. Měl jsem rád jeho vtípky a nadsázku, už když aktivně hrál fotbal a těší mě ho sledovat i jako hosta ve studiu, či v rámci reality show.

Článek

A právě jako host v televizním studiu (pořad o fotbale Tiki-Taka) došlo v souvislosti se startem legendárního fotbalového brankáře Petra Čecha v nejvyšší ostrovní hokejové soutěži, kde nastoupil za tým Belfastu i na Švanciho zeměpisné znalosti.

Ty se neukázaly být úplně kompletní, když si myslel, že Belfast je součástí Londýna. OK, pro část populace asi trapas, část ba si toho ani nevšimla a část si možná myslí to samé, nebo by Belfast zařadila úplně jinam.

Já osobně jsem si řekl: „Tak to ti, hochu, nevyšlo, ale nejsi tam od toho, abys věděl, kde co je, ale abys vtipně okomentoval fotbalové dění a vše kolem a to ti jde…“

Tedy to za sebe shrnu. Švanci to někam dotáhl. Ve fotbale až do reprezentace U21, stal se z něho spolukomentátor, fotbalový znalec, uznávaná osobnost a zřejmě i celebrita. K ničemu z toho, co jsem vyjmenoval, zřejmě nepotřeboval zeměpisné znalosti, takže mu lze odpustit, případně se nad tím shovívavě pousmát, že neví, kde leží Belfast.

Komu nedostatek zeměpisných znalostí ale odpustit nelze, je člověk, který se ho následně pokusil zesměšnit a navíc si honil ego nad článkem, který zplodil pod názvem „Trapas před kamerou: Švancara hledal Čecha, ze zeměpisu by měl pětku“.

Takže, pane novináři Vojtěchu Žižko z Deníku, vězte, že když chcete házet machry, tak je potřeba si najít fakta. Pokud byste byl jen z poloviny takový novinář, jako byl Švanci fotbalista, tak byste věděl, nebo si alespoň zjistil (když už máte potřebu o tom psát a dehonestovat někoho), že Belfast opravdu není „britské město“.

Skoro bych řekl, že kdybyste tohle napsal v Belfastu, se zlou byste se u místních potázal, jaký to je trapas. Tedy vám zde ocituji ze serveru ŠkolníMapy.cz to, co jste si měl sám nastudovat, než jste se někomu začal posmívat.

„Velká Británie je největším ostrovem Evropy, na němž se rozkládají tři ze čtyř zemí Spojeného království (Anglie, Skotsko a Wales). Spojené království Velké Británie a Severního Irska zahrnuje Velkou Británii a severovýchodní část ostrova Irsko. Skládá se tedy ze čtyř zemí: Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska.“

Tedy je jasné, že za tzv. britské město můžete označit třeba hlavní města všech tří zemí Velké Británie, tedy Londýn, Cardiff nebo Edinburgh, ale rozhodně ne Belfast, jak jste to ve svém posměšném článku udělal vy.

A pokud se v souvislosti s tím, že někdo neví, kam Belfast zařadit, dotyčnému veřejně posmíváte a dokonce neváháte to mediálně prezentovat a sám se obratem usvědčíte z toho, že jste na tom naprosto stejně, tak o vás nelze mluvit jinak, než v lepším případě jako o novináři - nedoukovi.

Srovnávat to, co Petr Švancara dokázal ve svém oboru, a to, co jste dokázal vy v tom svém, je pak nejen hra na jiném hřišti, je to i úplně jiná liga, abych to zakončil fotbalově s odkazem na svůj oblíbený film Pulp Fiction.

Žádnou omluvu v této souvislosti neočekávám už jen z toho důvodu, že si sám Švanci umí udělat legraci nejen sám ze sebe, ale dokonce i z Brna!

ZDROJ:

https://skolnimapy.cz/dlc/velka-britanie-x-spojene-kralovstvi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz