Hlavní obsah
Knihy a literatura

Podívejte se na pět novinek, které by neměly chybět ve vaší knihovně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Nová Legie, horor z prostředí drsné Šumavy nebo kultovní postapokalyptický román. Podívejte se na pět novinek, které byste si neměli nechat ujít.

Článek

Narazil jsem na několik opravdu zajímavých knižních novinek, které si v dohledné době budu muset přečíst. A jelikož vím, že kvalitního a zajímavého čtiva není nikdy dost, o tyhle novinky se s vámi podělím.

Ignis fatuus: Šumavský horor

Petra Klabouchová se letos vytasila se vskutku zajímavým hororem Ignis fatuus, který čtenáře zavede na Šumavu. Anotace láká na opravdu silný zážitek. V zakázaném území kolem šumavské řeky Křemelná se koncem sedmdesátých let začíná probouzet k životu dávná legenda. Pohraniční stráž zde stále častěji hlásí výskyt neznámých světelných jevů. Roste podezření na možné nepřátelské plány ze strany Západu. A krajem se opět šíří odvěké pověsti o bludičkách a beztělcích. Do míst, jež byla po desetiletí nepřístupná, je vyslána vědecká výprava, která má záhadná zjevení prozkoumat. Vědci věří, že najdou rozumné vysvětlení, ale možná právě oni uprostřed šumavských slatí o rozum přijdou. Je za vším jen únava a přírodní jevy, nebo si tu s nimi opravdu něco dávného hraje na kočku a myš? Každý z nich si v duši nese minulost svou i svých předků a zdejší kraj nezapomíná. Tentokrát se bude mstít sama Šumava. Kniha vyšla teprve před pár dny, ale už teď sbírá veskrze kladné ohlasy. Nevím jak vás, ale mě si kniha Ignis fatuus, kterou vydává nakladatelství Host, získala a snad se brzy do ní pustím.

Poklesky maloměsta: Vždy může být hůře

Na konci tohoto měsíce se na pultech objeví kniha Poklesky maloměsta, prvotina Kena Jaworowského, redaktora New York Times a autora několika úspěšných divadelních her. Příběh se odehrává v Locksburgu, v bývalém uhelném a ocelářském městě, jehož nejlepší časy se zdají být dávno pryč. Po letech bezcílného bloumání se životy tří neklidných duší obrátí naruby. Nathan, dobrovolný hasič, žije ve vleku špatných rozhodnutí a malých poklesků, které se časem proměnily v obludné hříchy. Jednoho dne odhalí tajnou skrýš peněz v hořící budově a – prostě si je vezme. Callie riskuje svou kariéru, aby splnila svému mladému pacientovi poslední, nezákonné přání; a Andy, zotavující se závislák na heroinu se zaprodá noční můře, aby dopadl a zastavil sériového predátora. Když se jejich příběhy blíží k nečekaným koncům, Nathan, Callie a Andy se snaží vydržet – nebo uniknout. Každý čelí své minulosti a sází na budoucnost a čelí odvrácené straně svého drsného města. Věřím, že se máme opravdu na co těšit. Kniha Poklesky maloměsta vychází 26. června u nakladatelství Beta.

Sociopat slibuje neskutečnou jízdu

Máte rádi thrillery? Možná vás zaujme novinka nakladatelství Epocha nazvaná Sociopat. Přemýšleli jste někdy, jaké by to bylo nic necítit? A nejen nic necítit, ale nemít žádné morální zábrany? Nic by nebylo neproveditelné. Žádné hranice by vás nedržely na uzdě. Sociopatka Emma vypráví příběh o tom, jaké životní zkušenosti z ní udělaly někoho, kdo nedokáže cítit žádné emoce. Chodí na terapie, aby se této diagnózy zbavila, stoupá po kariérním žebříčku a obecně se jí daří dobře. Jediný mráček na obloze je Samuel. Detektiv, který si vzal do hlavy, že to právě Emma může za velké množství vražd, které se v jejím okolí odehrávají. Snaží se její vinu dokázat tak neoblomně, až se v očích všech stane doslova posedlým. Jeho manželka ho opustí, nejlepší kamarád taky, a když už si myslí, že to nemůže být horší, Emma ho zažaluje a soudy ho zbaví hodnosti. On ale ví, že má pravdu, že Emma není jen krásná žena, která má v životě velkou smůlu. Je to vrah, kterého musí za každou cenu dostat za mříže. Co vše je pro to ale ochotný udělat? Tohle bude neskutečná jízda.

Plameny války: Legie je zpátky!

A ještě jednou nakladatelství Epocha. Nejzábavnější česká sci-fi série, kterou na střídačku píší Kristýna Sněgoňová a František Kotleta, je tady s novým dílem. Ten se jmenuje Plameny války a tentokrát slibuje čtenářům poctivou nálož akce a napětí. Pozemské legie se svými spojenci útočí proti Společenství veškerou svou silou. Strategická planeta Tara je předmostím invaze enlilů proti churitským armádám a její obsazení dostanou za úkol právě lidští vojáci. Velké válečné stroje, strategie řízené automatickými bojovými systémy, ale i boj muže proti muži. Tedy i ženy proti mužům, mnoha mužům, protože když jde do boje Aga, je jeden soupeř málo! A co teprve, když se do všeho zapletou Fifinka a Gertruda! Posádku Kraksny čeká nejtvrdší zkouška ohněm války, ale kde nejsou oběti, není vítězství. Jenže ne každé vítězství nakonec stojí za to. Příběh Legie se blíží do finálové čtvrtiny a vy chcete být rozhodně u toho. Kniha by k čtenářům měla dorazit už příští týden.

Kronika konce světa v novém kabátě

Na závěr si dáme tip na postapokalyptický román Kronika konce světa, který v přepracované verzi brzy vyjde u nakladatelství Mystery Press. Realitní makléř Johann si chtěl jenom na pár dní odpočinout od shonu velkoměsta. Dovolená v horské chatě se ale záhy mění v boj o život, když svět postihne neznámá pandemie. Největší šťastlivci prostě jenom umřou. Většinu lidí ale virus změní v krvelačné zombie. Johann se snaží co nejrychleji vrátit do Brna v naději, že najde pomoc pro umírající přítelkyni Renátu, jenže nemoc už zachvátila celé město. Stačí pár dní a z moravské metropole se stanou ruiny dobré jenom pro krysy a zdivočelé psy. Zdá se, že Johann, který je z nějakého důvodu vůči nákaze imunní, zůstal posledním člověkem na Zemi. Pistole sebraná mrtvému policistovi může vyřešit zoufalství i strach z děsivé samoty. Johann přesto postupuje dál přes hromady mrtvol – těch obyčejných, i těch, které se ho snaží sežrat – a stále pevně věří, že přežil ještě někdo další. Když konečně někoho potká, zbraň mu zachrání život. Pro některé lidi totiž zombie apokalypsa není noční můra, ale splněný sen.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz