Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kalousek na kandidátku SPOLU patří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Facebook Miroslava Kalouska

Účelem koalice SPOLU je vyhrát evropské volby. Má-li se to podařit, není rozumné nechávat jakoukoliv silnou osobnost mimo hru.

Článek

SPOLU je praktická koalice, jejíž úkolem je sbližovat, spojovat a vítězit. Bez ní by ODS neměla premiéra a další dvě strany jisté ani zastoupení ve sněmovně ani účast na vládě.

Stejně to platí i v evropských volbách. Bez koalice SPOLU je jejich vítězem Andrej Babiš, ať už si uvnitř našich stran fantazírujeme o budování značky a růstu jakkoliv.

SPOLU je od svého zrodu provázena étosem spolupráce a kompromisu, tedy základem slušné nekonfliktní politiky založené na konsensuálních řešeních. Tedy na tomtéž, na čem stojí i evropská politika.

V evropské politice nelze prosazovat věci skrze sílu a konflikt, ale právě skrze pozitivní hledání společných zájmů. Proto je potřeba co nejvíce z 21 křesel europoslanců obsadit kompetentními lidmi, kteří nejen že budou dobře dělat svoji práci, ale budou i schopni propojit evropskou a domácí politiku. Voliči SPD a jiných antisystémových stran to nejsou schopni pochopit, ale místo jejich zástupců by mohl sedět šimpanz a dosáhl by stejných výsledků jako pánové David a Blaško.

Spolupráce v rámci SPOLU dává i přes rozdílné postoje hluboký smysl, protože ve čtyřech či ve dvou europoslancích není šance obsáhnout, co se v evropské politice děje, nicméně od sedmi europoslanců výše už bude možné pokrýt aktivity všech výborů a při správné organizaci sdílení informací včas tvořit českou pozici i jí vtělovat do unijní legislativy ještě v době, kdy se vytváří.

Jeden z největších mýtů v Čechách o EU je, že legislativu diktuje nějaký bruselský úředník. Legislativní proces v EU je poměrně složitý, ale v každé jeho fázi mezi Komisí, Radou a Evropským parlamentem můžeme a měli bychom být aktivními účastníky. O čemkoliv čeští politici hovoří jako o diktátu z Bruselu, zpravidla nese náš aktivní souhlas, často i té samé vlády, která vůči opatření protestuje, což je trochu komické.

Silné zastoupení SPOLU má šanci Česko zase někam posunout. Ovšem ve volbách musí vyhrát a získat více mandátů, než kolika disponovalo doposud.

Když stavěl Miloš Zeman ČSSD pro volební vítězství v roce 1998, byl si velmi dobře vědom, že si nemůže dovolit nechat stát mimo jakoukoliv trochu názorově spřízněnou osobnost, proto oslovoval ke vstupu do ČSSD osobnosti z menších stran a hnutí, aby kromě ČSSD nebyla na „trhu“ žádná stranička se silnou osobností schopnou získat potenciálně sociálnědemokratické hlasy.

Kalousek je přes všechny své chyby velmi silná osobnost. Tak silná, že se stáhla do pozadí, aby byl umožněn samotný vznik koalice SPOLU pro parlamentní volby v roce 2021. SPOLU ty volby vyhrálo a koncept předvolební koalice s vítěznou ambicí se ukázal být správný.

Dnes je situace jiná, nestojíme před experimentem, ale osvědčenou strategií. Karel Schwarzenberg říkal, že v politice musíte občas spolknout ropuchu, chápu, že pro některé naše koaliční partnery z ODS a KDU-ČSL vypadá ta ropucha v ústech lákavěji než Miroslav Kalousek na společné kandidátce.

Realita je ovšem taková, že jméno Kalousek táhne voličské hlasy a SPOLU je ke svému vítězství potřebuje. Ví to TOP 09 a vědí to i v ODS a KDU-ČSL, však proto si strany i celá koalice zadávají průzkumy, které jsou tak tajné, že se vždy jejich výsledky dostanou do novin. Bát se kroužkování nedává smysl, protože kroužky jsou jenom dva.

Akceptací Miroslava Kalouska na kandidátce SPOLU pro evropské volby dá koalice SPOLU jasně najevo, že to se svým vítězným étosem myslí vážně, a to nejen pro evropské volby, ale i pro volby sněmovní. Neakceptací ukazujeme, že jsme se od parlamentních voleb v rámci spolupráce a sbližování nijak neposunuli a že v těch příštích parlamentních volbách budeme chtít nabídnout „jen“ to samé. Nebude to stačit.

Kalouskova hvězda září příliš silně na to, aby zářila mimo kandidátku SPOLU. Jeho ambice hrát nějakou významnější roli v politice jsou obrovské a pokud nebude jeho energie usměrněna v rámci koalice SPOLU, může se pokusit realizovat jinde, třeba i v rámci nějakého nového subjektu. V okamžiku, kdy by se něco takového stalo, SPOLU v příštích parlamentních volbách v souboji s Babišem prohraje.

Miroslav Kalousek potřebuje být do politiky zapojen, nedokáže stát mimo. O své nominace si svým spolustraníkům aktivně řekl. Jednou se obětoval, ale nedostává se mu adekvátní protihodnoty v podobě spokojenosti s výsledky současné vlády. A v nespokojenosti s výsledky vládnutí rozhodně není v rámci TOP 09 osamocen.

Nechť si tedy vedení stran SPOLU položí klíčovou otázku, jestli polknout ropuchu, co vypadá jako Kalousek na evropské kandidátce, nebo jestli se bude lépe polykat ropucha premiér Babiš.

----------------

Zdroje:

Autor je člen Výkonného výboru TOP 09 Jižní Čechy, který udělil Miroslavu Kalouskovi nominaci na svém srpnovém zasedání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz