Hlavní obsah
Názory a úvahy

Plyn stojí dvojnásobek, elektřina trojnásobek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Ruská agrese změnila cenové poměry v Evropě. Model zásobování vyspělé Evropy levnými surovinami z relativně chudého Ruska je nenávratně ztracen. Musíme se přizpůsobit nové realitě.

Článek

Evropa zvládla energetickou krizi vyvolanou ruskou agresí, jak nejlépe mohla. Podařilo se udržet jednotu evropských zemí na úkor sobectví, energetický trh se nerozpadl. Země s dostatkem plynu pomáhaly těm, kterým se nedostával. V rekordním čase byly postaveny provizorní terminály na zkapalněný zemní plyn a zajištěny alternativní dodávky.

Putin se během agrese proti Ukrajině pokusil využít krácení dodávek k tlaku na EU, aby byla Ukrajina obětována a ruské požadavky akceptovány. Neuspěl. Podařilo se nám připravit Rusko o vyděračský potenciál. Energie byly přechodně velmi drahé, ale vždy byly. Výhra v první bitvě ovšem neznamená vyhranou válku.

Plyn se dnes stabilizoval na hladině 40 EUR/MWh, dvojnásobné úrovni běžné v uplynulém desetiletí. LNG dovážený z USA, Kataru a dalších dodavatelů z celého světa je již implicitně dražší než ten, který proudil plynovody z Ruska. Od ceny plynu se odvíjí i cena elektřiny.

Ať chceme, nebo ne, paroplynové elektrárny jsou díky své flexibilitě ty, které dodávají do soustavy ony poslední MWh výkonu. Cena plynu proto silně ovlivňuje cenu elektřiny. Možná si pamatujete deklaraci evropských lídrů o oddělení cen elektřiny od cen plynu. Ono to jednoduše nejde, pokud chceme zachovat společné trhy s energiemi.

Ty samozřejmě zachovat chceme. Pokud bychom pod vlivem okolností přešli z tržních mechanismů k cenové regulaci, výsledkem by byl nevyhnutelně absolutní nedostatek. Sice by vláda deklarovala nízké ceny, ale v trubkách by nebyl žádný plyn a elektřina by v některých částech dne prostě nebyla dostupná.

Ač se nám zdá trh krutý, byla to právě vysoká cena, a nikoliv státnický projev pana Fialy, co nás přimělo k úspornému chování. Byla to právě vysoká cena, která přesměrovala do Evropy tankery s LNG. Tržní mechanismus nás uchránil před nedostatkem a umožnil nám ty nejtěžší chvíle překonat.

Ten samý tržní mechanismus nás dnes informuje o tom, že změna poměrů na energetických trzích je nevratná a budeme muset pracovat na obnově konkurenceschopnosti na globálním trhu. Zatímco pro některé podniky jsou vysoké ceny energií jen otravné a musejí jim obětovat část své marže, pro energeticky náročná odvětví jako strojírenství nebo chemický průmysl není stávající stav udržitelný.

Zatímco velká část politického spektra propadá bludu, že ztrátou evropské konkurenceschopnosti je Green Deal, trh jasně sděluje, že neztrácíme konkurenceschopnost v důsledku odklonu od dovážených fosilních zdrojů, ale proto, že jsme to neudělali už dávno. Green Deal není problémem, ale paradoxně řešením.

Green Deal (mimo jiné) znamená nahrazení dovážených energií skrze obnovitelné zdroje. Plynové elektrárny v elektroenergetice nahradí velkokapacitní bateriová uložiště, která mají pro stabilizaci sítě už dnes mnohem lepší předpoklady. Elektromobilita eliminuje závislost a ropě.

Jedná se o největší ekonomickou transformaci od průmyslové revoluce. Čím rychleji ji zvládneme, tím dříve budou klesat ceny energií a tím dříve dokážeme obnovit konkurenceschopnost Evropy i v energeticky náročných odvětvích.

Svět rychle inovuje a nebude na nás čekat. My musíme to, co se ve světě děje, správně číst a správně na to reagovat. Většina veřejnosti naladěná proti Green Dealu trpí falešnou představou, že když nebude Green Deal, ceny energií budou jako dříve. Nebudou. Příčinou vyšší cenové hladiny není Green Deal, ale ruská agrese. Svět s levným ruským plynem už neexistuje.

Green Deal je docela komplexní hospodářská strategie, které problémy plynoucí z této změny řeší. Bohužel si mnoho politiků mylně plete hospodářskou strategii s centrálním plánováním. Jak se vypořádat s faktem, že fosilní zdroje zdražily, doposud nikdo z odpůrců Green Dealu nevysvětlil.

Stejně tak nikdo nepředstavil ke Green Dealu realistickou alternativu. Hodně se mluví o zpomalení tempa, ale to je přesně to, co nepotřebujeme. Úspěchu v globální soutěži dosáhnou ti, kteří inovují rychleji, nikoliv ti pomalí. Čím rychleji se nám podaří transformovat energetiku, tím dříve začnou klesat ceny energií.

---------------------

Zdroje:

Tvrdá data včetně grafů s přizpůsobením jednotek a měn naleznete zde: https://www.kurzy.cz/komodity/energie/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz