Hlavní obsah
Knihy a literatura

Stačí podpis: Pekelně dobrá kniha, od které se nebudete moct odtrhnout

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Co se může stát, když si špatně přečtete smlouvu? To se dozvíte v románu Stačí podpis. Novinka nakladatelství Beta je bez přehánění jedním z možných adeptů na nejlepší knihu tohoto roku.

Článek

Jsou knihy, od kterých máte velké očekávání. A ty buď vaše očekávání naplní nebo vás jednoduše zklamou. A pak jsou knihy, od kterých toho moc nečekáte. Takové tituly však dokážou často překvapit a když už se tak stane, pak to stojí opravdu za to. Takovým příkladem je i kniha Stačí podpis, románový debut americké spisovatelky Claudie Lux.

Vítejte v pekle!

Čtete každou smlouvu, která před vás přistane? Nezbývá než doufat, že jste zatím neslíbili duši zaměstnancům Pekla, jehož korporátní struktury jsou v podání Claudie Lux možná ještě temnější, než jste si kdy představovali. Tak tohle jsou úvodní věty anotace, která láká na přečtení knihy Stačí podpis, která zavede čtenáře do samotného pekla.

Lofofor Trip útrpně snáší arogantní, sebestředné kolegy i ďábelskou šéfovou. Upíná se totiž ke svému tajnému plánu a po celé generace pečlivě sleduje zámožnou rodinu Harrisonových. Čeká na známky lidské temnoty. Že by mu právě proto štěstěna do cesty postavila Ruth, tajemnou a krásnou dívku, která s Lily, Silasem a jejich dvěma dětmi přijíždí do letního sídla v New Hampshire? Nad tamními pozemky se vznáší nejistota. K čemu se schyluje? A jak do příběhu, prosyceného temným humorem, zapadá Calamity Ganon, Lofoforova nová kolegyně? Novinka z nakladatelství Beta čtenářům slibuje opravdu pekelnou zábavu. Je však možné, že trochu klame tělem.

Ďábelsky návykové čtení

Zpočátku se vám možná bude zdát, že čtete lehce humoristický počin o tom, jak to chodí v pekle. Po vcelku krátké době vám však dojde, že tohle bude zatraceně větší zážitek, než se na začátku zdálo. A čím blíže se budete blížit ke konci, tím více bude autorka přitápět pod kotlem. Věřte, že ve finále vám bude skutečně horko.

Příběh je nejenom velice zábavný a napínavý, ale k tomu všemu je ještě neskutečně návykový. Ať už sledujete dějovou linku s Lofem nebo s rodinou Harrisonových, vždy je to zábava a po dočtení kapitoly budete mít potřebu dát si ještě jednu. A pak další a další. Ty jsou docela krátké a přispívají tak k celkové svižnosti. Příběh i díky tomu odsýpá neskutečným tempem a než se nadějete, máte za sebou desítky stránek.

Foto: Martin Kudělka

Vcelku nevýrazná obálka skrývá opravdu velkolepý příběh.

Pozor na smlouvy

Vždy proklínám autora, když má kniha více jak čtyři stovky stran. Docela často mám totiž pocit, že nemalá část textu je v takových to rozsáhlých knihách zbytečně navíc, že kdyby tam nebyla, nic by se nestalo, nebo by to knize dokonce pomohlo. Román Stačí podpis má téměř šest set stran, ale musím se přiznat, že jsem při čtení ani jednou nepomyslel na to, že je kniha dlouhá nebo dokonce zbytečně natahovaná. Věřte mi, že každé slovo, každá věta má v knize smysl a není tam zbytečně.

Pár vět již tradičně musím říct i k postavám. Ty jsou za mě velice dobře napsané. Jak pekelná dvojka Lofofor s Calamity, tak rodinka Harrisonových, vždy vám dává smysl, co říkají, vždy dává smysl co dělají. Navíc jsou téměř všichni docela sympatičtí a nedělá vám problém s nimi trávit čas.

Plný počet?

Jestli se vám zdá, že jsem knihu Stačí podpis celou dobu zatím jen chválil a netrpělivě čekáte na to, až přejdu k jejím negativům, asi vás zklamu. Ano, možná by se daly najít drobnosti v příběhu, které malinko nedávají smysl, ale vcelku jde opravdu o bezvýznamné chybičky, které nijak nenarušují celkový zážitek. A ten je prostě téměř dokonalý. Claudii Lux se povedlo stvořit příběh, který je neskutečně chytlavý, zábavný, napínavý, a ještě k tomu se dobře čte. Připojte k tomu ještě skvěle napsané postavy a zapomínat nesmíme ani na vcelku originální námět. Tohle všechno dohromady vám dá jeden z nejlepších a nejzajímavějších knih, které jsem letos četl. Hledáte-li pekelně dobrý zážitek, můžu vám knihu Stačí podpis doporučit všemi deseti.

HODNOCENÍ: 10/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz