Hlavní obsah
Knihy a literatura

Malý princ: inspiruje čtenáře po celém světě. Záhadná smrt autora dodnes vyvolává spoustu otázek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Kudělka

Smrt Antoina de Saint-Exupéryho, autora geniálního Malého prince, je dodnes zahalena tajemstvím. Jeho dílo však žije dál a dodnes inspiruje generace čtenářů po celém světě.

Článek

Malý princ je bez debat jedna z nejslavnějších knih 20. století. Jejím autorem je Antoine de Saint-Exupéry. Poprvé byla kniha vydána v roce 1943 a od té doby si získala srdce čtenářů všech věkových kategorií po celém světě. Na první pohled se Malý princjeví jako jednoduchá pohádka pro děti, avšak pod povrchem se skrývají hluboké filozofické myšlenky o přátelství, lásce, odpovědnosti a smyslu života.

Vesmírný cestovatel

Pojďme si pro jistotu říct, o čem vlastně Malý princ je, i když věřím, že většina z vás už ho dávno četla. Kniha nese příběh o chlapci, který opustí svou malou planetku, kde žije s růží, aby prozkoumal vesmír a pochopil svět kolem sebe. Během své cesty navštěvuje různé planety, kde potkává podivné dospělé postavy, každá z nich představuje určitou lidskou vlastnost, jako je pýcha, touha po moci nebo materialismus. Nakonec přistane na Zemi, kde se setká s pilotem ztroskotaným v poušti a s moudrou liškou, která mu vysvětlí, že skutečná krása a důležitost v životě jsou neviditelné pro oči, ale lze je spatřit jen srdcem. Po návratu na svou planetu si Malý princ uvědomuje, jak důležitá je pro něj jeho růže a odpovědnost, kterou za ni nese.

Hluboké myšlenky pro děti i dospělé

Malý princ není jen příběh pro děti, ale filozofická alegorie o hledání pravého smyslu života. Saint-Exupéry pomocí jednoduchého, až dětského jazyka rozebírá složitá témata, jako je samota, přátelství, láska, ztráta a hledání pravdy. Kniha poukazuje na to, že dospělí často zapomínají na to, co je v životě skutečně důležité, protože jsou zahlceni praktickými starostmi a honbou za materiálními cíli. Každá postava a událost v knize má symbolický význam. Například Malý princ symbolizuje nevinnost a čistotu dítěte, zatímco růže je ztělesněním lásky, která je křehká a potřebuje péči. Liška představuje přátelství a poznání, že skutečné vztahy vyžadují čas a závazek.

Osobně jsem genialitu této knihy dokázal ocenit až v dospělosti. Poprvé jsem ji četl už jako dítě, ale tehdy jsem nebyl schopen rozpoznat ani docenit její hlubší význam. Teprve když jsem ji přečetl znovu později, pochopil jsem, jaké hluboké myšlenky Malý princ ukrývá a jak silný příběh to vlastně je.

Autorova vášeň se mu stala osudnou

Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29. června 1900 v Lyonu ve Francii. Už od dětství projevoval zájem o techniku a letectví, což ho později přivedlo k tomu, aby se stal pilotem. Létání se stalo jeho vášní a ovlivnilo i jeho literární tvorbu. Svůj první román Kurýr na jih vydal v roce 1929, inspirovaný zážitky z doby, kdy pracoval jako pilot pro leteckou poštu. Smrt Antoina de Saint-Exupéryho je zahalena tajemstvím.

Záhadný konec

Dne 31. července 1944, během průzkumné mise nad Středozemním mořem, vzlétl Saint-Exupéry z letiště na Korsice ve svém letounu Lockheed P-38 Lightning. Cílem jeho letu bylo shromáždit zpravodajské informace o pohybu německých vojsk v jižní Francii před plánovanou invazí spojeneckých vojsk. Během tohoto letu však jeho letadlo záhadně zmizelo a pilot ani stroj nebyli po dlouhou dobu nalezeni.

Po zmizení Saint-Exupéryho bylo několik hypotéz, co se s jeho letadlem mohlo stát. Někteří předpokládali, že byl sestřelen německou stíhačkou, zatímco jiní spekulovali o technické poruše nebo dokonce o možnosti sebevraždy, což ale není nijak podloženo. Přesné okolnosti zůstaly neznámé až do konce 20. století. V roce 1998 objevil rybář u pobřeží Marseille náramek s vyrytým jménem Saint-Exupéryho, což vedlo k pátrání po troskách letounu. V roce 2000 potápěči objevili části stroje na dně moře poblíž ostrova Riou u pobřeží Francie, přičemž o čtyři roky později se potvrdilo, že se skutečně jedná o Saint-Exupéryho letadlo. Tím byla potvrzena poloha jeho pádu, avšak příčina zůstala nejasná.

Další zlom nastal v roce 2008, kdy německý pilot Horst Rippert, veterán Luftwaffe, tvrdil, že během války sestřelil letoun, který by mohl být Saint-Exupéryho. Rippert tehdy nevěděl, že v kokpitu seděl slavný spisovatel, a podle svých slov by byl situaci změnil, kdyby to věděl, protože Saint-Exupéryho obdivoval. Přestože Rippertovo přiznání odpovídá záznamům z dané doby, jednoznačný důkaz o tom, že právě jeho letadlo způsobilo Saint-Exupéryho smrt, neexistuje, a tak zůstávají některé detaily nadále v oblasti spekulací.

Geniální dílo

Malý princ je dnes považován za jednu z nejpřekládanějších a nejprodávanějších knih na světě. Její poselství o lásce a lidských hodnotách oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich věk či kulturní zázemí. Kniha byla adaptována do mnoha různých médií, včetně filmů, divadelních inscenací a oper. Je také častým předmětem filozofických a literárních diskuzí. Saint-Exupéryho příběh nadále inspiruje generace čtenářů a jeho moudrost, že „správně vidíme jen srdcem“, zůstává jedním z nejcennějších odkazů literatury.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz