Hlavní obsah
Knihy a literatura

České dějiny 20. století na dosah: Přehledně, srozumitelně, pro každého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Kniha Přepište dějiny (nejen) k maturitě, vydaná nakladatelstvím Jota, nabízí ideální příležitost, jak získat přehled o českých dějinách 20. století. Navíc je zpracována ve vynikající grafické úpravě, která zaujme nejen vzhledem, ale i přehledností.

Článek

Novinář a publicista Martin Groman a historik Michal Stehlík společně tvoří podcast Přepište dějiny, který se věnuje českým dějinám. Kromě toho oba pánové vydali několik knih pod stejným názvem, přičemž tu nejnovější, nazvanou Přepište dějiny (nejen) k maturitě: České 20. století v souvislostech, si představíme v této recenzi.

Od Masaryka po Havla

Jak už název napovídá, kniha se zaměřuje výhradně na události 20. století. Jak uvádí úvod anotace: „České dějiny, symbolicky od Masaryka po Havla“. V knize tedy najdeme informace o První republice, mnichovských událostech roku 1938, období protektorátu či sametové revoluci. Dvanáct kapitol se věnuje všem zásadním momentům našich moderních dějin. Jak dále uvádí anotace: „Tato kniha je určena nejen maturantům nebo studentům připravujícím se na přijímací zkoušky, ale také široké veřejnosti se zájmem o 20. století.“ Je tedy určena všem, kteří chtějí poznat a pochopit historický vývoj české společnosti s jeho přesahy do současnosti.

Dobře podané informace

Kniha skvěle dávkuje informace. Nezahlcuje čtenáře nadměrným množstvím dat, ale soustředí se na klíčová fakta, čímž umožňuje čtenáři získat ucelený přehled o našich nedávných dějinách. Text je sestaven tak, aby poskytoval dostatek informací k pochopení historického kontextu, aniž by čtenáře unavoval nadbytečnými detaily. Díky tomu je kniha přístupná jak těm, kteří se chtějí rychle zorientovat, tak i těm, kteří hledají hlubší vhled, aniž by byli zahlceni informacemi, jež nejsou pro základní porozumění zásadní.

Foto: Martin Kudělka

Kniha Přepište dějiny (nejen) k maturitě přináší ucelený pohled na nedávnou českou historii.

Skvělé grafické zpracování

Za zmínku rozhodně stojí také prvotřídní grafické zpracování knihy. Nejenže působí vizuálně atraktivně, ale barevné odlišení textu významně přispívá k lepší orientaci a pochopení předkládaných informací. K tomu se přidává bohatý obrazový materiál, který text skvěle doplňuje. Kniha obsahuje množství dobových fotografií, které čtenáře vtáhnou do atmosféry dané doby, přehledné grafy, které usnadňují pochopení složitějších historických souvislostí, a různé tabulky, jež poskytují systematický pohled na fakta. Díky tomu je kniha nejen čtivá, ale i vizuálně přehledná, což činí studium dějin mnohem přístupnějším a zajímavějším.

Foto: Martin Kudělka

Kniha nabízí perfektní grafické zpracování.

Dějiny v kostce a pro každého

Na závěr mohu s jistotou říct, že kniha Přepište dějiny (nejen) k maturitě je ideální volbou pro každého, kdo chce získat přehled o klíčových meznících našich dějin. Je nabitá relevantními informacemi, a přitom přehledně strukturovaná, takže čtenáři umožňuje snadno se orientovat v historických událostech. Kromě toho si zaslouží pochvalu i za své grafické zpracování, které je nejen esteticky povedené, ale zároveň přispívá k lepší srozumitelnosti a přístupnosti textu. Tato kniha se tak stává cenným zdrojem jak pro studenty, tak pro všechny zájemce o historii, kteří ocení nejen obsah, ale i formu.

HODNOCENÍ: 9/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz