Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vyhazov od policie a smrt. Nenechám to být, říká bývalý policejní prezident a kamarád zemřelého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

„Na Jirku nikdy nezapomenu, jako nemůžu nikdy zapomenout okolnosti jeho odchodu. Odpočívej v pokoji Jirko. Nenechám to být.“ To jsou slova bývalého policejního prezidenta. Odešel elitní kriminalista od policie opravdu dobrovolně? Nebo to bylo jinak?

Článek

Jistě si ještě vzpomenete na první krok Víta Rakušana ve funkci ministra vnitra, který ale v rozporu se všemi zvyklostmi a dobrými mravy učinil, aniž by oním ministrem vlastně už oficiálně byl.

Ano, bylo to jednání s policejním prezidentem Janem Švejdarem, na kterém tomuto elitnímu policistovi naznačil, že s ním dále nepočítá.

Tehdy to sice vzbudilo údiv, a pokud bych si chtěl pomoct vládní rétorikou, tak to vyslalo špatný signál, ale ve finále se nad tím nakonec nikdo zvlášť nepozastavil a jelo se dál. Očekávání od nové vlády byla totiž vzhledem k tomu, co naslibovala obrovská a ctižádostivý učitel z Kolína byl v laufu a na vrcholu popularity.

Jenže tím to neskončilo.

Policie ve svém prohlášení lže?

Postupem času začaly prosakovat informace o dalších odchodech zkušených policistů, čehož vrcholem byl „vyhazov“ náměstka krajského policejního ředitele Jiřího Karáska, který skončil velmi tragicky.

Podle ohlasů z řad médií, odborníků i veřejnosti se totiž skutečně nejednalo o dobrovolný odchod, jak o něm informovala sama policie, která na svých stránkách uvedla doslova toto:

„Střídá ve funkci plk. Mgr. Jiřího Karáska, MBA, který na vlastní žádost po necelých 34 letech opustil řady Policie ČR k 31. 12. 2023 a na pozici náměstka působil od roku 2012.“

V souvislosti s tím, jak napsal server Neovlivní, se vyjádřil nečekaně ostře bývalý policejní prezident Jan Švejdar, když komentoval úmrtí svého přítele a dlouholetého šéfa hradecké kriminální policie Jiřího Karáska.

„Ten dostal infarkt ve čtvrtek. Tři dny poté, co po třech desetiletích ke konci roku skončil u policie,“ uvedl server doslova s tím, že někdejší šéf policie Švejdar tvrdí, že Jiří Karásek rozhodně od policie neodcházel dobrovolně. A naznačuje, že smrt jeho přítele s tím souvisí.

Další svědectví

To ostatně potvrdil i Robert Šlachta, další bývalý elitní policista, který byl odejit.

„Kriminálka byla celý jeho život. Čest jeho památce. Zemřel Jiří Karásek, celoživotní policista a srdcař. Znali jsme se a byl to můj kamarád, o to víc je tahle zpráva bolestná,“ napsal na svůj Facebook a dodal, že smutný je také celý kontext jeho náhlého odchodu.

„Od policie odešel nedobrovolně po 33 letech aktivní služby.“

K tragické události se na síti X vyjádřil i redaktor České televize Vlastimil Weiner, který s Karáskem často přišel do styku v rámci svojí profese a dobře se znali.

„Pár hodin před smrtí mi plk. mgr. J. Karásek zcela otevřeně vyprávěl, jak to bylo s jeho odchodem od policie do civilu. Bohužel nebyl dobrovolný, nebylo to jeho rozhodnutí,“ je si Weiner jistý.

„Však vy asi tušíte,“ dodal ještě.

Důvod odchodu? Přátelství s bývalým prezidentem

Vrátím se ale k bývalému policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi. Toho smrt přítele velmi zasáhla. Z jeho slov, která mrtvému kamarádovi adresoval na svém Facebooku čiší velká bolest, úcta, ale i nespravedlnost a odhodlání nenechat věci jen tak.

„Stále přemýšlím proč… Proč odešel člověk, který zasvětil celý svůj život práci, kterou miloval, který byl policistou s velkým P, neskutečně dobrým a velkým srdcem, důsledně apolitický, poctivý, spravedlivý,“ to byla Švejdarova první slova.

„Měl dvě lásky,“ pokračoval dále a jmenoval rodinu a práci.

„Jirka byl můj velký kamarád, zažili jsme spolu spoustu hezkých ale i krutých zážitků. Proto jsme k sobě měli hodně blízko,“ dal bývalý policejní prezident nahlédnout do svého nitra.

Pak už ale pokračoval věcně a nekompromisně.

„A proto od něho vím, jakému nátlaku byl v práci vystaven. Vím od něj každé slovo, které mu bylo po příchodu nového ředitele řečeno s cílem se ho zbavit,“ usvědčuje Švejdar ze lži oficiální policejní vyjádření s tím, že je přesvědčen, že Karásek neodešel dobrovolně, ale byl donucen k tomu si žádost napsat.

„Důvod? Přátelství se mnou, křivdy z minulosti. Jiný důvod mu nesdělili.“

Jan Švejdar pak ještě píše o tom, že jeho kolega svoji práci miloval tak, že bez ni nemohl žít.

„Doslova. Jeho statné tělo to nedalo,“ naznačuje závěrem, že odchod od policie měl na Karáskův konec podstatný vliv.

Odpočívej v pokoji. Nenechám to být…

Svoje názory vyjádřili i bývalí policisté pod Švejdarovým příspěvkem.

„Je mi z toho smutno, když vidím, kam tu policii tlačí. Ten šmejd, co za tím stojí, se jen směje. Lituji kolegy, kteří v tom politickém prostředí musí dělat a bát se jak za komančů, co mohou komu říci. Byli jsme po sametové revoluci rádi, že je PČR apolitická, ale bohužel, vrací se to zpět,“ naznačil jeden z nich možné politické pozadí dění a dodal, že je rád, že u současného hledání třídního nepřítele už není.

Foto: Martin Herman

Facebook diskuze Švejdar

„Jsem rád, že u toho nejsem. Hledání třídního nepřítele, to by mělo být již dávno za námi. Jsem spokojený, že mohu v rámci možností projevit vlastní názor. Zatím mi cenzura občas smaže příspěvky, či na čas zablokuje. To bych jako polda při současném vedení asi nedal,“ posteskl si nad stávající situací.

A dočkal se od své kolegyně odpovědi, že bude hůř.

„Přesně tak… a zjevně bude hůř, protože se všechno hroutí.“

Na závěr se ale ještě jednou vrátím k příspěvku bývalého policejního prezidenta Jana Švejdara. Ten ho totiž uzavírá velmi odhodlaně a bojovně.

„Na Jirku nikdy nezapomenu, stejně jako nemůžu nikdy zapomenout okolnosti jeho odchodu. Odpočívej v pokoji Jirko. Nenechám to být.“

A já si jen přeju, aby dostál svému slovu. A každý poctivý (byť bývalý) policista s ním. Jen tak je naděje, že se karta obrátí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz