Hlavní obsah
Cestování

Jihlavské podzemí ukrývá bránu do jiné dimenze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jihlavské podzemní patří k nejrozsáhlejším podzemním prostorám u nás. Do širšího povědomí dostalo především díky tajemné svíticí chodbě a tajemného přízraku, který se zde údajně zjevuje.

Článek

Jihlavské podzemí má rozlohu 50 000m². Délka chodeb činí 25km, přičemž devatenáct kilometrů tvoří ucelený labyrint chodeb, zbytek jsou pak lokální úseky. To z něj dělá druhé nejrozsáhlejší podzemní prostory u nás. První místo zaujímá Znojemské podzemí. Podle dochovaných pramenů se však podzemí mohlo před úpravami, které proběhly v 60. letech, pochlubit až dvojnásobnou délkou chodeb. Co se týče hloubky, ta činí v nejhlubším místě až 22 metrů pod povrchem. Podzemí se nacházím pod celou Jihlavou.

Historická lednice

O vzniku podzemí se dlouho spekulovalo. Historikové se dlouho domnívali, že se jedná o pozůstatky stříbrných dolů. Také se tvrdilo, že chodby byly raženy pro vojenské účely. Současné výzkumy však ukazují na to, že příčiny vzniku podzemí byly především hospodářské. Jihlava totiž ležela na křižovatce obchodních cest. Když tedy poklesl význam stříbra, začaly se prudce rozvíjet obchod a řemesla. Proto si začali kupci a řemeslníci, za pomocí zkušených horníků, rozšiřovat stávající sklepy. V 18. století přestaly být chodby využívány ve stávajícím rozsahu a část z nich se změnila na kanalizační štoly. Část z nich pak byla, především vinou výstavby vodovodů a plynovodů, zasypána. Náprava přišla až v 60. letech, kdy bylo podzemí vyčištěno, zdi zpevněny a kanalizační systém obnoven.

Tajemné světlo i záhadný stín

Do širšího povědomí se Jihlavské podzemí dostalo také díky tajemným úkazům, kterých se v místě událo více než dost. V roce 1939 se zde měl údajně plánovat atentát na Adolfa Hitlera, který nakonec nevyšel. V místě se nachází i záhadná světélkující chodba. Ta se příznačně nazývá Svítivka. Největší záhada se však točí okolo tajemného výklenku, kde mnoho návštěvníků zahlédlo tajemnou postavu. Tu se dokonce podařilo i natočit tehdejšímu reportérovi televize Nova, který zde připravoval reportáž. Onen tajemný výklenek by měl být údajně bránou do jiného světa. Taktéž v jeho blízkosti vychází proud negativní energie. Může de být skutečně vstup do jiné dimenze? Mnoho amatérských badatelů se domnívá, že ano. Vědecké bádání však z toho nic nepotvrdilo. Ve vzduch však zůstává mnoho otázek. Pokud se chcete nejenom o Jihlavském podzemí dozvědět více, doporučuji poslechnout nejnovější epizodu Zbytečného podcastu. V této epizodě se navíc dozvíte, jak vznikl tajemný hrad Houska a odkud se vzal Voděradský stonehenge.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz