Hlavní obsah
Knihy a literatura

Poklesky maloměsta: Poctivá jízda hnaná ironií osudu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Poklesky maloměsta je přesně jedna z těch knih, od kterých nic nečekáte, ale po dočtení ji nakonec chválíte kudy chodíte. Je třeba dodat, že u téhle novinky nakladatelství Beta je tomu tak naprosto zaslouženě.

Článek

Prvotina amerického novináře Kena Jaworowského Poklesky maloměsta u nás vyšla teprve nedávno a od té doby sklízí jedno nadšené hodnocení za druhým. Jen dodám, že v tuzemsku tuhle knihu vydává nakladatelství Beta. Pojďme si teď o ní povědět více.

Poklesky maloměsta

Locksburg je město, které má svoje nejlepší časy dávno za sebou. V tomhle bývalém uhelném a ocelářském městě na nikoho nic dobrého nečeká. A to ani na trojici naších hlavních protagonistů. Nathana, Callie a Andyho. Nathan, dobrovolný hasič, žije ve vleku špatných rozhodnutí a malých poklesků, které se časem proměnily v obludné hříchy. Jednoho dne odhalí tajnou skrýš peněz v hořící budově a – prostě si je vezme. Callie riskuje svou kariéru, aby splnila svému mladému pacientovi poslední, nezákonné přání; a Andy, zotavující se závislák na heroinu se zaprodá noční můře, aby dopadl a zastavil sériového predátora. Když se jejich příběhy blíží k nečekaným koncům, Nathan, Callie a Andy se snaží vydržet – nebo uniknout. Každý čelí své minulosti a sází na budoucnost a čelí odvrácené straně svého drsného města.

V jednoduchosti je krása

Kniha je rozdělená na tři samostatné dějové linky. Ty sice vycházejí ze stejných reálií, ale se nikdy neprotnou, což je v podstatě v pohodě. V nich budeme sledovat osudy výše zmíněné trojice a hned samotném v začátku se přesvědčíte, že to ani jeden z nich nebude mít zrovna lehké a že osud dokáže být někdy krutě ironický. A věřte mi, že to bude jízda. Jaworowski se nepokoušel vymýšlet nic složitého a čtenářům naservíroval trojici příběhu plného napětí, černého humoru a situací, které zamávají vašimi emocemi. Navíc to celé má přesně takovou atmosféru, jakou byste od knihy odehrávající se v americkém zapadákově čekali.

Ústřední trojici s jistotou nebude v žebříčcích nejoblíbenějších postav, neboť jde o tuctové lidi, kteří mají jak své dobré, tak své špatné stránky, ale ničím vlastně nevynikají. A možná proto s nimi budete rádi trávit čas, neboť jsou „obyčejní“, tak jako já nebo vy. A přesto, že se tváří obyčejně, rozhodně se jim nedějou obyčejné věci. Právě naopak. Podobně jsou na tom i dialogy, které jsou přirozené a nepůsobí uměle. Na druhou stranu skvěle pomáhají ponořit se do děje a prožit dané události se vším všudy.

Foto: Martin Kudělka

Poklesky maloměsta mají vcelku nenápadnou obálku.

Když se tak nad tím zamyslím, vlastně je docela škoda, že to bylo tak krátké. Těch něco málo přes tři stovky stran uteče jako voda. Věřte mi, že jak se jednou začtete, budete se těžko odtrhávat, neboť jestli tahle kniha něco umí kromě jiného, tak pohltit a už nepustit. Na každé stránce se něco děje, kniha nemá v téměř žádné hluché místa, které by měly jen vyplnit místo na papíře. Navíc neustále žene vpřed. Opravdu jsem byl trochu rozmrzelý, když jsem zjistil, že už jsem u konce a už nic nečeká. Jestli to není záruka dobrého čtení, tak už nevím.

Nečekaně dobré

Určitě máte, stejně jako já, rádi knihy, které dokážou příjemně překvapit. A takovou knihou jsou právě i Poklesky maloměsta. Příjemné a zábavné čtení, které dokáže člověka od první strany naprosto pohltit a nabitého emocemi vyplivnout až na samotném konci. Já jsem naprosto spokojený a s ledovým klidem můžu tuhle záležitost doporučit všem, kteří hledají poctivé čtení.

HODNOCENÍ: 9/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz