Hlavní obsah
Názory a úvahy

Odpůrci Green Dealu připomínají hnutí rozbíječů strojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Green Deal není příčinou nízké konkurenceschopnosti Evropy vůči Spojeným státům nebo Číně. Závod v devastaci přírodních zdrojů jsme prohráli už dávno a není to nutně špatně.

Článek

Spojené státy budou mít vždy levnější energii, zlom přišel s těžbou plynu pomocí frakování, což není k přírodě úplně šetrná technologie a její aplikaci v hustě zalidněné Evropě celkem rozumně odmítáme. Postavit velká technologická zařízení v USA zabere oproti Evropě i polovinu času, což samozřejmě vede k nemalým úsporám.

Čína dosáhla enormních produkčních kapacit v mnoha oblastech bez ohledu na návratnost se skrytým dluhem centrální vlády, lokálních vlád i jimi vlastněných finančních institucí. Direktivní řízení a bezohlednost vůči jakýmkoliv zájmům druhých přináší zdánlivé hospodářské benefity, nicméně zdání klame, přidaná hodnota čínské produkce je obecně velmi nízká a vytvořený dluh jednou musí být splacen.

Je v pořádku, že v Evropě neumíme vysídlit města a vesnice, aby na jejich místě vyrostla gigafactory. V principu je jedno, zda obří ocelárna nebo produkce elektromobilů. Je v pořádku, že v rámci rozmachu digitálních technologií nerezignujeme na ochranu osobních údajů. Je v pořádku, že v rámci rozmachu biotechnologií nerezignujeme na etiku. Ono obětování hodnot automaticky nepřináší prosperitu. Ne každá regulace je zbytečná překážka růstu.

Člověk není silnější než lev, protože se naučil lépe používat zuby a drápy. Člověk je silnější než lev, protože vynalezl kopí a střelné zbraně. Cestou pro Evropu ke globální konkurenceschopnosti není soutěžit s USA a Čínou v bezohlednosti k přírodě a lidským právům, skrze prostředky, kde nemůžeme a ani nechceme uspět. Naše silné stránky musíme hledat jinde.

Green Deal má většina lidí spojen s ochranou přírody. Pomineme, že podstatou Green Dealu v této oblasti není ochránit přírodu před člověkem nebo na úkor člověka, ale zachovat existenci člověka a naší civilizace na této planetě, které jsme dost zatopili.

Účelem Green Dealu je vytvoření moderní a konkurenceschopné ekonomiky, která je udržitelná a efektivně využívá zdroje. Green Deal stimuluje inovace a zbavuje naši ekonomiku závislosti na dovozu energetických surovin od režimů pochybné kvality. Energetickým šokem jsme neprošli proto, že se zbavujeme závislosti na fosilních zdrojích, ale protože jsme to neudělali už dávno.

Právě inovace jsou klíčem k naší budoucí konkurenceschopnosti. Pokud někdo říká, že chce zastavit Green Deal nebo zmírnit jeho tempo, v podstatě říká, že chce tempo inovací zastavit či zpomalit. Nedává to smysl. Evropa nemůže postavit svoji konkurenceschopnost na technologiích minulosti. S těmito technologiemi jsme ostatně ten globální závod prohráli.

Nicméně to, že nevyrobíme tolik oceli jako Čína a nevytěžíme tolik plynu jako Spojené státy nás neodsuzuje ani k nízké konkurenceschopnosti ani k chudobě. Nejcennějším zdrojem Evropy je lidský kapitál. Právě naše schopnost inovací nám pomůže vytvářet vyšší přidanou hodnotu napříč všemi oblastmi aktivit. Inovace v oblasti energetiky nejsou zabijákem evropského průmyslu, ale naopak cestou k jeho zachování, aniž by existencí průmyslu trpěla kvalita našeho života.

Ta transformace bolí a bude bolet. Odklon od fosilních zdrojů je tou největší ekonomickou transformací od průmyslové revoluce. Každá transformace má své náklady a budou zde lidé, kteří ponesou náklady této transformace stejně jako zoufalí dělníci nahrazovaní stroji.

Neteskníme však po ruční práci a nebudeme tesknit ani po fosilních palivech. Pokud budeme někdy něčeho na zelené transformaci litovat, tak toho, že jsme to nezvládli dříve.

------------------

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz