Hlavní obsah
Knihy a literatura

Román Aby na mě nezapomněli nabídne netradiční a silně emotivní zážitek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Kudělka

Představte si, že by na vás každý rok celý svět zapomněl, že vůbec existujete. Tak takhle to nějak má hlavní hrdina románu Aby na mě nezapomněli, který u nás vydává nakladatelství Beta.

Článek

Jedné obyčejné noci jednoho obyčejného roku se rodiče Tommyho Llewellyna probudí v bytě bez hraček a plínek, bez fotek svého miminka rozvěšených po stěnách a bez jediné vzpomínky na skutečnost, že to malé dítě spící v postýlce je jejich. Tommymu je totiž souzeno, aby si ho nikdo nepamatoval. Každý rok ve stejný den všichni kolem něj zapomenou, že existuje, a Tommy se místo narozeninové oslavy musí znovu představovat lidem, které už dávno zná. Pak se však Tommy Llewellyn zamiluje a rázem se pro něj vše změní. Chce si konečně vybojovat svůj vlastní život, získat dívku svých snů a zařídit, aby si ho ostatní pamatovali. Není ale tak snadné něco po sobě zanechat, a Tommy musí přijít na to, co je důležitější: věci, které necháváme za sebou, nebo lidé, kteří nás životem doprovází. Anotace slibuje opravdu netradiční zážitek, ovšem otázka zní, zda stojí za přečtení. Odpověď se dozvíte na následujících řádcích.

Každý rok znova

Příběh knihy by sám o sobě zase tak zajímavý není. Mladý chlapec se vydává za štěstím a po stopách své dětské lásky. To by nebylo nic extra, kdyby to však nebylo okořeněné tím, že na hlavního hrdinu každoročně celý svět zapomene, že vůbec kdy existoval. Věřte, že tohle už na zajímavý zážitek stačí. Cele to navíc začíná narozením hlavního hrdiny, tudíž první emocionální pecku dostane už ze startu. Číst o tom, jak rodiče zapomněli, že vůbec kdy nějaké dítě měli, to zacloumá i s největším cynikem. To mi věřte. A takhle to jde rok za rok. A je to fakt síla.

Zpočátku hraje kniha dost city a snaží se čtenáři vylíčit chlapcovu nelehkou situaci. Zlom nastane asi v polovině příběhu, kdy Tommy, hlavní hrdina knihy Aby na mě nezapomněli, se pokusí s nastalou situací vypořádat, a především najít ztracenou lásku. Kniha najednou dostane spád a příběh se konečně začne někam posouvat. Bohužel je třeba říct, že i když jsem se po většinu času bavil, občas mi některé pasáže přišly navíc.

Foto: Martin Kudělka

Kniha má nádhernou obálku.

Nelehký osud

Hlavního hrdinu knihy si opravdu zamilujete. Tommy Llewellyn je bystrý a inteligentní chlapec, který se svým nelehkým životním údělem rozhodne vypořádat za každou cenu. Autorovi se podařilo Tommyho napsat tak, že s jeho osudem soucítíte. Vykreslit se povedlo i vedlejší postavy.

Jsem si jistý, že celou dobu si při čtení budete, stejně jako já, lámat hlavu nad tím, co onu anomálii, která zásadně ovlivňuje chlapcův život, vlastně způsobuje. Zda se to dozvíte či ne, to vám rozhodně neprozradím. Ale musím knize vytknout některé nelogičnosti, které se v knize nacházejí.

Verdikt

Kniha Aby na mě nezapomněli stojí bezesporu za přečtení. Čtenářům nabídne chytlavý, velmi emotivní a vcelku zábavný příběh s poněkud netradičním námětem a sympatickým hlavním hrdinou. Román je určen spíše pro mladší čtenáře, tedy alespoň styl psaní tomu odpovídá. Ale věřím, že si v ní najde něco každý bez rozdílu věku. Zmínit musím i nádhernou obálku. Co říct na závěr? Snad jen to, že pokud hledáte nějakou zajímavou a netradiční knihu, román Aby na mě nezapomněli je správná volba.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz