Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dívky ve sněhu: Špičková krimi, která rozhodně stojí za přečtení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Sympatická vyšetřovatelka, zajímavá zápletka a dechberoucí atmosféra. Hledáte-li detektivku, která bude stát za to, knihou Dívky ve sněhu chybu zaručeně neuděláte.

Článek

Thriller Dívky ve sněhu americké spisovatelky Stacy Green vyšel sice již minulý rok, přesto si tahle kniha stále zaslouží pozornost. V této recenzi se dozvíte proč.

Mrazivý příběh

Kniha se točí okolo osoby agentky FBI Nikki Huntové. V odlehlých polích nedaleko minnesotského městečka Stillwater jsou ve sněhu náhodně nalezena těla patnáctiletých dívek Madison a Kaylee. Šerif Hardin je přesvědčen, že jde o dílo sériového vraha přezdívaného Mráz. Agentka Huntová však nepochybuje, že za vraždami stojí někdo z místních. Někdo, kdo věděl, kam oběti schovat, aby je nikdo nenašel. Nikki se do rodného města vrací po dlouhých letech. Poprvé od doby, kdy jako šestnáctiletá usvědčila Marka Todda, spolužáka ze školy, z vraždy svých rodičů. Skutečnosti, které čerstvě vypluly na světlo, by však mohly stav věcí zvrátit. Mark žádá o obnovení procesu a jeho bratr Rory naléhavě prosí Nikki, aby prošla nové důkazy. Nikki ví, že vražda dívek je důležitější, ale Rory ji zviklá natolik, že začne pochybovat, zda kdysi věřila těm správným lidem. Může existovat spojitost mezi smrtí Madison, Kaylee a jejích rodičů? A dokáže se Nikki vypořádat se svou minulostí dřív, než zemře někdo další? Jestli vás tohle nechává chladnými, tak nevím.

Staňte se vyšetřovatelem

Asi to nejzajímavější na knize Dívky ve sněhu je to, že se příběh netočí jen okolo samotného vyšetřování smrti dvou dívek, ale čím více pronikáme hlouběji, tím více se ozývají ozvěny z minulosti, se kterými se bude muset agentka Huntová vypořádat. Kniha navíc nemá hluché místo, při kterém byste se nudili. Příběh uhání v solidním tempu vpřed a vy se ani nenadějete a bude ve finále, které je ovšem mírné zklamání. Problém je totiž v tom, že zápletku rozlousknete asi v polovině knihy. Ve výsledku to však zážitku nijak neuškodí. Vyzdvihnout musím i mrazivou atmosféru, která se vám během čtení bude pomalu zarývat za nehty. Tohle je zkrátka poctivé krimi.

Máte-li rádi v detektivních příbězích samotný proces pátráni po vrahovi. Tady budete opravdu nadšení. Autorka si dala na popisu všech možných postupů při vyšetřování docela záležet a snaží se čtenářům přiblížit detektivní práci do nejmenšího detailu. Pokud si libujete v zapeklitých true crime příbězích, tady jste na správné adrese.

Foto: Martin Kudělka

Agentka, kterou si oblíbíte

Jedním ze základních pilířů knihy je samozřejmě samotná Nikki Huntová. Sympatická vyšetřovatelka, kterou si zaručeně oblíbíte díky její píli a odhodlanosti dopadnout vraha. Žádné výstřednosti, žádné zvláštnosti. Tedy až na její minulost. Navíc nepůsobí jako nesmrtelný Rambo (ano, mrkám na tebe Davide Rakere), ale působí jako normální zranitelný člověk. Určitě se shodneme, že jedním z důležitých aspektů u detektivky je právě výrazný vyšetřovatel. A tím rozhodně Nikki Huntová je. Za pochvalu stojí i zbytek party, který s agentkou pracují. Opět dobře napsané a sympatické postavy. Skvěle jsou na tom i dialogy. Ty působí přirozeně a uvěřitelně. Opravdu nenávidím, když se v knize baví postavy v podstatě o ničem v situacích, kdy se to naprosto nehodí. Tady to naštěstí není ten případ, takže opět palec nahoru.

Tady chybu rozhodně neuděláte

Dívky ve sněhu je opravdu velmi povedený krimi thriller, který nemá hluché místo. Zajímavá zápletka, svižná a zábavný příběh a sympatická vyšetřovatelka. Nebýt toho, že sem vraha odhalil dříve, než to bylo vhodné, nemám knize co vytknout. Hledáte-li opravu povedenou kriminálku, tahle kniha je rozhodně skvělá volba.

Skvělá zpráva je, že venku je už druhý díl s názvem Dokonalý hrob, který u nás opět vydává nakladatelství Mystery Press. Kniha už se na mě směje v poličce, takže se brzy můžete těšit na recenzi. Doufám, že to bude stát za to, stejně jako Dívky ve sněhu.

HODNOCENÍ: 8/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz