Hlavní obsah
Knihy a literatura

Stříbrný měsíc: Napínavá detektivka z prostředí starého Brna

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Pokračování historické detektivní série z pera Ondřeje Nečase tentokrát nese název Stříbrný měsíc. Příběh nás opět zavede do historického Brna, kde budeme spolu s Mojmírem Mrázem pátrat po padělateli stříbrných mincí.

Článek

Pustil jsem se do třetího pokračování příběhů rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic, vyšetřovatele Moravského zemského soudu. Předchozí dva díly této historické detektivní série, kterou vydává nakladatelství Mystery Press, mě opravdu bavily. I proto jsem byl trochu nervózní, jestli se mi bude líbit i třetí díl, nazvaný Stříbrný měsíc. Jak to nakonec dopadlo, se dozvíte v recenzi.

Honba za padělatelem

Mojmír Mráz se tentokrát pustí do honby za padělatelem mincí. Matyáš Korvín, král uherský a český, je na pokraji smrti a české království se má brzy znovu sjednotit pod jedním vladařem. V téže době se v Brně objeví padělatel, který dokáže vytvářet falešné stříbrné mince nebývalé kvality. Ty však nepřinášejí bohatství, nýbrž smrt. Alespoň tak to tvrdí vyděšený purkmistr Oldřich Polzmacher, jenž si dá povolat rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic, zmocněnce Moravského zemského soudu. Příští události mu záhy dají zapravdu: každá další mince, která je nalezena, ukazuje na novou vraždu. Mojmír Mráz se svými pomocníky postupně zjišťuje, že celý případ bude daleko spletitější, než se zprvu zdálo. Vrah, který se považuje za ztělesnění slunce, za sebou nechává náznaky a stopy, jako by chtěl své pronásledovatele přivést k odhalení jiného, mnohem děsivějšího zločinu.

Zábavný příběh ze starého Brna

Příběh knihy nabízí poměrně propracovanou zápletku plnou napínavých momentů a nečekaných dějových zvratů. Autor píše velmi čtivě, což v kombinaci se svižným dějem způsobí, že se do knihy snadno ponoříte a nebudete ji chtít odložit až do samotného konce. Navíc má kniha příjemných necelých tři sta stran, takže ji lze s přehledem přečíst za jedno odpoledne.

Jedním z hlavních lákadel pro čtenáře je prostředí, ve kterém se Stříbrný měsíc odehrává, tedy kulisy starého Brna. Autor dokáže toto historické město vykreslit velmi živě a autenticky, což nejen obohacuje příběh, ale také přidává vyšetřování rytíře Mojmíra Mráze specifickou atmosféru a dobový nádech. Staré Brno se tak stává dalším „hrdinou“ příběhu, který vtáhne čtenáře ještě hlouběji do děje.

Foto: Martin Kudělka

Charismatický vyšetřovatel

To, proč mám tuto sérii v oblibě, je samotná postava Mojmíra Mráze. Tento charismatický rytíř, který se s odvahou a rozvahou pouští do každého případu, si vás získá hned od začátku. Jeho kombinace nebojácnosti a bystrosti dělá z každého jeho vyšetřování napínavý zážitek, který vás přiměje fandit mu až do konce.

Dobře vykreslené jsou i vedlejší postavy, které Mojmírovi dělají společnost. Jeho chráněnku Miladu i neohrožené pomocníky si bez pochyb rychle oblíbíte. Každá z těchto postav přináší do příběhu vlastní osobitost a dynamiku, čímž celkově obohacují děj. Milada, se svou odvahou a chytrostí, tvoří zajímavý kontrast k Mojmírově zkušenosti a rozvážnosti, zatímco jeho pomocníci dodávají příběhu energii a někdy i odlehčené momenty. Díky nim působí celý tým sehraně a jejich interakce příběh ještě více oživují.

Pohodové čtení

Stříbrný měsíc úspěšně udržel laťku, kterou nastavily předchozí díly série. Pokud hledáte nenáročné, ale přesto poutavé čtení, které vám nabídne napínavý zážitek a skvělou atmosféru, tato kniha je pro vás ideální volbou. Osobně jsem se při jejím čtení skvěle bavil a s nadšením vyhlížím další pokračování. Mojmír Mráz a jeho případy mě znovu nezklamaly, a pokud se další díly ponesou ve stejném duchu, máme se opravdu na co těšit.

HODNOCENÍ: 7/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz